VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

05.20.JAV lyderis pradėjo pirmąjį turą po užsienį

Penktadienį Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trampas (Donald Trump) išvyko į pirmąjį devynias dienas truksiantį turą po užsienį. Turo metu JAV lyderis pirmą kartą akis į akį susitiks su daugeliu lyderių, praneša JAV žurnalas TIME.

Saudo Arabijoje D. Trampas, kurio rinkimų kampanija pasižymėjo aršia prieš musulmonus nukreipta retorika ir kurio administracija bandė įvesti draudimą musulmonams iš kelių šalių atvykti į Jungtines Valstijas, sakys kalbą islamo pasauliui. Jo kalba akivaizdžiai skirsis nuo buvusio prezidento Barako Obamos (Barack Obama) pateiktos vizijos pirmosios kelionės į šį regioną metu.

Izraelyje JAV lyderis susitiks su ministru pirmininku Benjaminu Netanjahu (Benjamin Netanyahu), bus siekiama sušvelninti neseniai kilusią įtampą. Šią savaitę kilo didžiulis triukšmas, kai paaiškėjo, kad per susitikimą su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu D. Trampas atskleidė jam slaptą informaciją apie "Islamo valstybės" (IS) grupuotę. Informaciją JAV gavo iš Izraelio. Anot žiniasklaidos, D. Trampas nebuvo gavęs Izraelio leidimo pasidalinti ta paslaptimi. Be to, įtampą pakurstė JAV diplomato, vykdžiusio pasiruošimą D. Trampo vizitui į Jeruzalę, komentarai. Diplomatas pareiškė, neva Raudų siena yra okupuoto Vakarų kranto teritorijoje ir nepriklauso Izraelio teritorijai.

Romoje D. Trampas aplankys populiarų liberalių pažiūrų popiežių Pranciškų. Lankydamasis Briuselyje D. Trampas dalyvaus NATO susitikime. JAV prezidentas ne kartą svarstė apleisti Aljansą, nes valstybės narės nesumoka joms skirtos lėšų dalies. Tačiau neseniai jis pakeitė nuomonę ir nuramino sąjungininkes, kad išliks įsipareigojęs NATO.

Galiausiai Sicilijoje politikas susitiks su kitais G7 lyderiais.
Atgal