VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

2024.04.08. Nikaragva JT teisme: Vokietija „niekingai“ teikia pagalbą Gazai ir ginklus Izraeliui

 

Nikaragva pirmadienį Jungtinių Tautų teisme užsipuolė Vokietiją dėl jos paramos Izraeliui ir pareiškė, kad Berlynas „niekingai“ tuo pačiu metu teikia pagalbą Gazos Ruožui ir ginklus Izraeliui.

„Tai tikrai niekingas pasiteisinimas prieš palestiniečių vaikus, moteris ir vyrus: viena vertus, teikti humanitarinę pagalbą, taip pat ir mėtant ją iš lėktuvų, o kita vertus [...], aprūpinti karine įranga, naudojama jiems žudyti“, – pareiškė Nikaragvos teisininkas Danielis Muelleris.

Nikaragva Tarptautiniame Teisingumo Teisme (TTT) iškėlė bylą Vokietijai ir reikalauja, kad teisėjai paskelbtų skubias priemones, neleisiančias Berlynui tiekti ginklų ir kitokios pagalbos Izraeliui.

Izraelio smūgiai Gazos Ruože / AP nuotr.

„Itin skubiai reikia, kad Vokietija pagaliau sustabdytų“ tokią pagalbą, sakė kitas Nikaragvai atstovaujantis teisininkas Alainas Pellet.

Vokietija atsakymą Teisme pateiks antradienį, bet jau atmetė kaltinimus.

„Vokietija nepažeidė nei Genocido konvencijos, nei tarptautinės humanitarinės teisės, ir mes tai visapusiškai parodysime Tarptautiniame Teisingumo Teisme“, – prieš posėdžius sakė Vokietijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Sebastianas Fischeris.

Nikaragva tvirtina, kad Vokietija negalėjo nežinoti apie kančias Gazos Ruože, bet vis tiek teikė karinę pagalbą Izraeliui.

43 puslapių dokumente Teismui Nikaragva įrodinėja, kad Vokietija pažeidžia 1948 metų JT genocido konvenciją, priimtą po Holokausto.

Atgal