VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

12.07. Pasaulio naujienos

OPEC susirinkimas baigtas nesutarus dėl naftos gavybos mažinimo

Naftą eksportuojančių šalių organizacija (OPEC) užbaigė derybas dėl naftos gavybos sumažinimo be rezultatų.

 OPEC susirinkimas. EPA-Eltos nuotr.

Pasak OPEC atstovo spaudai, organizacija tęs derybas penktadienį, kai prie OPEC šalių ministrų prisijungs dar 10 šalių, tarp jų Rusijos, atstovai. OPEC atstovų teigimu, ministrai sutarė dėl gavybos sumažinimo, tačiau nesutarė dėl konkretaus sumažinimo masto.
„Reuters“ apklaustų analitikų teigimu, OPEC turėtų sumažinti naftos gavybą maždaug 1-1,4 mln. barelių per dieną. Nepaisant jokio apčiuopiamo rezultato nedavusių ketvirtadienio derybų, „Interfax Energy“ vyriausiasis energetikos analitikas Abišekas Kumaras (Abhishek Kumar) pabrėžė: „OPEC žino, kaip valdyti rinkas. Jie gali kalbėti apie bevaises derybas ir tada, šiek tiek vėliau, staigiai sumažinti gavybą“.

JAV kariai pasienyje su Meksika liks mažiausiai iki sausio galo

JAV kariai pasienyje su Meksika liks mažiausiai iki sausio pabaigos. Paprašius Krašto saugumo departamentui, jų buvimas čia pratęstas iki sausio 31 dienos, penktadienį Pentagonas. Jis nepatvirtino pranešimų, kad kareivių skaičius bus sumažintas nuo 5 800 iki 4 000. Pradžioje planuota, kad kariai pasienyje liks iki gruodžio vidurio.

EPA-Eltos nuotr.

JAV prezidentas Donaldas Trampas nurodė permesti karius į pasienį, nes jo link artėjo kelios migrantų iš Centrinės Amerikos grupės. Karių uždavinys yra paremti pasieniečius logistikos srityje. Praėjusiomis savaitėmis jie pirmiausiai tiesė spygliuotos vielos tvorą. Sulaikyti migrantų kariai negali. Kritikai teigė, kad tai D. Trampą rinkimų kampanijos manevras, nes jis karius į pasienį pasiuntė prieš pat Kongreso rinkimus.

Ebolos protrūkis Kongo Demokratinėje Respublikoje - antras istorijoje

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) patvirtino, kad dabartinis Ebolos protrūkis Kongo Demokratinės Respublikos rytuose yra antras didžiausias kada nors užfiksuotas Ebolos protrūkis Tarptautinis gelbėjimo komitetas (TGK) skelbė, kad tai antras pagal dydį protrūkis istorijoje. Iki šiol buvo pranešta apie 426 užsikrėtimo Ebolos virusu atvejus ir 245 mirties atvejus.
Tai jau antrasis viruso protrūkis Kongo DR šiais metais ir 10-asis nuo 1976 metų. Ankstesnis protrūkis Kongo DR vakaruose pareikalavo 33 žmonių gyvybių.

 EPA-Eltos nuotr.
Visų laikų didžiausias ir pražūtingiausias Ebolos protrūkis 2014-2016 metais siautėjo Vakarų Afrikoje. Jis nusinešė daugiau kaip 11 tūkst. žmonių gyvybes.

K.Lagard: nematau JAV ekonomikos nuosmukio ženklų

Nepaisant neapibrėžtumo ir rinkų nestabilumo, Jungtinės Valstijos, tikėtina, artimuoju laikotarpiu nepatirs ekonomikos susitraukimo, ketvirtadienį pareiškė Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovė Kristina Lagard (Christine Lagarde).

K. Lagard. EPA-Eltos nuotr.

Volstrito akcijų indeksams ketvirtadienį smukus daugiau nei 1 proc., K. Lagard tikino, kad „yra neaiškumų dėl augimo perspektyvų ateityje“, tačiau, jos teigimu, nerimas yra šiek tiek perdėtas.
„Nematau Jungtinių Valstijų ekonomikos nuosmukio ženklų“, - televizijai CNBC sakė ji, teigdama, kad TVF prognozės, esą JAV ekonomika kitąmet augs 3,7 proc., yra „visai neblogos“.
Tačiau ji pabrėžė, kad Federalinis atsargų bankas (FED), tikėtina, nenustos didinti bazinių palūkanų normų. JAV centrinis bankas šiemet jau triskart padidino palūkanų normas ir, prognozuojama, padidins jas dar kartą gruodžio 19 d. Tačiau kai kurie FED valdybos nariai užsiminė, kad centrinis bankas gali sulėtinti palūkanų normų didinimą, atsižvelgdamas į lėtėjantį ekonomikos augimą.

Ekvadoro vadovas: Asandžui sudarytos sąlygos palikti ambasadą

Ekvadoro prezidentas ketvirtadienį pareiškė, kad vyriausybių paslaptis viešinančios interneto svetainės „WikiLeaks“ įkūrėjui Džulianui Asandžui (Julian Assange) sudarytos sąlygos palikti šalies ambasadą Londone. Jei ši žinia pasitvirtins, tai žymės ilgiau nei šešerius metus trukusios Dž. Asandžo ir Didžiosios Britanijos teisėsaugos konfrontacijos pabaigą.

 Džulianas Asandžas. EPA-Eltos nuotr.

„Pašalintos kliūtys Dž. Asandžui priimti sprendimą išeiti į beveik visišką laisvę“, - žurnalistams sakė prezidentas Leninas Moreno.
Iš karto nebuvo aišku, ką tiksliai omenyje turėjo L. Moreno, kalbėdamas apie „beveik visišką laisvę“. Pasak Ekvadoro prezidento, Didžioji Britanija užtikrino, kad Dž. Asandžas nebus išduotas jokiai šaliai, kur jo gyvybei gresia pavojus. 
2012 metais Dž. Asandžas paprašė prieglobsčio Ekvadoro ambasadoje Londone, kad išvengtų ekstradicijos į Švediją, kur buvo išduotas jo arešto orderis dėl kaltinimų prievarta ir išžaginimu. Dž. Asandžas labiausiai bijojo, kad Švedija deportuos jį į JAV, kur australui gresia iki 35 metų kalėjimo arba mirties bausmė už slaptų Valstybės departamento duomenų publikavimą.
„WikiLeaks“ įkūrėjas kaltinimus atmeta ir vadina juos politiškai motyvuotais.

JAV technologijų investuotojai įspėja E.Makroną dėl mokesčių

Emanuelis Makronas. EPA-Eltos nuotr.

Jei Prancūzijos prezidentas Emanuelis Makronas (Emmanuel Macron) nori, kad šalies startuolių augimas įgautų pagreitį, jis turi siekti draugiškos mokesčių politikos užsienio investuotojų atžvilgiu, „Reuters“ sakė į Paryžių atvykę Silicio slėnio investuotojai.

Investuotojų vizitas ir jų reikalavimai pasirodė sunkiu Prancūzijos lyderiui laiku, kai įsismarkavo „geltonųjų liemenių“ protestai prieš ekonomines reformas, kuriomis neva palaikomi turtingieji.
Vienos dienos vizitas po Prancūzijos startuolių sektorių įvyko po du mėnesius trukusio šalies eksporto ir verslo skatinimo agentūros „Business France“ darbo. Silicio slėnio investuotojus į Eliziejaus rūmus pasikvietė pats prezidentas E. Makronas.

ES ministrai susitarė įkurti Europos darbo agentūrą 

ES valstybių narių ministrai ketvirtadienį sutarė dėl Europos darbo agentūros (EDA) įkūrimo, kuria siekiama paremti apie 17 mln. kitoje ES šalyje gyvenančių ar dirbančių europiečių, kartu suduodant smūgį nelegaliam darbui.

 Žanas Klodas Junkeris. EPA-Eltos nuotr.

„EDA padės darbuotojams ir darbdaviams lengviau išspręsti įvairius klausimus, susijusius su tarpvalstybiniu darbo jėgos judėjimu. Taip pat agentūra padės nacionalinėms vyriausybėms efektyviau koordinuoti ES įstatymų pritaikymą šalyse“, - pranešime sakė Austrijos socialinių reikalų ministrė Beate Hartinger-Klein.
Pagal ministrų patvirtintą dokumentą, agentūra teiks darbuotojams, įmonėms ir įstaigoms informaciją apie teises ir pareigas tarpvalstybinėse darbo jėgos judėjimo situacijose, palengvins sienų kontrolę, spręs kilusius ginčus ir, be kita ko, padės valstybėms susitvarkyti su nelegaliu darbu.
Tolesnės derybos dėl agentūros įkūrimo vyks Europos Parlamente (EP).

ES nepasiekus susitarimo, Prancūzija pati įsives skaitmeninių paslaugų mokestį

Bruno Le Meras. EPA-Eltos nuotr.

Jei 28 ES valstybės narės nepasieks susitarimo dėl didelių interneto bendrovių teikiamų skaitmeninių paslaugų mokesčio įvedimo iki kitų metų kovo, Prancūzija pati įsives tokį mokestį, ketvirtadienį sakė šalies ekonomikos ministras Bruno Le Meras (Bruno Le Maire).

„Interneto milžinai yra tie, kas turi pinigų“, - „France 2“ televizijai sakė B. Le Meras, atsakydamas į klausimą apie šalyje įsisiautėjusių „geltonųjų liemenių“ protestuotojų reikalavimus užtikrinti sąžiningus mokesčius.
B. Le Meras teigė: „Didelės interneto bendrovės gauna pajamas iš Prancūzijos vartotojų ir Prancūzijos rinkos, mokėdamos 14 procentinių punktų mažiau pajamų nei tradicinės įmonės, tiek didelės, tiek ir mažos“.

Latvijos Saeima priėmė rezoliuciją dėl neprisijungimo prie JT migracijos pakto 

Latvijos Saeima (parlamentas) priėmė rezoliuciją dėl šalies neprisijungimo prie JT migracijos pakto. Už dokumentą balsavo 43 parlamentarai, prieš - 31.

AFP/Scanpix nuotr.

Rezoliucijoje Latvijos vyriausybė raginama neprisijungti prie JT migracijos pakto, kadangi šis susitarimas yra prieštaringas ir vienašališkas, taip pat „siunčia nepriimtiną žinią nacionalinėms valstybėms“. „Pakte nutylimas migracijos keliamas pavojus valstybių saugumui, ekonomikai ir identiškumui“, - sakoma dokumente.
Rezoliucijos autoriai primena, kad Australija, Austrija, Bulgarija, Čekija, Izraelis, JAV, Kroatija, Lenkija, Vengrija, Slovakija ir Šveicarija atsisakė pasirašyti JT migracijos paktą.

Ukraina ragina tarptautinę bendruomenę reaguoti į Rusijos agresiją

Ukrainos užsienio reikalų ministras paragino tarptautinę bendruomenę kuo greičiau sureaguoti į Rusijos agresiją. Tą ministras pareiškė po Kerčės sąsiauryje įvykusio incidento, kai Rusijos pasieniečiai užėmė tris Ukrainos laivus ir sulaikė 24 jų įgulų narius.

Reuters/Scanpix nuotr

Milane vykusiame Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) susitikime Pavlo Klimkinas teigė, kad tai jau penktas iš eilės šios organizacijos ministrų susitikimas, kuriame dominuoja destabilizuojamo Rusijos elgesio Europoje tema.

„Tai – didelė grėsmė Europos saugumui“, – kalbėjo Ukrainos diplomatijos vadovas.

„Šiemet Rusija neatsitraukė, o išplėtė savo agresyvius veiksmus“, – pridūrė P. Klimkinas.

 

Atgal