VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

2023.06.19. Užslėptas Bideno administracijos kapituliavimas prieš Irano režimą

Majid Rafizadeh

 

Harvardo universiteto absolventas ir dėstytojas, politikos mokslų daktaras, „Harvard International Review“ redkolegijos narys, Amerikos tarptautinės Vidurio Rytų tarybos narys, kelių knygų apie islamą ir JAV užsienio politiką autorius.

Nepaisydama didelio Kongreso pasipriešinimo, J. Bideno administracija Omane surengė slaptas derybas, siekdama apdovanoti Irano valdančiuosius mulas branduoliniu susitarimu, kuriuo Iranui bus sudarytos sąlygos teisėtai įsigyti kiek norės branduolinių ginklų, valdantieji mulos gaus milijardus dolerių, bus atšauktos sankcijos, Iranas vėl galės prisijungti prie pasaulinės finansų sistemos ir sustiprintas teokratinio režimo teisėtumas pasaulinėje arenoje.

Pranešama, kad Bideno administracija taip pat nori perpumpuoti 17 mlrd. dolerių į Irano režimo iždą. Šios išmokos ne tik leis muloms užbaigti branduolinių ginklų programą, bet ir siųsti daugiau ginklų Rusijai pulti Ukrainą, taip pat sudarys sąlygas tolesnei negailestingai režimo ekspansijai Artimuosiuose Rytuose - Irake, Sirijoje, Jemene, Libane ir teroristinėms grupuotėms Gazos ruože - ir visoje Lotynų Amerikoje.

"Vis labiau tikėtina, kad JAV intensyvina derybas dėl branduolinių derybų su Iranu pradžios, nors aukšto rango diplomatai tai neigia", - pranešė Iran International.

"Brettas McGurkas, prezidento J. Bideno vyresnysis patarėjas Artimųjų Rytų klausimais, šio mėnesio pradžioje surengė ne itin pastebimą kelionę į Omaną deryboms dėl galimų diplomatinių ryšių su Iranu, atrodo, kad tai daugiau nei "derybos". Nei JAV, nei Omanas šio vizito viešai nepaskelbė, o tai leidžia manyti, kad tokio slaptumo galėjo pareikalauti tik toks rimtas dalykas kaip Iranas".

Bideno administracija akivaizdžiai planuoja apdovanoti - arba papirkti, kad sulėtėtų - režimą, kuris daugiau nei keturis dešimtmečius žudo amerikiečius ir grobia įkaitus. Irano režimas, kai Bideno administracija siūlė jam sankcijų sušvelninimą, paskelbė vaizdo įrašą, kuriame Islamo revoliucijos gvardijos korpusas sprogdina JAV Kapitolijų.

Iranas neseniai per bepiločio lėktuvo smūgį nužudė amerikiečių samdinį ir sužeidė šešis kitus Sirijoje dislokuotus JAV darbuotojus, taip pat tiekia ginklus ir karius Rusijai. Net Europos Sąjunga pripažino, kad Irano režimas "teikė karinę paramą neišprovokuotam ir nepagrįstam Rusijos agresijos karui prieš Ukrainą".

"Šie bailūs bepiločių lėktuvų smūgiai yra desperacijos aktas", - pareiškime taip pat pažymėjo Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Jamesas Cleverly. "Sudarydami sąlygas šiems smūgiams, šie asmenys ir gamintojas sukėlė neapsakomas kančias Ukrainos žmonėms."

Atsižvelgiant į tai, kad Iranas siaubingai blogai laikosi savo paties susitarimų (čiačiačia ir čia), bet koks susitarimas, kuriame Iranas gali pažadėti nutraukti urano sodrinimą, yra tik nevykęs pokštas.

Įdomu tai, kad JAV, atrodo, yra pasiryžusios remti režimą, kurį jų pačių Valstybės departamentas pavadino "pagrindiniu valstybiniu terorizmo rėmėju".

Pavyzdžiui, Lotynų Amerikoje Irano režimas stiprina ne tik savo buvimą šiame žemyne, bet ir teroristų būrius visoje Lotynų Amerikoje, naudodamasis šiuo žemynu kaip prieglobsčiu. Bideno administracijos laikais režimas taip pat bandė nužudyti JAV pareigūnus, pavyzdžiui, buvusį JAV nacionalinio saugumo patarėją Johną Boltoną ir buvusį JAV valstybės sekretorių Mike'ą Pompeo, Amerikos teritorijoje.

Tačiau J. Bideno administracija, matyt, vis dar nori sudaryti sąlygas Iranui sudaryti branduolinį susitarimą, pagal kurį Irano režimas teisėtai galėtų turėti neribotą branduolinių ginklų kiekį, ir toliau mano, kad "diplomatija" yra būdas jį nuraminti.

"Aš ir toliau tikiu, - liepos 14 d. sakė J. Bidenas, - kad diplomatija yra geriausias būdas pasiekti šį rezultatą".

Valstybės sekretorius Antony Blinkenas sakė: "Mes ir toliau manome, kad galiausiai diplomatija yra veiksmingiausias būdas tai išspręsti, tačiau dabar dėmesys sutelktas ne į tai."

Kažkas neseniai atsakė: "Neville'is Chamberlainas irgi tikėjo, kad diplomatija yra geriausias būdas".

Gegužės 8 d. dešimtys buvusių aukščiausio rango JAV diplomatų oficialiai paragino Prezidentą J. Bideną liautis nuolaidžiavus Iranui:

"Šiandien rašome norėdami paraginti Jus ir Jūsų komandą nutraukti bet kokias diplomatines pastangas Irano Islamo Respublikos atžvilgiu, o vietoj to vėl pradėti "didžiausio spaudimo" kampaniją - vienintelę veiksmingą politiką, kuri padėtų apsaugoti Amerikos žmones, Irano žmones ir kitus regiono bei viso pasaulio gyventojus nuo Islamo Respublikos keliamų grėsmių. Jungtinės Valstijos niekada neturėtų iš anksto nusileisti derybų stalo ir daryti nuolaidų, ypač su priešininku, kuris jau keturis dešimtmečius savo retorika ir veiksmais yra nusiteikęs prieš Jungtines Valstijas ir Amerikos žmones. Požiūris, kai iš anksto siūloma sušvelninti sankcijas ir pasitikėti režimu, yra visiškai netinkamas ir neapgalvotas, turint omenyje, kad režimas meluoja apie savo branduolinę programą."

Atrodo, kad Bideno administracija, laikydama Amerikos žmones ir Kongresą nežinioje dėl šių vykstančių slaptų derybų su Iranu, supranta, kad daro kažką piktavališko. Šalys, kurias katastrofiškai paveiks bet koks "susitarimas" su islamiškuoju Irano režimu, yra "tik" JAV, Persijos įlankos valstybės, Izraelis, Lotynų Amerika ir Europa. Vis dėlto Bideno administracija, atrodo, yra pasiryžusi Irano valdantiesiems muloms įteikti didžiausią 17 mlrd. dolerių dovaną: mirtiną branduolinį susitarimą, kad Iranas pažadėtų nenaudoti savo branduolinių ginklų šios administracijos laikais.

 

Atgal