VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

07 29. TVF mažina šių metų pasaulio ekonomikos augimo prognozę

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) sumažino savo pasaulio ekonomikos augimo prognozes šiems metams. Vidutinis augimo rodiklis, lyginant su ankstesne ekspertų nuomone, smuko nuo 3,7 iki 3,4 proc., praneša BBC.
Sumažinti lūkesčiai buvo dėl silpnos metų pradžios Jungtinėse Valstijose ir smukusių kai kurių kitų valstybių prognozių. Tiesa, analitikai kai kurių valstybių pateikiamuose skaičiuose mato pagerėjimų, pavyzdžiui, Didžiosios Britanijos ekonomika plečiasi ne 2,8, o 3,2 proc. sparta.
Bendroji prognozė visam pasauliui 2015 metais nesikeičia ir išlieka ties 4 proc. augimo riba.
Pristatydamas naująsias prognozes TVF vyriausiasis ekonomistas Olivjė Blanšaras (Olivier Blanchard) kalbėjo: "Atsigavimas tęsiasi, tiesa, jis vis dar silpnas - tikrai silpnesnis, nei tikėjomės šių metų balandį". Visgi naujoji ataskaita "rodo situaciją esant blogesnę, nei yra iš tikrųjų, nes atspindi jau praėjusių įvykių pasekmes".
Ekspertai teigia, kad 2014 metų pradžioje Jungtinėse Valstijose susidaręs nuosmukis, kurio metu per pirmuosius tris šių metų mėnesius ūkio plėtra smuko itin skaudžiai, paveiks visų metų statistiką. Nuosmukis susidarė dėl prastų oro sąlygų ir pakilus paklausais sumažėjusių bendrovių prekių atsargų.
Sumažintos prognozės ir kelioms besivystančioms valstybėms - daugiausiai statistika sumenko Rusijoje dėl "geopolitinės įtampos". Šalies ūkio plėtros vidurkis sudaro vos 0,2 proc., nors dar balandį pateiktoje ataskaitoje tikėtasi 1,3 proc. augimo. Visgi TVF specialistai nurodo, kad ankstesnė prognozė taip skiriasi dėl radikaliai pasikeitusios situacijos nukritus Malaizijos oro linijų lėktuvui ir vėliau kilusios tarptautinės politinės krizės.
Smuko ir prognozė Brazilijai - verslininkų ir vartotojų pasitikėjimas šalimi labai sumenko.
Kita vertus, pagerėjo padėtis Ispanijoje, vienoje iš labiausiai euro zonos finansų krizės metu nukentėjusioje valstybėje - čia augimas šiems ir ateinantiems metams atitinkamai padidintas 0,3 ir 0,6 proc., todėl rodikliai pakilo iki 1,2 proc. augimo šiais metais ir 1,6 proc. augimo 2015-aisiais.

Atgal