VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

2022.07.11.Šri Lankos protestuotojai atsisako trauktis iš prezidento rezidencijos

Šri Lankos protestuotojai sekmadienį atsisakė palikti prezidento Gotabaya Rajapaksa (Gotabajos Radžapakšos) oficialią rezidenciją, kurią šturmavo dieną anksčiau, privertę valstybės vadovą bėgti iš šalies ir paskelbti apie sprendimą atsistatydinti.

„Mūsų kova dar nesibaigė“, – pareiškė žurnalistams studentų lyderis Lahiru Weerasekara (Lahiras Virasekara) kitą dieną po to, kai G. Rajapaksa, radęs prieglobstį karinio jūrų laivyno laive, šiuo metu esančiame jūroje, paskelbė, jog trečiadienį atsistatydins.

„Šią kovą tęsime tol, kol jis realiai pasitrauks.“

Dramatiški šeštadienio įvykiai vainikavo ne vieną mėnesį trukusius protestus, kuriuos rengė gyventojai, įtūžę dėl beprecedentės ekonomikos krizės ir Rajapaksų klano nekompetencijos bei korupcijos.

Sostinės Kolombo gatves šeštadienį užplūdo šimtai tūkstančių žmonių, reikalaujančių, kad vyriausybė prisiimtų atsakomybę už netinkamą šalies finansų valdymą ir alinantį maisto bei degalų stygių.

Šeštadienį paskelbtuose vaizdo įrašuose ir nuotraukose buvo matyti, kaip į gerai saugomą G. Rajapaksos rezidenciją įsiveržę protestuotojai pliuškenosi sodo baseine, vartėsi ant lovų, rausėsi prezidento drabužių spintose ir savo telefonais bandė įamžinti šią akimirką. Kai kurie ruošėsi gerti arbatą, kiti naudojosi treniruoklių sale ar konferencijų salėje skelbė pareiškimus, reikalaudami, kad prezidentas ir premjeras pasitrauktų.

Sekmadienio vakarą gatvės prie oficialios rezidencijos buvo sausakimšos žmonių. Kai kurie nešėsi kūdikius, kiti stūmė neįgalių pagyvenusių žmonių vežimėlius.

Sekmadienį prezidento rezidencija buvo atverta visiems: vaikai ir jų tėvai maigė fortepijono klavišus, gėrėjosi brangiais meno kūriniais, rengė iškylas sode ir vienas po kito atsisėsdavo į prezidento kėdę.

„Kai lyderiai gyvena tokioje prabangoje, jie neturi nė menkiausio supratimo, kaip tvarkosi eiliniai žmonės“, – naujienų agentūrai AFP pareiškė budistų vienuolis Šri Sumeda. 

„Tai rodo, ką galima padaryti, kai žmonės nusprendžia pasinaudoti savo galia“, – pridūrė jis.

Atsistatydinti pažadėjo ir ministras pirmininkas Ranilas Wickremesinghe (Ranilas Vikremesingė), kurio rezidencija buvo padegta.

Policija pranešė, jog dėl premjero namų padegimo suėmė tris vyrus.

Atsistatydinimas

G. Rajapaksa parlamento pirmininkui šeštadienį pareiškė, jog atsistatydins trečiadienį.

Saugumo pajėgos šeštadienį bandė išvaikyti didžiules minias, siautėjusias Kolombo vyriausybiniame rajone. Per susirėmimus buvo sužeista dešimtys žmonių.

Kolombo nacionalinės ligoninės atstovė sakė, kad šeštadienį buvo atvežti 105 sužeistieji, o sekmadienį tebegydomi 55 žmonės ir vienas iš jų dėl šautinės žaizdos yra „kritinės“ būklės.

Šaltiniai gynybos sistemoje pranešė, kad G. Rajapaksa kartu su vienu iš savo brolių vyksta į karinių jūrų pajėgų bazę salos šiaurės-rytuose. Tačiau oficialiai apie jo buvimo vietą nieko nebuvo pranešta.

Vašingtonas paragino Šri Lankos lyderius skubiai imtis veiksmų ir spręsti krizę, „siekiant gerinti padėtį visai tautai, o ne kuriai nors politinei partijai“.

Europos Sąjunga (ES) paragino „visas šalis bendradarbiauti ir sutelkti dėmesį į taikų, demokratišką ir tvarkingą valdžios perdavimą“.

Užsitęsusi krizė

Šri Lankoje neramumus kursto ištisus mėnesius besitęsiantis maisto produktų ir degalų stygius, dažni elektros tiekimo sutrikimai ir didelė infliacija, išsekus užsienio valiutos atsargoms, reikalingoms gyvybiškai svarbių prekių importui.

Šri Lanka paskelbė neturinti galimybių grąžinti 51 mlrd. dolerių (50 mlrd. eurų) užsienio skolų ir veda derybas su Tarptautiniu valiutos fondu dėl pagalbos paketo.

Šalies degalų ištekliai yra beveik visiškai išeikvoti, tad žmonės, negalėję nuvažiuoti į sostinę, rengė protestus kituose salos miestuose.

Demonstrantai jau kelis mėnesius rengė protestus stovykloje prie G. Rajapaksos biuro, reikalaudami, kad jis atsistatydintų.

Šioje stovykloje gegužę įsiplieskė susirėmimų, kai būrys G. Rajapaksos šalininkų puolė ten susirinkusius taikius protestuotojus.

Tąsyk žuvo devyni žmonės ir šimtai buvo sužeisti. Šis smurtas paskatino žmones griebtis atsakomųjų veiksmų prieš vyriausybę palaikančias grupes ir padeginėti įstatymų leidėjų namus.

Atgal