VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

01.19. Bangladešui rengiantis pradėti rohinjų pabėgėlių repatriaciją, rohinjai vis dar bėga iš Mianmaro

Bangladešui ruošiantis grąžinti rohinjų pabėgėlius į Mianmarą, rohinjai vis dar bėga iš Mianmaro. Nuo trečiadienio iš Mianmaro į Bangladešą atvyko daugiau kaip 100 rohinjų musulmonų ir tai kelia abejonių dėl planų grąžinti į Mianmarą 655 tūkst. 500 pabėgėlių, informuoja "Reuters".

Paskutiniai atvykę pabėgėliai tvirtina, kad sunkumų patiriančioje Mianmaro Rachinų valstijoje šalies armija vis dar vykdo operacijas. Bangladešas ir Mianmaras antradienį skelbė susitarę per dvejus metus sugrąžinti pabėgėlius į tėvynę, o repatriacijos proceso pradžia nurodė sausio 23 dieną.
Anksti trečiadienį 53 žmonės persikėlė per Bangladešą ir Mianmarą skiriančią Nafo upę, o ketvirtadienį ryte Bangladeše išsilaipino dar 60 pabėgėlių. Nauji atvykėliai teigė, kad prie upės krantų Mianmaro pusėje laukia daugiau persikelti norinčių žmonių, tačiau daugelis įstrigo, nes neturi pakankamai pinigų susimokėti už kelionę. Bangladešą pasiekę pabėgėliai teigė, kad už kelionę nakties metu nepatvariomis valtimis jie sumokėjo po 20-30 dolerių už žmogų.
Smurtas Rachinų valstijoje prasiveržė rugpjūčio pabaigoje, Mianmaro kariuomenei pradėjus operaciją prieš policiją atakavusius Arakano rohinjų išlaisvinimo armijos (ARSA) kovotojus. Nors kariuomenė tvirtino, kad taikėsi tik į maištininkus, Bangladešo stovyklose įsikūrę pabėgėliai pasakojo apie civilių žudymus, prievartavimus ir namų padegimus.

Atgal