VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

2023.10.07.Izraelis - užpultas, sako šalies premjeras Benjaminas Netanyahu

 

Linas Kojala

Politologas

 Hamas pradėjo masinį apšaudymą, užpuolikai prasiveržė iš Gazos per sieną ir atakuoja aplinkinius miestus. Skelbiama apie dešimtis aukų, įskaitant civilius, tačiau tikslaus skaičiaus nėra.

Panašu, kad šventinę dieną tokios atakos nebuvo laukta. Nors daryti bet kokias išvadas - gerokai per anksti, viešojoje erdvėje įvykis lyginamas su tuo, ką JAV patyrė Rugsėjo 11-ąją.

*JAV yra artimiausia Izraelio sąjungininkė (nors ir nėra formalių įsipareigojimų padėti ginkluoto išpuolio metu). Bideno ir Netanyahu santykiai buvo įtempti, bet nėra pagrindo manyti, jog JAV nepalaikys Izraelio - Baltieji rūmai jau “pasmerkė Hamas teroristų išpuolį prieš Izraelį”.

*Izraelio vyriausybė, kurią sudaro ir kraštutinės dešiniosios jėgos, turės papildomą impulsą - bei patirs spaudimą - suduoti griežtą ir matomą atsaką.

*Pastaraisiais metais diplomatinės pastangos regione leido Izraeliui normalizuoti santykius su JAE, Bahreinu, netgi prasidėjo derybos dėl diplomatinių santykių užmezgimo su Saudo Arabija - neseniai tai atrodė neįtikėtina. Tai stūmė Palestinos ateities klausimą iš prioritetų sąrašo, nes regiono valstybėms atsirado kitų siekių.

*Tokio masto agresija - nepanašu, kad tai galėtų baigtis labai greitai - bent laikinai taps dominuojančia tema tiek Vakarų šalių sprendimų priėmėjų tarpe, tiek viešojoje erdvėje.

*Agresija primena ir apie “saugumo trikampį”. Azija - Europa - Vidurio Rytai sudaro Vakarų saugumo architektūros trikampį; nors trikampio kampai nėra lygiaverčiai (pvz., ne visos šalys yra NATO), jas sieja JAV. Aižėjant bet kuriai iš trikampio dalių (kol kas apie tai kalbėti dar anksti), susvyruoja visa sistema (dėl ribotų išteklių ir galimybių atliepti skirtingas dideles geopolitines įtampas tuo pačiu metu).

Atgal