VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

10 17. JAV karių logistinis aprūpinimas bus vykdomas iš Marijampolės

Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytenio bendrosios paramos logistikos batalione Marijampolėje  stiprinamas JAV rotacinių pajėgų logistinio aprūpinimo vienetas. Iš šio vieneto  Lietuvoje dislokuoti JAV kariai  bus aprūpinami užduotims vykdyti   reikalingomis priemonėmis: nuo atsarginių technikos dalių iki kanceliarinių priemonių.

 „Mes matome JAV  karių logistinio aprūpinimo  vienetą  Marijampolėje  kaip vieną  iš sąjungininkų  pasirengimo  ilgalaikiam  rotuojamų pajėgų  ir išankstiniam technikos dislokavimui etapų.  Iš  savo pusės taip pat  dėsime  visas pastangas teikdami priimančiosios šalies paramą ir gerindami  sąjungininkų  treniruočių  ir tarnybos sąlygas Lietuvoje“, – sako  krašto  apsaugos ministras Juozas  Olekas.

Ministras taip pat pabrėžia, kad  JAV karių logistinio aprūpinimo vieneto  stiprinimas  Marijampolėje –   tai ir puikaus JAV ir Lietuvos karių bendradarbiavimo logistikos  srityje rezultatas.

JAV ir Lietuvos kariuomenių logistikos specialistai bendradarbiauja nuo  pat pradžios, kai į Lietuvą ir kitas Baltijos  šalis bei Lenkiją  buvo pradėtos siųsti rotacinės JAV karių pajėgos.  Nuo šių  metų birželio su į Lietuvą atvykusia 173-osios oro desanto brigados Tiesioginės paramos kuopa buvo  užmegztas itin glaudus bendradarbiavimas.  JAV kuopos kariai būdami Lietuvoje intensyviai naudojasi bataliono infrastruktūra, treniruojasi vykdyti realų Baltijos šalyse dislokuotų JAV karių aprūpinimą.  Tai itin sutvirtino  sąjungininkų sąveiką su Lietuvos kariuomenės logistikos vienetais. 

Nuo 2014 metų pavasario  JAV ir kiti sąjungininkai, reaguodami į pakitusią saugumo situaciją po Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos ir  įgyvendindami  Velso  viršūnių susitikime  sutartas  saugumo užtikrinimo priemones, dalyvauti tarptautinėse pratybose  Lietuvoje  ir kitose Baltijos valstybėse  siunčia savo karius.

JAV reaguodamos į pasikeitusią saugumo situaciją dėl agresyvių Rusijos veiksmų Ukrainoje operaciją „Atlanto ryžtas“ pradėjo 2014 metų pavasarį, pagal kurią į visas Baltijos šalis ir Lenkiją JAV siunčia savo rotacinius vienetus – karius  su karine technika ir įranga. 

Pastarąją JAV karių pamainą, kuri Lietuvoje tarnauja nuo  birželio mėnesio, sudaro apie 150 JAV karių.  Netrukus juos pakes nauja pamaina. 

Dar apie 250  JAV karių  kartu su  Belgijos ir Liuksemburgo kariai šiuo metu dalyvauja tarptautinėse pratybose Lietuvoje.

Atgal