VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

05.25. Kinija pritaria pastangoms nustatyti koronaviruso šaltinį

Kinija yra „atvira“ tarptautiniam bendradarbiavimui, siekiant nustatyti naujojo koronaviruso šaltinį, sekmadienį teigė šalies užsienio reikalų ministras Wang Yi, bet pridūrė, kad bet koks atliekamas tyrimas turėtų būti „apsaugotas nuo politinio kišimosi“.

„Kinija yra atvira bendradarbiavimui su tarptautine mokslo bendruomene, siekiant išsiaiškinti viruso šaltinį. Tuo pačiu manome, kad tai turėtų būti profesionalu, sąžininga ir konstruktyvu“, – per spaudos konferenciją sekmadienį sakė Wang Yi.



„Sąžiningumas reiškia, kad procesas turi būti laisvas nuo politinio kišimosi, turi būti gerbiamas visų šalių suverenitetas ir prieštaraujama bet kokiai kaltės prielaidai“, – pridūrė Kinijos ministras.

Dauguma mokslininkų mano, kad naujasis virusas peršoko iš gyvūnų į žmones, o tai galimai įvyko egzotiniais gyvūnais prekiaujančiame Uhano turguje. Tačiau JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir JAV valstybės sekretorius Mike’as Pompeo kaltina Kiniją esant nepakankamai skaidrią šiuo klausimu ir ne kartą skelbė maną, kad virusas atsirado ir išplito iš Kinijos laboratorijos.

Pernai gruodį Kinijos Uhano mieste prasidėjęs naujojo koronaviruso sukeliamo susirgimo protrūkis išplito į daugumą pasaulio šalių. Kovo 11 d. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pripažino jį pandemija. Naujausiais duomenimis, pasaulyje koronavirusu užsikrėtė daugiau kaip 5 mln. žmonių, daugiau kaip 340 tūkst. užsikrėtusiųjų mirė, per 2 mln. jau pasveiko.

Atgal