VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

2023.07.30. Erdoganui – akibrokštas iš Putino

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ignoruoja Turkijos lyderio Recepo Tayyipo Erdogano prašymus derėtis dėl grūdų susitarimo pratęsimo, rašo „The Wall Street Journal“, remdamasis diplomatais ir analitikais.
Leidinio šaltiniai teigia, kad nors R. T. Erdoganas pastarosiomis savaitėmis kelis kartus yra sakęs, kad ketina tai aptarti su V. Putinu, iki šiol jie nekalbėjo. Turkijos pareigūnai esą ir toliau įvairiais kanalais ragina Kremlių pradėti derybas. Diplomatai ir analitikai tvirtina, kad Maskva įtūžo po to, kai anksčiau šį mėnesį Turkija išleido grįžti į Ukrainą kelis „Azov“ vadus, kurie pagal karo belaisvių mainų sąlygas turėjo likti Turkijoje iki karo pabaigos. Rusijos pyktį esą paskatino ir tai, kad Turkija pritarė Švedijos narystei NATO. „Nemanau, kad V. Putinas pasitiki R. T. Erdoganu taip, kaip anksčiau. Manau, kad Rusijoje ir ypač Kremliuje jie abejoja jo pozicija. Neįprasta, kad jis [Putinas] neatsako į skambučius“, – WJS teigė buvęs diplomatas, dirbęs Turkijos ambasadoje Maskvoje Gulru Gezeras.
Praėjusią savaitę Rusija atsisakė pratęsti susitarimą, pagal kurį Ukrainos grūdų eksportas per Juodąją jūrą pasiekdavo pasaulines rinkas, taip pat ir Afriką, ir kuris padėjo mažinti spaudimą maisto kainoms.
Rusijos sprendimas pasitraukti iš grūdų susitarimo, anot leidinio, gali paskatinti diplomatinę įtampą ir su kita įtakinga Maskvos partnere Kinija.
Dviejų dienų aukščiausiojo lygio susitikimas V. Putino gimtajame Sankt Peterburge vertinamas kaip jo paramos Afrikai, kurioje jis vis dar palaikomas nepaisant tarptautinės izoliacijos dėl karo Ukrainoje, patikrinimas. Pagrindinėje aukščiausiojo lygio susitikimo kalboje V. Putinas pažadėjo nusiųsti grūdų į šešias Afrikos šalis. „Artimiausiais mėnesiais galėsime užtikrinti nemokamą 25–50 tūkst. tonų grūdų tiekimą Burkina Fasui, Zimbabvei, Maliui, Somaliui, Centrinės Afrikos Respublikai ir Eritrėjai“, – sakė jis. Per metus pagal grūdų sandorį iš Ukrainos uostų buvo išvežta apie 33 mln. tonų grūdų, o tai padėjo stabilizuoti pasaulines maisto kainas ir išvengti stygiaus.
 

Atgal