VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

11.15. Šiais metais į tėvynę grįžo per 700 000 afganų

Tarptautinės migracijos organizacijos (IOM) duomenimis, šiais metais iš kaimyninių šalių Irano ir Pakistano į gimtąjį Afganistaną grįžo daugiau kaip 700 000 žmonių. Didžioji dauguma jų - 671 000 - į tėvynę grįžo iš Irano, sakoma trečiadienį paskelbtoje IOM ataskaitoje.

Šie skaičiai apima tuos afganus, kurie JT pabėgėlių komisariate oficialiai neužregistruoti kaip pabėgėliai, tai yra tie asmenys, kurie neturi galiojančio leidimo būti Irane ar Pakistane. 



IOM sugrįžėlių skaičiaus didėjimą pirmiausiai sieja su ekonomine krize Irane. Irano rialo vertė dolerio atžvilgiu nuo metų pradžios smarkiai krito. Be to, afganai Irane daugiausiai dirba šešėlyje, o tokios darbo jėgos paklausa smarkiai sumažėjo. 

Antroji priežastis, anot IOM, galėtų būti didelė sausra Vakarų Afganistane. Ji pavasarį sukėlė migracijos cirkuliaciją: afganus sausra pradžioje išvijo iš jų kaimų į didesnius miestus, ir tai čia darė spaudimą algoms. Todėl afganai laimės ėmė ieškoti netoliese esančiame Irane. Tačiau dėl ekonominės krizės kaimyninėje šalyje jie ir čia negalėjo rasti darbo ir grįžo atgal. 

Pats Afganistanas kenčia dėl didelio nedarbo, silpnos ekonomikos plėtros ir didelio vidaus pabėgėlių skaičiaus, kurį lemia bloga saugumo padėtis. 

Atgal