VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

2023.10.06. TEPCO: prasideda antrasis vandens iš Fukušimos AE išleidimo etapas

 

Pirmasis vandens išleidimo iš Fukušimos AE etapas prasidėjo rugpjūčio 24 dieną. Tuomet Japonija pradėjo išleidinėti vandenį, kurio nuo 2011 metų katastrofos susikaupė 1,34 mln. tonų.

TEPCO pateikti duomenys rodo, kad leidžiant vandenį iš Fukušimos AE radioaktyvumo lygis jūroje saugių ribų neviršija, tačiau Kinija, ne kartą kritikavusi sprendimą išleisti vandenį iš elektrinės, uždraudė visą Japonijos jūrų gėrybių importą.

 

 

Pirmasis vandens išleidimo etapas baigėsi rugsėjo 11-ąją. Per antrąjį etapą planuojama išleisti dar 7 800 t vandens.

TEPCO pranešė, kad visi radioaktyvieji elementai buvo išfiltruoti, išskyrus tritį, kurio kiekis neviršija saugaus lygio.

„Patvirtinta, kad pirmasis išleidimas buvo atliktas kaip planuota ir saugiai“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė vyriausybės atstovas spaudai Hirokazu Matsuno. Jis pabrėžė, kad jokių nukrypimų nuo normos nenustatyta.

H. Matsuno teigė, kad vyriausybė „ir toliau labai skaidriai informuos apie stebėsenos duomenis tiek šalies viduje, tiek tarptautiniu mastu“.

Japonija taip pat ragins Kiniją nedelsiant atsisakyti japoniškų maisto produktų importo draudimų ir veikti vadovaujantis moksliniais duomenimis, pridūrė jis.

Pranešama, kad Rusija, kurios santykiai su Japonija yra pašliję, svarsto galimybę pasekti Kinijos pavyzdžiu dėl jūros gėrybių draudimo.

Kinija apkaltino Japoniją, kad ji vandenyną naudoja kaip kanalizaciją. Šį teiginį praėjusią savaitę Jungtinėse Tautose pakartojo artimus ryšius su Pekinu užmezgęs Saliamono Salų ministras pirmininkas Manassehas Sogavare.

Pradėjus Fukušimos elektrinės vandens išleidimą, daug Japonijos įmonių pranešė sulaukusios skambučių iš Kinijos numerių. Į tai reaguodamas Tokijas paragino Pekiną užtikrinti japonų Kinijoje saugumą.

Vandens išleidimo, kuris gali užtrukti kelis dešimtmečius, tikslas – atlaisvinti vietos, kad galiausiai būtų galima pradėti šalinti labai pavojingą radioaktyvųjį kurą ir nuolaužas iš reaktorių, išsilydžiusių elektrinę užliejus cunamiui.

 

Atgal