VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Į pradžią

11.23. Kokių savybių reikės po karantino?

Nemažai žmonių Lietuvoje dėl labai greitų pokyčių darbo rinkoje paprasčiausiai nebespėja prisitaikyti. Užimtumo tarnybos direktorė Inga Balnanosienė pabrėžė būtinybę visiems dirbantiems ieškoti galimybių mokytis ugdyti bendrąsias kompetencijas.

Po karantino, kai įveiksime pandemiją, turėsime būti visiškai kitokie, mums reikės visiškai kitų kompetencijų, visų pirma, bazinių kompetencijų. Tikrai turėsime gebėti ir lengviau prisitaikyti prie kintančių darbo sąlygų, ir patys turėsime ištobulinti lankstumą, komandinį darbą, orientaciją į rezultatą, sprendimų priėmimą, greitą reagavimą, informacinių technologijų žinias, taip pat gebėti dirbti iš namų, dirbti kitomis sąlygomis, atviruose biuruose“, – sakė ji.

Ji pabrėžė, kad subsidijų skaičius auga pamažu, tačiau pridūrė, jog tikėtina sulaukti padidėjusio įmonių skaičiaus, kurios kreipsis išleidusios į prastovas savo darbuotojus. Šiuo metu administruojama apie 30 tūkst. įmonių ir daugiau nei 200 tūkst. darbuotojų arba esančių prastovose, arba gaunančių subsidijas po prastovų.

I. Balnanosienė neslėpė, kad nedarbo augimui šalyje įtakos turi mokamos valstybės darbo paieškos išmokos. Galimai tuo pasinaudojo apie 33 tūkst. gyventojų. „Tikrai daro įtaką, tačiau ne tokią ženklią. Per visą šį laikotarpį neaktyvių žmonių, kurie iki kovo mėnesio nebuvo dirbę arba neturėjo sąlyčio su darbo rinka nei pagal įprastą darbo kontraktą, nei savarankiškai buvo dirbę, buvo 33 tūkst. ir šis skaičius lieka stabilus, o tai reiškia, kad šie 33 tūkst., galima sakyti, yra darbo paieškos mokėjimo pasekmė. Visi kiti yra žmonės, kurie arba neteko darbo, arba šiuo metu baigėsi jų kontraktas ir jie negali greitai susirasti kito, arba tai yra absolventai, kurie dėl įtemptos situacijos taip greitai nesiintegruoja į darbo rinką“, – aiškino I. Balnanosienė.

Užimtumo tarnybos duomenimis, laisvų darbo vietų skaičius spalio mėnesį yra sumažėjęs, palyginti su vasaros laikotarpiu, mat turime apie 30 tūkst. registruotų laisvų darbo vietų, o nedarbas yra išaugęs iki 14,9 proc., lyginant su visais darbingo amžiaus gyventojais. „Situacija yra rudeninė tendencija, kai tam tikruose sektoriuose sumažėja darbo pasiūlymų, baigiasi sezoniniai darbai. Jeigu tai nebūtų tokia didelė apimtis, tai mes vertintumėme kaip įprastą rudens tendenciją ir situacijos labai neeskaluotume, bet šiuo metu, kadangi turime antrą karantino bangą, vėl ribojimus ekonomikoje, verslams, situacija vėl tampa ganėtinai įtempta. Laukia verslo apimčių mažėjimas, laukia dalinės ar pilnos prastovos kai kuriose įmonėse ir sektoriuose. Ir tikrai situacija darbo rinkoje iki metų pabaigos liks tokia pati įtempta“, – komentavo tarnybos vadovė.

 

 

Atgal