VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Į pradžią

06.11. Naujausios žinios

Alšėniškiai pašventino savo vėliavą

Šeštadienį Mastaičių gyvenvietėje (Alšėnų sen., Kauno r.) įvyko šventė.Joje buvo pristatytas miestelio herbas ir pašventinta vėliava, kurią sukūrė šio krašto menininkė Valerija Kiškienė.

Šventę „Gyvastis. Istorija. Bendrystė“ organizavo Alšėnų seniūnija ir Ežerėlio kultūros centro Alšėnų laisvalaikio salė. Renginys vyko aikštėje prie Lietuvos policijos mokyklos, o jopavadinimas sugalvotas remiantis herbo etalono simbolikos aprašymu.

Politikos dialogas dėl aukštojo mokslo efektyvumo

Penktadienį, birželio 15 dieną nuo 9.00 val., Vytauto Didžiojo universitete rinksis Europos aukštojo mokslo ekspertai, politikai ir socialiniai partneriai – čia vyks Europos universitetų asociacijos, kuri vienija 850 aukštojo mokslo institucijų, ir Lietuvos universitetų rektorių konferencija-susitikimas.

VDU. Kaunas

Iš viso Kaune tikimasi apie 60 dalyvių iš Europos. Pranešimus renginyje skaitys ir diskutuos Lietuvos ir Europos universitetų ekspertai, aukštojo mokslo organizacijų vadovai, EUA profesionalai, LR Švietimo ir mokslo ministerijos atstovai, politikai. Susitikimo pabaigoje vyks apskritojo stalo diskusija, kurioje bus aptariami konkretūs sprendimų priėmėjų žingsniai dėl sėkmingos universitetų veiklos.

Vilniuje – pirmoji tarptautinė Baltijos šalių ekonomikos tyrėjų konferencija

Šiandien Vilniuje prasideda pirmoji Tarptautinė Baltijos šalių ekonomikos tyrėjų konferencija, jos metu bus įsteigta Baltijos šalių ekonomikos tyrėjų asociacija bei ekonomikos mokslo žurnalas anglų kalba Baltic Journal of Economics. Pirmosios konferencijos garbės svečias – Kembridžo ir Pietų Kalifornijos universitetų profesorius Hashem Pesaran, sukūręs globalios ekonomikos modelį, atskleidžiantį, kaip ekonominės krizės plinta tarp šalių.

 „Siekiame suvienyti Lietuvos, Latvijos ir Estijos ekonomikos tyrėjus tam, kad Baltijos šalys atsirastų pasauliniame ekonomikos mokslo žemėlapyje, pritrauktume daugiau žymių profesorių, paskatintume domėjimąsi Baltijos šalių ekonomika. Visos trys šalys susiduria su panašiais ekonomikos iššūkiais ir problemomis, tad bendras darbas reikštų daugiau bendrų mokslinių tyrimų ir projektų aktualiomis temomis, o kartu – ir daugiau svorio tarptautinėje erdvėje“, - teigė Lietuvos banko valdybos narys Marius Jurgilas.

Vasaros pabaigoje Kinijos atstovai įvertins lietuvišką jautieną

Pastaruoju metu Lietuva ir Kinija aktyviai bendradarbiauja, ypatingai eksporto srityje. Praėjusią savaitę  aktualūs klausimai dėl Lietuvos maisto produktų eksporto leidimų į Kiniją buvo aptarti dvišaliame susitikime su atsakingu Kinijos Liaudies Respublikos viceministru Zhang Jiwen. Žemės ūkio ministro patarėjas Rolandas Taraškevičius susitikime pažymėjo, kad Lietuva vertina bendradarbiavimą tarp Lietuvos ir Kinijos atsakingų institucijų ir yra pasiruošusi pasiūlyti Kinijos vartotojams kokybiškus produktus, atitinkančius aukščiausius saugos ir kokybės reikalavimus.

Žemės ūkio ministerijos atstovai iš Lietuvos  dalyvavo Kinijos Ningbo mieste 3-iajame bendradarbiavimo dialoge tarp Kinijos ir Vidurio bei Rytų Europos šalių. Tarptautinės konferencijos metu pabrėžta kokybės priežiūros svarba siekiant sustiprinti bendradarbiavimą ir palengvinti prekybą žemės ūkio bei maisto produktais. Tarptautinėje konferencijoje patekimo į rinką ir tarptautinės prekybos žemės ūkio ir maisto produktais supaprastinimo klausimais dalyvavo 18 šalių ir tarptautinių organizacijų ir institucijų atstovų.

Tuo pačiu metu Ningbo mieste įvyko ir Kinijos, Vidurio ir Rytų Europos šalių investicijų ir prekybos paroda, skirta bendradarbiavimui užtikrinti įgyvendinant „Viena juosta, vienas kelias“ iniciatyvą.

„Kultūros naktis“ kviečia klasikinės muzikos gerbėjus

Jau už keletos dienų, birželio 15 d., į Vilnių sugrįžta festivalis „Kultūros naktis“. Šiemet kultūrą švęsime žaisdami futbolą Katedros aikštėje, dėkodami Islandijai, ieškodami operos fantomų bei bandydami išsižadėti šmėklų.

Vis dėlto nuskriausti neliks ir klasikinės muzikos gerbėjai, kurių vienos nakties kultūros festivalyje lauks ypatinga programa – nuo kompozicijų rūmuose iki muzikos bažnyčiose, varpais atliekamų kūrinių ar aikščių, persikūnijusių į koncertų sales.

Juodais Baltais

Į Lukiškių aikštę sugrįžta muzika! Jau tradicinėje ir festivalio lankytojų itin laukiamoje fortepijoninės muzikos naktyje „Juodais Baltais“ pasirodys ryškiausi jaunos kartos pianistai – Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentai, o vidurnaktį koncertą vainikuos maestro Petro Geniušo pasirodymas. Šįkart kartu su profesoriumi P. Geniušu koncertuos ir pianistas prof. Jurgis Karnavičius. Fortepijoninis duetas atliks kompozitoriaus Igorio Stravinskio kūrinį „Šventasis pavasaris“.

Skambantys Valdovų rūmai

Valdovų rūmų Didžiajame kieme išgirsite Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondo stipendininkų koncertą „Skamba šokiai“. Programoje - jaunosios kartos profesionalių muzikų atliekamas koncertas, kuriame skambės ir senoviniai šokiai – menuetas ar scerco – ir šiuolaikinė klasika – valsas, tango ir kt. Publika ne tik turės progą scenoje išvysti gabiausius šalies jaunuosius atlikėjus, kuriems akomponuos styginių kvartetas, tačiau ir pagilinti žinias apie šokius, kurių ne vienas kadaise buvo sušoktas ir Valdovų rūmų menėse. Koncerto programoje – Astor Piazzolla, C. Debussy, Camille Saint-Saëns, Carl Maria von Weber, Henryk Wieniawski ir kt. kūriniai.

Šimtmečio scena

Kultūrą švenčiančią naktį, pačioje Vilniaus širdyje – Prezidentūros kiemelyje – klasikinės muzikos mylėtojų laukia „ŠIMTMEČIO scena“, rengiama prieš du metus startavusio klasikinės muzikos projekto „Vaidilos klasika“. Lietuvos gimtadienio proga susiburs tarptautinį pripažinimą pelnę Lietuvos atlikėjai, svečiai iš užsienio bei jaunieji talentai – Valstybinis pučiamųjų instrumentų orkestras „Trimitas“, fleitos virtuozė Misao Hatozaki (Japonija), choras „VIVA“ ir kiti.

Skambančios varpų istorijos

,,Kultūros nakties“ metu suklusti pakvies Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčios karilionas - „Skambančias varpų istorijas“ pasakos iš Nyderlandų atvykęs Christiaan Winter. Ir tikrai neatsitiktinai – juk Nyderlandai yra šio ypatingo instrumento gimtinė, todėl šalies gyventojai jį įpratę girdėti kiekvieną savaitę. Šįkart koncerte Vilniuje skambės itin įvairūs pasakojimai – niekada negirdėti, ir jau gerai pažįstami, siekiantys renesanso bei baroko laikus, ar primenantis šiandieną. Pirmą kartą Lietuvoje galėsite išgirsti ir keletą iš atlikėjo gimtosios šalies ,,atvykusių“ kūrinių.

Po bažnyčios skliautais

Europos kultūros paveldo metų proga, Bazilijonų vienuoliai kviečia į susitikimą, kuriame pasidalins savo gyvenimu po bažnyčios skliautais. Susitikimą vainikuos Galicijos kamerinis choras „Jevšanas“ (Ukraina). Repertuare  – sakralinė, pasaulio ir Ukrainos kompozitorių sukurta muzika chorui bei šiuolaikinių kompozitorių kūriniai. Prie jų prisijungs ir merginų vokaliniai ansambliai „In Campo Aperto“ bei  „Paraskevi“, klausytojams pristatysiantys Rytų ir Vakarų Bažnyčių sakralinę muziką. Vakarą užbaigs Duo Barocco (mecosopranai Saulė Šerytė ir Renata Dubinskaitė) - savo programoje kartu su vargonininke Virginija Survilaite pristatys Didžiosios savaitės Sutemų liturgijai skirtą prancūzų baroko kompozitoriaus Francois Couperino kūrinį „Sutemų skaitiniai“ (Lecons de tenebres, 1714).

Skambanti Akademija

Lietuvos muzikos ir teatro akademijos organizuojamas 7-ių valandų trukmės klasikinės ir šiuolaikinės muzikos maratonas, Centriniuose akademijos rūmuose pristatantis platų programų pasirinkimą: gražiausių arijų, styginių instrumentų, šiuolaikinės akademinės ir improvizacinės muzikos koncertus. Vos po valandą trunkantys renginiai jaukiose kamerinėse LMTA Juozo Karoso salės ir Balkono teatro erdvėse pasiūlys muzikos gurmanams išskirtinių patirčių įvairovę. Renginio metu išgirsite: Mauritio Kagel, Georges Aperghis, Simon Steen Andersen, Salvatore Sciarrino ir Dieter Schnebel, pasirodymą „Gražiausios arijos ir ne tik...“, šiuolaikinės improvizacinės muzikos bei styginių instrumentų koncertus.

Šiemet konferencijos garbės svečias Kembridžo ir Pietų Kalifornijos universitetų profesorius Hashem Pesaran skaitys pranešimą apie neapibrėžtumo įtaką ekonominei veiklai iš globalios perspektyvos.

Ministras R. Karoblis: „Lietuvos kariuomenės ir Pensilvanijos nacionalinės gvardijos bendradarbiavimas yra puikus mūsų ilgai besitęsiančios partnerystės su JAV pavyzdys“

 „25 metai Lietuvos kariuomenės ir Pensilvanijos nacionalinės gvardijos bendradarbiavimo yra puikus mūsų ilgai besitęsiančios partnerystės su JAV pavyzdys: esame dėkingi tiek už dalinimąsi patirtimi ir ekspertize, tiek už indėlį į mūsų karinių pajėgų infrastruktūros vystymą“, – birželio 10 d. Lukiškių aikštėje surengtame iškilmingame JAV Pensilvanijos nacionalinės gvardijos ir Lietuvos kariuomenės bendradarbiavimo 25-mečio minėjime sakė krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis.

Lietuvos kariuomenės vadas gen. ltn. Jonas Vytautas Žukas pažymėjo, kad iki šių dienų Lietuvos kariuomenės ir Pensilvanijos nacionalinės gvardijos partnerystė skaičiuoja jau daugiau nei 500 įvairių karinio bendradarbiavimo renginių. „Mūsų draugystė yra jau ne kartą patikrinta ir užgrūdinta įvairiose karinėse pratybose Baltijos regione ir JAV, taip pat ir tarptautinėje operacijoje Afganistane“, – sakė gen. ltn. J. V. Žukas.

 Kaune sąjūdžio 30-mečio iškilmingas minėjimas 

Baltarusių naujienų agentūra „BelTA“ pranešė apie pasirašytą tarpvyriausybinį susitarimą dėl bevizio režimo.

Reuters/Scanpix

Susitarimas pasirašytas po Baltarusijos prezidento Aleksandro Lukašenkos ir Kinijos lyderio Xi Jinpingo derybų.

Pasak A. Kobiakovo, 2017 metais Baltarusijoje apsilankė per 3,2 tūkst. kinų turistų – beveik dvigubai daugiau nei 2016-aisiais. „Pagal šį rodiklį svečiai iš Kinijos pirmąkart aplenkė tradiciškai Baltarusijoje besilankančius turistus iš Vokietijos ir Izraelio. Daugiau keliautojų atvyksta tik iš šalių, su kuriomis turime bendrą sieną“, – sakė Baltarusijos premjeras.

Iranas: baigiasi laikas, skirtas Europai parodyti, kad ji gali išsaugoti branduolinį susitarimą
Irano parlamento pirmininkas Ali Larijanis pareiškė, kad laikas, skirtas Europai parodyti, kad ji gali išsaugoti branduolinį susitarimą, artėja prie pabaigos.
„Laikas deryboms artėja prie pabaigos ir, jei Europa laiko save pajėgia išsaugoti branduolinį susitarimą, ji turi paskelbti savo sprendimą aiškiai ir skubiai“, - sakė A. Larijanis.

Scanpix

Praėjusį mėnesį JAV prezidentas Donaldas Trumpas paskelbė, kad jo šalis traukiasi iš 2015 m. pasirašyto branduolinio susitarimo su Teheranu, ir atnaujins Iranui sankcijas, paveiksiančias Irane veikiančias tarptautines įmones. Nuo to laiko kitos susitarimą pasirašiusios šalys bando išsaugoti susitarimą jame nedalyvaujant JAV, tačiau jos, rodos, yra bejėgės užkirsti kelią savo įmonėms pasitraukti iš Irano. Iranas anksčiau įspėjo esąs pasiruošęs atnaujinti urano sodrinimą, jei susitarimas žlugs

Italija ir Malta atsisakė priimti laivą su 629 migrantais
Sekmadienio vakarą Italija ir Malta atsisakė įleisti į savo uostus gelbėjimo laivą „Aquarius“ su 629 migrantais. Tai pranešė naujienų agentūra ANSA.
Jos duomenimis, Italijos vidaus reikalų ministras ir vicepremjeras Matteo Salvinis neleido laivui įplaukti į Sicilijos uostus ir nusiuntė laišką Maltos vyriausybei, siūlydamas priimti migrantus, bet šios atsakymas buvo neigiamas. Naujoji Italijos vyriausybė, kurią sudarė „5 žvaigždučių judėjimo“ ir „Lygos“ partijos, kritiškai vertina savo pirmtakų ir ES migracijos politiką. Šiuo metu apie 80 procentų migrantų, atvykstančių į Italiją jūra daugiausia iš Afrikos šalių, laikomi ekonominiais migrantais, jiems netaikomas pabėgėlių statusas.

 „Scanpix“

Gegužės pabaigoje oficialus Tarptautinės migracijos organizacijos atstovas Joelis Millmanas pranešė, kad nuo 2018 metų pradžios į Europą Viduržemio jūra atvykusių migrantų ir pabėgėlių skaičius viršijo 30 tūkstančių žmonių. Apie 40 procentų atvykėlių priėmė Italija, 35 procentus - Graikija, 25 procentus - Ispanija.

 

Atgal