VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

2023.06.29. JAV taikosi į „Wagner“ dėl aukso kasybos Afrikoje

 

Jungtinės Valstijos įvedė sankcijas siekdama nutraukti aukso kasybos veiklą, iš kurios Afrikoje finansuojama rusų privati karinė bendrovė „Wagner Group“, ir pažadėjo pareikalauti, kad jos samdiniai atsakytų už piktnaudžiavimą.

Pranešimas pasirodė praėjus kelioms dienoms po „Wagner“ trumpo maišto Rusijoje.

Priemonės prieš „Wagner Group“ buvo suplanuotos anksčiau, tačiau trumpam buvo atidėtos, nes JAV pareigūnai vengė sudaryti įspūdį, kad Vašingtonas galėtų būti palankesnis kuriai nors pusei „Wagner“ boso Jevgenijaus Prigožino ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino kovoje dėl valdžios.

Iždo departamentas paskelbė sankcijas Centrinės Afrikos Respublikoje kasyklas valdančiai bendrovei „Midas Resources“ ir aukso bei deimantų supirkimo bendrovei „Diamville“, nurodydamas, kad abi šias bendroves kontroliuoja J. Prigožinas.

Rusijos samdiniai Afrikoje

Sankcijos, kuriomis bus blokuojamas bet koks JAV esantis kompanijų turtas ir kriminalizuojami sandoriai su jomis, taip pat taikomos Dubajuje įsikūrusiai bendrovei „Industrial Resources General Trading“, kaltintai tvarkius „Diamville“ sandorių finansus.

„Wagner Group“ savo žiaurias operacijas iš dalies finansuoja eksploatuodama gamtinius išteklius tokiose šalyse kaip CAR ir Malis, – pareiškime teigė Iždo departamento sankcijų pareigūnas Brianas Nelsonas. – Jungtinės Valstijos ir toliau taikysis į „Wagner Group“ pajamų srautus, kad sumažintų jos ekspansiją ir smurtą Afrikoje, Ukrainoje ir bet kur kitur.“

Su „Wagner Group“ kontraktų yra sudarę kariniai režimai Afrikoje, bendrovė vaidino svarbų vaidmenį Rusijos kare prieš Ukrainą, o J. Prigožinas ragino V. Putiną panaudoti dar didesnę jėgą.

JAV valstybės departamento atstovas spaudai Matthew Milleris, anksčiau antradienį pristatydamas sankcijas, dar kartą sukritikavo „Wagner“ samdinius, kaltinamus dideliais piktnaudžiavimais Afrikoje.

„Mes manome, kad visur, kur tik eina „Wagner“, jie neša mirtį ir destrukciją. Jie kenkia vietos gyventojams, išgauna naudingąsias iškasenas, o iš bendruomenių, kuriose vykdo veiklą, ištraukia pinigus“, – žurnalistams sakė M. Milleris.

„Todėl ir toliau raginame Afrikos ir kitų šalių vyriausybes nutraukti bet kokį bendradarbiavimą su „Wagner“, – sakė jis.

Praėjusį mėnesį Jungtinių Tautų žmogaus teisių institucija pranešė, kad užsienio pajėgos, kurias JAV įvardijo kaip „Wagner“, dalyvavo 2022 metų kovo mėnesį centrinėje Malio dalyje esančiame Muros mieste išžudant mažiausiai 500 žmonių.

J. Prigožinui po maišto Rusijoje pagal susitarimą su Kremliumi buvo leista vykti į Baltarusiją, patvirtino Rusijos sąjungininkės autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka.

A. Lukašenkos sprendimas priimti J. Prigožiną yra „dar vienas pavyzdys, kad jis renkasi Vladimiro Putino interesus ir Kremliaus interesus, o ne Baltarusijos žmonių interesus“, – sakė M. Milleris.

 

Atgal