VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

08 05. A. F. Rasmussenas: dėl Ukrainos krizės NATO parengs naujus gynybos planus

NATO vadovas Andersas Foghas Rasmussenas interviu, kuris buvo paskelbtas sekmadienį, sakė, kad Aljansas, susidūręs su „Rusijos agresija“ Ukrainos atžvilgiu, parengs naujus gynybos planus, ir paragino valstybes nares didinti savo išlaidas gynybai.
Atkartodamas Didžiosios Britanijos ministro pirmininko Davido Camerono pastabas, A. F. Rasmussenas prancūzų regioniniam laikraščiui „Midi Libre“ sakė, kad „Rusijos agresija buvo perspėjimas ir sukūrė naują saugumo situaciją Europoje“.
„Stiprinsime karines pratybas ir parengsime naujus gynybos planus“, – sakė A. F. Rasmussenas.
„Skatinsiu NATO šalis didinti savo investicijas į gynybą. Per pastaruosius penkerius metus Rusija savo išlaidas gynybai padidino 50 proc., o NATO šalys savąsias sumažino vidutiniškai 20 procentų“, – pažymėjo jis ir pridūrė: „Privalome pakeisti šią tendenciją“.
Britų ministras pirmininkas D. Cameronas šeštadienį pareiškė, kad NATO privalo palaikyti „tvirtas“ gynybos pozicijas Rytų Europoje ir kad Šiaurės Atlanto sutarties organizacijai reikia sustiprinti savo sausumos, jūrų, oro ir specialiųjų operacijų greitojo reagavimo pajėgas.
Likus šešioms savaitėms iki NATO viršūnių susitikimo, kuris vyks Pietų Velso mieste Niuporte, D.Cameronas sakė norintis pasinaudoti proga, kad per tą susitikimą būtų susitarta dėl griežtesnės politikos Maskvos atžvilgiu. Pasak jo, tai pasiųstų žinią, jog NATO šalys nesileis bauginamos.
„2014 metais pasaulis yra dar labiau nenuspėjamas negu kada nors anksčiau; mes pasitinkame dar vieną lemiamą momentą aljanso istorijoje“, – laiške A.F.Rasmussenui ir kitų 27 šio bloko šalių lyderiams rašė D .Cameronas.
„Afganistane mūsų kovinė misija artėja prie pabaigos. Rytuose Rusija suplėšė žaidimo taisyklių knygelę savo neteisėta Krymo aneksija ir agresyviu Ukrainos destabilizavimu, – pabrėžė jis. – Pietuose nestabilumo lankas tęsiasi nuo Šiaurės Afrikos ir Sachelio iki Sirijos, Irako ir platesnių Vidurio Rytų.“
Jis taip pat paragino 28 bloko šalis siekti NATO užsibrėžto tikslo, kad gynybai būtų skiriama bent 2 proc. šalių bendrojo vidaus produkto. D. Cameronas pažymėjo, kad kol kas šį kriterijų tenkina tik keturios Aljanso šalys.

Atgal