VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Parama, labdara

08 26. Ateinantys į centrus alkani vaikai – maltiečių Vaikų dienos centrų veiklos kasdienybė

Artėja mokslų metų pradžia. Daugumai Lietuvos šeimų tai džiaugsmingi rūpesčiai – įsigyti naujų mokyklinių prekių, kuprinių ar drabužių.  Bet yra šeimų, kurioms suruošti vaiką į mokyklą – didžiulė problema, nes jų namuose trūksta pinigų net kasdieniam maistui.

Maltiečių mokyklinių prekių rinkimo akcijos „Ir maža širdelė turi didelių idėjų” organizatorė Rasa Stukienė glaudžiai bendrauja su vienuolikos Lietuvoje veikiančių maltiečių vaikų dienos ir jaunimo centrų darbuotojomis. Visos jos teigia, kad centrus lankantiems skurstančių šeimų vaikams labiausiai trūksta paprasto kasdienio maisto. Kad ir kaip būtų graudu, daugelis vaikų į maltiečių dienos centrus ateina tiesiog pavalgyti, nes namuose maitintis nėra kuo – pašalpas tėvai dažnai prageria. Šiuo metu tokiuose centruose yra globojami 233 vaikai. Jų maitinimui per metus maltiečiai išleidžia beveik 60 000 eurų.

Pasak Kauno maltiečių VDC socialinės pedagogės Rūtos Gudanavičiūtės, neretai centrą lankantiems vaikams namuose niekas negamina, todėl atėję jie iš karto prašo valgyti. „Ypač man gaila vienos mūsų 7metų auklėtinės,kurią prižiūri močiutė, nes motina geria. Kai močiutė namuose, mergaitė yra pamaitinama, tačiau kai močiutė visą parą budi, pamaitinti mergaitės nėra kam, todėl ji pas mus ateina labai alkana.”

Marijampolės maltiečių vaikų dienos centre alkanų vaikų irgi netrūksta. Kai kurios šeimos čia pavalgyti atveda net po keletą savo vaikų. „Šiuo metu centrą lanko net trys vienos šeimos 4, 6 ir 7 metų vaikai,  – pasakoja Marijampolės maltiečių vadovė Marija Miliauskienė.  – Namuose paliekamas tik pats mažiausias, visus kitus motina atveda pas mus. Savo namuose vaikai neturi ką valgyti, todėl ateina tikrai išbadėję. Centre juos ne tik valgydiname, bet ir įdedame maisto į namus.”

Šio dienos centro socialinė pedagogė Vaida Šalaševičienė prisimena, kad ne taip seniai jai teko guosti jų centrą lankančią mergaitę iš septynių vaikų šeimos (keturi šios šeimos vaikai taip pat čia lankosi). Ji graudžiai verkė, nes per vėlai pabudo ir nieko negavo valgyti. „Tokius vaikus papildomai maitiname per „Maisto banko”akcijas surinktais produktais, įdedame jiems maisto į namus. Tačiau kadangi atsinešamu namo maistu neretai maitinasi visa šeima, vaikai ir centre stengiasi suvalgyti kiek galima daugiau...”

Kelmės maltiečių vaikų dienos centro vadovė Lina Šimkevičienė taip pat atkreipė dėmesį į jų centrą lankančius vaikus, kuriems maisto niekada negana. “Kai kurie vaikai valgo tiek, kiek tik galima, ir visada prašo daugiau, - sako ji. – Kiekvienas maisto gabalėlis, duonos riekelė jiems yra labai vertinga.”

Pasak Vilniaus maltiečių VDC auklėtojos Elenos Čiarbaitės, kartais vaikai nepasisako, kad yra alkani, tačiau jų elgesys tai išduoda. „Atsimenu, ruošdama vaikams valgyti, norėjau išmesti nupjaustytus agurkų galiukus, bet vienas mūsų centrą lankantis berniukas pasiprašė juos suvalgyti. Pastebėjau, kaip jis ne kartą susišlavė nuo stalo trupinukus ir susidėjo juos į burną.”

Maltiečių rengiamos akcijos „Ir maža širdelė turi didelių idėjų” tikslas –pasirūpinti ne tik maltiečių vaikų dienos centruose esančiais vaikais, tačiau ir kitais, kuriems reikia pagalbos. Iš viso 30-yje šalies miestų maltiečiai globoja 1423 vaikus, iš kurių 520 yra neįgalūs ar turintys specialiųjų poreikių, o kiti gyvena skurdžiose daugiavaikėse ir socialiai remtinose šeimose.

Paremti maltiečiųakciją vaikams galima paskambinus ar nusiuntus žinutę trumpuoju numeriu 1404 (1,5 euro) arba paspaudus svetainėje www.maltiečiai.lt esantį mygtuką „Aukoti“ ir mokėjimo paskirties skyrelyje įrašius žodžius „Akcija vaikams“. Daugiau informacijos apie akciją: http://maltieciai.lt/akcija-vaikams/

Atgal