VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

2023.02.08. Putino Rusija nusprendė nelaukti

Alvydas Medalinskas

 

Kalbant apie galimas Rusijos puolimo kryptis šį mėnesį, yra minimas Lymanas. Ar šio miestelio elevatoriaus kieme įrengtos rusų tankų kapinės sulauks naujo papildymo?

Kaip ir buvo galima tikėtis, Putino Rusija nusprendė nelaukti, kol Vakarų žadėta sunkioji karinė technika: šarvuotos karinės mašinos ir tankai atvyks į frontą, neklausyti kai kurių ekspertų kalbų, kad iki pavasario aktyvių karinių veiksmų fronte nebus, o vyks tik poziciniai mūšiai, ir pulti. Viena realybė yra ekspertų svarstymuose internete. Kita - fronte.

Jau sausio mėnuo buvo pragaras Soledare, Bahmute, Avdyjevkoje bei Marjinkoje. Prieš dešimt dienų prie tokių pragaro taškų dar prireikė prijungti ir Vuhledarą. Dabar Rusija savo puolimą suintensyvino jau keliomis kryptimis. Ukraina didžia dalimi ginasi, kartais kontratakuoja ir laukia Vakarų žadėtų tankų.

 

Ar rusų tankų kapinės sulauks naujo papildymo?

Sunku pasakyti kol kas, ar Putinas ir jo generolai priėmė sprendimą pulti iki vasario 24 d. keliomis kryptimis, ar tiesiog kol kas testuoja situaciją, žiūrėdami, kur Ukrainos gynyba silpnesnė ir tada ten sukoncentruos savo smūgį. Bet kuriuo atveju ne pavasaris, kaip buvo daugelio prognozuota, o sausio pabaiga ir vasario mėnuo yra tie vieni iš sunkesnių laikotarpių Ukrainai šiame kare. Apsiginti iš paskutiniųjų, kol ateis žadėta pagalba ir bus galima pulti tada patiems. Nors pragaras Bahmute, Soledare, Marjinkoje, Avdyjevkoje buvo nuo gruodžio pabaigos.

Įdomiausia, kad viena iš galimų Rusijos intensyvaus puolimo krypčių Donbase yra nurodomas Lymanas. Prieš daugiau, nei savaitę po metų pertraukos vėl turėjau galimybę sugrįžti į Donbasą. Ten įvyko susitikimai su Donecko srities karinės civilinės administracijos vadovybės nariais, Donecko srities Nacionalinės policijos ir prokuratūros vadovybe, spec. pajėgų karininkais, atvykusiais tiesiai iš Bahmuto pragaro. Jų informacija labai skyrėsi nuo to ką skaičiau internete. Jie labai gerai suprato jau tada, kas laukia Donbaso vasario mėnesį. Bet Ukrainos žmonės turi labai stiprų ryžtą laimėti ir neįtikėtiną jumoro jausmą. Net, kai sunku.

Vienas iš taškų, kur apsilankėme, tai Lymanas ir Svyatohirskas. Lymano elevatoriaus kieme ukrainiečiai įrengė būtent tame miestelyje sunaikintos rusiškos karinės technikos parodą ar kapines, kur atsirado vietos ir numuštam rusų kariniam lėktuvui su raudonomis žvaigždėmis, o Sviatohirske iki šiol stovi sudegę tankai šio miestelio gatvėse.

Rodydami visą tą sunaikintą Rusijos karinę techniką Lymane ir Svyatohirske bei girdėdami jau tada kalbas apie galimą Rusijos puolimą link Lymano, ukrainiečiai juokavo: vietos elevatoriaus kieme dar yra daug. Jeigu rusai tik vėl bandys pulti, neabejotinai atsidurs čia. O privačiuose pokalbiuose jau rimtu veidu pridurdavo: vasaris bus labai sunkus. Iki to meto, kol atvyks ta žadėtoji Vakarų pagalba.

Šią žinią: ,,nedelskite, nedelskite, nedelskite” partneriams Vakaruose turime nuolat kartoti. Kiekvieną delsimo diena ir valanda reiškia naujas karo nuneštas Ukrainos karių gyvybes.

 

Atgal