VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Į pradžią

10.18. Naujausios žinios

Lietuvos biudžeto projektas pateiktas Europos Komisijai ir Euro grupei

Finansų ministerija Europos Komisijai ir Euro grupei pateikė 2018 metų Lietuvos biudžeto projektą – tai privalo padaryti kiekviena euro zonos narė. Biudžeto projekto pateikimas Europos Komisijos vertinimui yra viena svarbiausių Europos semestro dalių, kai pateikiamos išvados apie visų Euro zonos šalių, tarp jų – ir Lietuvos – planuojamų biudžetų atitikimą Stabilumo ir augimo paktui (toliau – SAP).

SAP – pagrindinis Europos sąjungos dokumentas, nustatantis fiskalinės drausmės taisykles ir jų įgyvendinimo procedūras. Tai yra svarbiausia Lietuvos vidutinio laikotarpio biudžetų planavimo sistemos dalis.

„Europos Komisijai teikiame 2018 metų biudžeto projektą, kuris mūsų vertinimu atitinka nacionalines ir Europos Sąjungos fiskalinės drausmės taisykles. Jų laikymasis užtikrina viešųjų finansų tvarumą vidutiniu laikotarpiu ir sudaro sąlygas mažinti valdžios sektoriaus skolą“, – teigė finansų ministras Vilius Šapoka.

Biudžeto projekte pateikiamos: išsamios valdžios sektoriaus finansų projekcijos, ekonomikos raidos perspektyvų apžvalga vidutiniuoju laikotarpiu, išskiriami 2018 metais numatomi išlaidų pokyčiai ir mokesčių sistemos pakeitimai, geresnio mokesčių administravimo tikslai ir jų įgyvendinimo priemonės.

Europos Sąjungos institucijoms pateiktas Lietuvos biudžeto projektas parengtas pagal 2018 metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymo, „Sodros“ ir privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetų projektus, kuriems Vyriausybė pritarė praėjusią savaitę. Valdžios sektoriaus finansų projekcijos atspindi vykdomą fiskalinę politiką ir jos pokyčius, atsižvelgiant į ekonomikos būklę bei jos perspektyvas, taip pat atitinka Lietuvos stabilumo 2017 m. programoje įtvirtintus fiskalinius tikslus.

Vilniuje duris atvers litvako tapytojo S. Bako muziejus

Lygiai po mėnesio, lapkričio viduryje, sostinėje duris atvers garsaus litvakų tapytojo Samuelio Bako muziejus. Jo atidarymo renginiuose dalyvaus pats S. Bakas, į Vilnių atvyksiantis iš Jungtinių Amerikos Valstijų.
S. Bako muziejus įsikurs sostinės Naugarduko gatvėje ir veiks kaip Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus padalinys. Tai bus pirmasis muziejus pasaulyje, skirtas tik šio tapytojo kūrybai. 
S. Bakas gimė 1933 m. Vilniuje, o savo pirmąją piešinių parodą surengė sulaukęs vos devynerių. Stebuklingai išgyvenęs nacių okupacijos laikotarpį, jis atsidūrė perkeltųjų asmenų stovykloje Vokietijoje, vėliau gyveno Izraelyje ir Vakarų Europoje. 1993 m. dailininkas įsikūrė JAV, kur tęsia savo kūrybinį kelią.
Muziejaus atidarymo išvakarėse S. Bakui bus suteiktas Vilniaus garbės piliečio vardas. Atidarymo dieną garsusis dailininkas Lietuvai ir muziejui padovanos 54 savo kūrybos darbus, kuriuos vilniečiai ir miesto svečiai galės apžiūrėti nuo lapkričio 17 d. Netolimoje ateityje muziejuje planuojama atidaryti antrąją ekspozicinę erdvę ir edukacinį centrą.
Pasak S. Bako, Vilnius užima ypatingą vietą jo gyvenime ir kūryboje. "Mano gimtasis miestas yra amžinai įsirėžęs mano sieloje. Vilnius, Lietuvos Jeruzalė, buvo svarbus žydų kultūros centras, litvakiško pasididžiavimo šaltinis. Tai, kad tampu savo gimtojo miesto kultūrinio žemėlapio dalimi, man yra nepaprastai reikšminga", - sakė jis.
Vilniuje S. Bakas praleis savaitę. Jis dalyvaus muziejaus atidarymo renginiuose ir Vilniaus garbės piliečio regalijų įteikimo ceremonijoje Vilniaus rotušėje, susitiks su žurnalistais ir visuomene, ves tapybos pamoką dailės studentams. Menininką viešnagės metu lydės žmona Heidė Džousi (Heidy Josee), dukros ir anūkai.

Prasidedančiose tarptautinėse pratybose „Geležinis vilkas II“ dalyvaus per 2 tūkstančius karių

Spalio 18-31 d. Lietuvos kariuomenės Gaižiūnų poligone (Jonavos r.) ir Generolo Silvestro Žukausko poligone (Švenčionių r.) dvi savaites  vyks  tarptautinės karinės pratybos „Geležinis vilkas II“ (angl. Iron Wolf II). Jų metu bus treniruojami ir vertinami  Lietuvos kariuomenės Mechanizuotajai pėstininkų brigadai „Geležinis Vilkas“ priskirtų NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinės grupės ir  Lietuvos didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų mechanizuotojo pėstininkų bataliono gebėjimai planuoti ir vykdyti gynybos ir puolimo operacijas, gerinama sąveika su NATO sąjungininkais.

Mokymuose dalyvaus daugiau nei 2,3 tūkst. karių iš dvylikos NATO šalių, taip pat ir NATO daugianacionalinio Šiaurės Rytų korpuso vadavietės štabo elementas. Pagrindiniu pratybų akcentu taps NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinės grupės, kuri yra integruota į Mechanizuotąją pėstininkų brigadą „Geležinis Vilkas“, veiksmų mūšio lauke ir vadovavimo-valdymo grandinės su aukštesniąja vadaviete tobulinimas.

Rukloje nuo metų pradžios dislokuotai  ir birželį visą operacinį pajėgumą pasiekusiai  daugianacionalinei kovinei grupei vadovauja Vokietija. Savo karių jai yra skyrusios Belgija, Liuksemburgas, Nyderlandai ir Norvegija. Be NATO kovinę grupę Lietuvoje sudarančių valstybių pratybose „Geležinis vilkas II“  drauge treniruosis ir Čekijos, Danijos, Estijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Lenkijos ir Slovėnijos kariai. Jie planuos ir organizuos gynybines ir stabdymo operacijas ne tik kariniuose poligonuose, bet ir civilėje aplinkoje.

 „Geležinis vilkas II“ – tai kasmetinės Lietuvos kariuomenės Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ pratybos.

Šių metų birželį vyko pirmoji pratybų „Geležinis vilkas“ serijos dalis,  joje dalyvavo daugiau nei 5 tūkst. karių iš dešimties NATO šalių. Tąkart buvo treniruojama pirmoji NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinės grupės pamaina. Tuomet daugianacionalinė kovinė grupė, skirta atgrasymui ir gynybai, buvo paskelbta  kaip pilnai  integruota į  brigadą „Geležinis Vilkas“ ir pasirengusi vykdyti jai pavestas užduotis.  

Visą Lietuvą apkeliavusi „Žalioji olimpiada" finišuoja Vilniuje

Šiandien parodų centre „Litexpo" prasidės pirmosios Nacionalinės "Žaliosios olimpiados" finalas, kuriame dvylika mokyklų iš visos Lietuvos susirungs dėl geriausios vardo bei pagrindinio prizo - kelionės į Vokietiją.
Konferencijų erdvėje savo patirtimi dalinsis ir pranešimus skaitys aplinkosauginio švietimo projekto "Kita forma" sumanytoja, VšĮ "RV Agentūra" direktorė Vaida Griškevičienė, INDI kūrybinės studijos dizaineris Simonas Tarvydas, atliekų prevencijos ir tvarkymo strategijos skyriaus vedėja Jurgita Gaižiūnienė, inovatyvios įmonės "LECH LECHA Design" sumanytoja bei dizainerė Janina Zebireva.
Renginio svečiai ir dalyviai galės ne tik pasisemti naudingų žinių specialioje teminėje konferencijoje, bet turės išskirtinę progą dalyvauti kūrybinėse dirbtuvėse.

Trečiadienį bus tikrinama Gyventojų perspėjimo sistema

Šiandien, 11 val. 52 min., bus tikrinama Gyventojų perspėjimo ir informavimo sistema. Šalyje kauks sirenos, taip pat bus išsiųsti trumpieji perspėjimo pranešimai į mobiliuosius telefonus. 
Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD) atkreipia dėmesį, kad pranešimai siunčiami visiems mobiliojo ryšio vartotojams, tačiau gali būti priimami tik tais telefonais, kuriuose yra įjungta korinio transliavimo funkcija.
Trumpųjų perspėjimo pranešimų perdavimas prasidės kartu su sirenų jungimo pradžia, t. y. 11 val. 52 min., ir tęsis iki 11 val. 58 min.
Patikrinimo metu sirenos kauks 3 minutes. Joms nutilus, 11 val. 55 min., per Lietuvos radijo ir televizijos programas, regionines ir vietines radijo programas gyventojams bus skelbiama informacija ir rekomendacijos.
Išgirdus sirenas, gyventojams rekomenduojama įsijungti radiją ar televiziją ir išklausyti skelbiamą informaciją. Paprastai sirenos įjungiamos du kartus per metus, kai atliekamas sistemos patikrinimas.

Prezidentė D. Grybauskaitė paskelbs „Work in Lithuania" programos pradžią

Prezidentė Dalia Grybauskaitė duos oficialų startą programai „Work in Lithuania", kurios tikslas - skatinti užsienyje gyvenančius specialistus karjeros siekti Lietuvoje ir inicijuoti pokyčius, leisiančius Lietuvai sėkmingai konkuruoti dėl talentų globaliu mastu.
Tuo pat metu bus paleidžiamas ir portalas www.workinlithuania.lt, kuriame šalyje veikiančios užsienio bendrovės teiks darbo pasiūlymus šiuo metu užsienyje esantiems potencialiems darbuotojams, bus dalijamasi aktualiomis naujienomis, o nusprendusieji grįžti ras naudingos informacijos, padėsiančios sklandžiai persikelti į Lietuvą.
Paskelbus programos pradžią iš užsienio grįžę lietuviai dalinsis sėkmės istorijomis, pasakos, kodėl pasirinko Lietuvą siekti karjeros.
Šiuo metu prie programos jau nusprendė prisijungti daugiau nei 30 Lietuvoje veikiančių užsienio kapitalo bendrovių.

Į pirmąjį posėdį rinksis maisto produktų kokybę tirsianti komisija

Trečiadienį į pirmąjį posėdį rinksis Seimo laikinoji tyrimo komisija dėl Lietuvos rinkai tiekiamų galimai žemesnės kokybės maisto produktų. Komisijai pavesta ištirti, kodėl Lietuvos vartotojams siūlomi produktai galimai yra prastesnės kokybės.
Pirmajame komisijos posėdyje bus tvirtinamas darbo reglamentas ir pristatomi atlikti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) tyrimai. 
Pasak komisijos pirmininkės, Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos narės Guodos Burokienės, bus ne tik analizuojama, kodėl skirtingose valstybėse yra nevienoda maisto produktų sudėtis ir kokybė, bet ir vertinamos priežastys, kodėl valstybės tarnybos tik dabar atliko rinkos tyrimą, kurio metu nustatė, kad Lietuvos rinką pasiekia kitokias savybes turintys tuo pačiu prekės ženklu pažymėti produktai. Planuojama aiškintis ir dėl atsakingų asmenų, kurių neveikimas galėjo sudaryti sąlygas Lietuvos vartotojų diskriminacijai.
„Ketiname kreiptis į Žemės ūkio ministeriją ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybą (VMVT) prašant pateikti informaciją apie Lietuvos narystės Europos Sąjungoje laikotarpiu atliktus ir planuojamus atlikti lyginamuosius kokybės tyrimus. Taip pat norime žinoti, kodėl VMVT tik dabar atliko rinkos tyrimą", - sako komisijos pirmininkė G. Burokienė.
Žemės ūkio ministerijos kontroliuojama VMVT neseniai pristatė skandalingas įvairių maisto produktų palyginamojo tyrimo išvadas, kuriose konstatuota, kad Lietuvos rinkai, lyginant su turtingesnėmis ES valstybėmis, teikiami prastesnės kokybės maisto produktai, nors kainos Lietuvoje dažnai yra panašios ar net didesnės. Jei tokie duomenys bus patvirtinti, komisija aiškinsis, ar ši praktika nėra vartotojų teisių pažeidimas ir (ar) turi nesąžiningos komercinės veiklos požymių.
Spalio 10 d. Seimas sudarė laikinąją tyrimo komisiją dėl Lietuvos rinkai tiekiamų galimai žemesnės kokybės maisto produktų. 
Komisijoje dirbs 12 įvairioms Seimo frakcijoms atstovaujančių Seimo narių. Komisijos pirmininke paskirta "valstiečiams" atstovaujanti Guoda Burokienė. 
Seimas pavedė komisijai tyrimą atlikti iki kitų metų kovo 10 d. 
Tyrimo komisija sieks išsiaiškinti faktines aplinkybes, dėl kokių priežasčių galimai atsiranda Lietuvos vartotojų diskriminavimas, ir bandys nustatyti, ar nėra pažeidžiamos Lietuvos vartotojų teisės ir teisėti lūkesčiai bei Europos Sąjungos bendrosios vidaus rinkos principai.

Pranciškonų vienuolyne - paroda apie šventąjį M. M. Kolbę

Nepaprastą ir didvyrišką tėvo Maksimilijono Marijos Kolbės gyvenimo istoriją primins paroda "Maksymilian Maria Kolbe. 1894-1941". Paroda bus atidaryta sekmadienį, spalio 22 d., Vilniaus švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje. 
Atidarymo metu skambės kamerinio orkestro "Camerata Mazovia" iš Sochačevo (Lenkija) parengta programa "Lenkų muzikos perlai". 
Paroda "Maksymilian Maria Kolbe. 1894-1941" parengta iš nuotraukų, saugomų pranciškonų ordino Nepokalianove archyvo, bendradarbiaujant su Balstogės arkivyskupijos "Nekaltosios riteris" draugija. Parodoje pasakojama tragiška tėvo Raimundo Kolbės (Rajmund Kolbe) istorija - pranciškono, misionieriaus, draugijos "Nekaltosios riteris" (Militia Immaculata) įkūrėjo ir pranciškonų vienuolyno Nepokalianove statytojo. 
Vokiečiams okupavus Lenkiją, pranciškonų vienuolynas buvo uždarytas. Po kelių areštų 1941 m. gegužės 28 d. M. M. Kolbė buvo nusiųstas į nacių koncentracijos stovyklą Aušvice. Čia jis savanoriškai pasiaukojo ir mirė iš bado vietoj kito kalinio - Lenkijos kariuomenės seržanto Francišeko Gajovničeko (Franciszek Gajowniczek). Išgelbėtas stovyklos kalinys taip prisiminė M. M. Kolbę: "Tėvą Maksimilijoną pažinojau iš bloko, kuriame kartu gyvenome. Jis neslėpė esąs katalikų kunigas, guosdavo kalinius, palaikydavo juos dvasiškai. Kartu su kaliniais melsdavosi, už ką ne kartą buvo ir SS sargybinių sumuštas". 
1982 m. spalio 10 d. Šv. Petro aikštėje Vatikane popiežius Jonas Paulius II paskelbė tėvą R. Kolbę šventuoju.

Valstybės kontrolė: viešųjų finansų valdymui vis dar trūksta efektyvumo

Valstybės kontrolės atliktas auditas parodė, kad nors biudžeto valdysenos srityje yra pažangos ženklų, išlieka ir didelių iššūkių: net pusėje ministerijų didėja ir taip perteklinis veiklos vertinimo mechanizmas; Vyriausybės ataskaitose stinga išsamios informacijos; toliau iki galo nežinomas investicijų poreikis ar poveikis. 
Aukščiausioji audito institucija pernai konstatavo, kad biudžetas nėra pakankamai orientuojamas į rezultatus. Atkreiptas dėmesys, kad veikia labai sudėtinga ir klaidi planavimo sistema, kurioje ministerijų veikla vertinama net 1800 vertinimo kriterijų. 
Valstybės kontrolierius Arūnas Dulkys teigė, kad šis biurokratizmo mastą didinantis reiškinys beveik nerodo mažėjimo ženklų. 
"Ką matome 2017-aisiais: Vyriausybės lygmeniu matomi pirmieji teigiami poslinkiai mažinant biurokratizmą, bet leidžiantis į atskirų ministerijų lygmenį planavimas išlieka sudėtingas, strateginių veiklos planų apimtis nesumažėjo, o ministerijų veikla tebevertinama pagal 1700 vertinimo kriterijų", - antradienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje "Dėl programinio biudžeto ir valstybės investicijų programos valdymo rekomendacijų 2016-2017 m. įgyvendinimo" kalbėjo A. Dulkys. 

IS neteko beveik 90 proc. 2014 metais užgrobtų teritorijų

 „Islamo valstybės" (IS) grupuotė neteko beveik 90 proc. teritorijų, kurias jį kontroliavo 2014 metais, kai paskelbė dalį Sirijos ir Irako teritorijų apimantį kalifatą, antradienį skelbė JAV vadovaujama koalicija.
Tūkstančius antskrydžių prieš džihadistus įvykdžiusi ir patarėjus abiejose šalyse dislokavusi koalicija šį pranešimą paskelbė, minėdama trečiąsias savo metines ir jos remiamoms Sirijos demokratinėms pajėgoms (SDF) perėmus visišką Rakos miesto kontrolę. Raka buvo IS bastionas Sirijoje.
Atskirame pranešime koalicija teigė, kad Irake treniravo beveik 120 tūkst. karių ir daugiau kaip 12 tūkst. - Sirijoje. Koalicija susiformavo po to, kai tuometis JAV prezidentas Barakas Obama (Barack Obama), siekdamas sustabdyti prieš jazidų mažumą vykdomą genocidą, išsiuntė į Iraką karo lėktuvus. 
Apytikriais koalicijos skaičiavimais, Irake ir Sirijoje tebėra nuo 3 iki 7 tūkst. aktyvių IS kovotojų.

Susirgimų maru skaičius Madagaskare per savaitę išaugo daugiau kaip du kartus

Susirgimų maru skaičius Madagaskare per savaitę išaugo daugiau kaip du kartus. Žinybų duomenimis, iki šiol susirgo 805 žmonės, maždaug 600 jų diagnozuotas labai pavojingas ir lengvai perduodamas pneumoninis maras. Mažiausiai 74 asmenys nuo infekcijos padarinių mirė, paskelbė nepaprastųjų situacijų tarnyba.
Prieš savaitę susirgusiųjų maru dar buvo 350, mirusiųjų - 40.
Epidemija Madagaskare kilo rugsėjo pradžioje. Nedideli buboninio maro protrūkiai čia nėra neįprasti. Tačiau dabartinė epidemija yra daug stipresnė, o dauguma susirgimų - lengvai užkrečiamo plaučių maro atvejai.
Vietos tarnybos ir Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) sunerimusios, nes pneumoninis maras, be kita ko, plinta tankiai apgyvendintoje sostinėje Antananaryve. 
PSO dėl epidemijos gydymui ir profilaktikai nusiuntė į Madagaskarą 1,5 mln. dozių antibiotikų.

Prognozė: JAV skalūnų naftos gavyba lapkritį išaugs 11 mėnesį iš eilės

JAV skalūnų naftos gavyba lapkritį išaugs vienuoliktą mėnesį iš eilės, nes JAV WTI rūšies naftos kaina stabilizavosi ties 50 dolerių už barelį, informuoja "Reuters", remdamasi Energetikos informacijos administracijos (EIA) prognozėmis.
Žaliavos gavyba kitą mėnesį padidės 82 tūkst. barelių per parą, iki 6,12 mln. barelių per parą, teigiama mėnesinėje tarnybos apžvalgoje.
Naftos gavyba didžiausiame JAV naftos baseine - "Permian" - lapkritį išaugs 50 tūkst. barelių per parą ir sieks 2,7 mln. barelių per parą; gavyba "Bakken" telkinyje Šiaurės Dakotoje išaugs 7,6 tūkst. barelių per parą, iki 1,1 mln. barelių per parą, - aukščiausio lygio nuo 2016 m. kovo. Naftos gavyba "Eagle Ford" ruože padidės 2,5 tūkst. barelių per parą, iki 1,2 mln. barelių per parą.
Prognozuojama, kad gamtinių dujų gavyba JAV lapkritį išaugs aštuntą mėnesį iš eilės, iki rekordinio 1,7 mlrd. kubinių metrų per parą lygio. EIA taip pat prognozuoja, kad dujų gavyba kitą mėnesį išaugs visuose didžiausiose skalūnų platformose, daugiausia "Appalachia" bloke, kuriam priklauso platformos "Marcellus" ir "Utica".
Rugsėjį gavėjai pragręžė 1208 gręžinius didžiausiuose skalūnų telkiniuose JAV, užbaigė - 1029. Pragręžtų, bet neužbaigtų gręžinių skaičius sudaro 7270, rodo naujausi duomenys.

Indija tampa vis patrauklesne eksporto rinka naftai iš JAV

Indija artimiausiais mėnesiais gali tapti pagrindine rinka naftai iš Jungtinių Valstijų, atsižvelgus į tai, kad vietos naftos perdirbimo įmonės didina bandomuosius JAV naftos rūšių pirkimus, siekdamos diversifikuoti tiekimo šaltinius, informuoja "Reuters".
Savaitinės naftos iš JAV eksporto apimtys neseniai pasiekė rekordinį lygį - apie 2 mln. barelių per parą.
Nuo tada, kai JAV 2015 m. pabaigoje atšaukė draudimą eksportuoti naftą, partijos į Indiją nebuvo dažnos. Bet šiuo metu Indijos naftos perdirbimo įmonės, mėgindamos išplėsti tiekėjų sąrašą, pradeda didinti naftos iš JAV pirkimus, įskaitant lengvosios ir sunkiosios naftos rūšis.

Naujasis Anglijos centrinio banko vadovo pavaduotojas nepasirengęs palūkanų didinimui

Naujasis Anglijos centrinio banko vadovo pavaduotojas Deivas Ramsdenas (Dave Ramsden) antradienį pareiškė esąs kol kas nepasirengęs balsuoti už palūkanų normos didinimą ir tuo sukėlė sumaištį finansų rinkose, kurios tikėjosi, kad per artimiausią reguliuotojo posėdį, vyksiantį lapkritį, palūkanų norma bus padidinta pirmą kartą per dešimt metų, informuoja "Reuters".
D. Ramsdneas pareiškė nepriklausantis daugumai Anglijos centrinio banko pareigūnų, kurie mano, kad "artimiausiais mėnesiais" greičiausiai teks didinti palūkanas. 
"Nors užimtumas ir toliau stabiliai auga, kol kas nematyti jokių požymių, kad neseniai paspartėjusi infliacija darytų poveikį atlyginimams", - sakė D. Ramsdenas britų įstatymų leidėjams.
Anglijos centrinio banko Pinigų politikos komiteto narė Silvana Tenreiro (Silvana Tenreyro) sakė, kad galbūt parems siūlymą didinti palūkanų normas artimiausiais mėnesiais, jeigu infliacijos spaudimas britų darbo rinkoje sustiprės.
"Mano manymu, mes artėjame prie kritinio momento, kai taps būtina ir pagrįsta atsisakyti kai kurių skatinimo priemonių, - sakė S. Tenreiro. - Tačiau tai priklausys didžiąja dalimi nuo duomenų".
Rugsėjį Anglijos centrinis bankas nustebino investuotojus pareikšdamas, kad dauguma reguliuotojo pareigūnų tikisi, jog palūkanų normos bus padidintos jau artimiausiais mėnesiais, nors Jungtinės Karalystės bendrasis vidaus produktas (BVP) augo lėčiau nei kitų Europos ekonomikų, o netikrumas dėl "Brexit" dar labiau sustiprėjo.
D. Ramsdenas pažymėjo nepriklausąs grupei, kuriai priklauso ir pats Centrinio banko vadovas Markas Karnis (Mark Carney).
Finansų rinkos tikisi, kad jau per kitą banko posėdį, įvyksiantį lapkričio 2 dieną, reguliuotojas padidins palūkanų normas.

Išaugo per Bosniją turtingas ES šalis pasiekti bandančių migrantų skaičius

Pastebėta, kad per pirmuosius devynis 2017 metų mėnesius gerokai išaugo nelegalių migrantų, bandančių per Bosniją pasiekti turtingesnes Europos Sąjungos (ES) šalis, skaičius, informuoja „Euronews".
Užsienio reikalų tarnyba teigė, kad vien per paskutines tris dienas sulaikė 40 žmonių, o nuo metų pradžios sulaikyta daugiau kaip 600. Tarnyba nepateikė išaugusio skaičiaus priežasties, bet šalies pasienio policija mano, kad, sugriežtinus kontrolę kaimyninėje Serbijoje, migrantai ieško alternatyvių maršrutų. 
Migrantai, kurių didžioji dalis yra iš Alžyro, Afganistano, Libijos, Pakistano, Maroko, Turkijos ir Albanijos, bus deportuoti į savo gimtąsias šalis arba į tas šalis, iš kurių atvyko į Bosniją.

Europos Komisija ragina miestus geriau saugotis nuo išpuolių

Europos Komisija mano, kad Europos miestai nėra pakankamai apsaugoti nuo teroristinių išpuolių. Todėl Komisija siūlo „veiksmų planą, kad būtų geriau apsaugotos viešosios erdvės", rašo Vokietijos laikraštis „Welt". Šis planas turėtų būti įgyvendintas jau per ateinančius 16 mėnesių. Viena svarbiausių priemonių esą yra „inovatyvūs ir diskretiški barjerai miestams apsaugoti, nekeičiant jų atviro charakterio".
„Welt" remiasi Komisijos „pranešimu", kuris turėtų būti paskelbtas šį trečiadienį. Europos Komisija, be kita ko, nori inicijuoti forumus, kuriuose susitiktų regionų ir vietų institucijų atstovai, taip pat privatūs prekybos centrų ir sporto objektų valdytojai bei „keistųsi informacija ir vieni iš kitų mokytųsi".
Anot Europos Komisijos, teroristai „vis labiau taikosi į viešąsias erdves, pavyzdžiui, pėsčiųjų zonas, turistų traukos objektus, transporto centrus, parduotuvių gatves, koncertų sales ir viešas aikštes mieste". Šiose srityse šalys narės esą yra „smarkiai pažeidžiamos".
Briuseliui, anot pranešimo, nerimą kelia ir traukinių saugumas. „Tai yra didelės rizikos taikinys, nes visa infrastruktūra yra atviro pobūdžio", - teigiama cituojamame pranešime. Komisija ruošia „tolesnes priemones, kad pagerintų traukinių keleivių saugumą". Be to, esą turi būti atliktas bendras rizikos vertinimas. 
Europos Komisija kartu perspėja dėl teroristinių išpuolių panaudojant cheminį ar radioaktyvų ginklą. Būtina „suintensyvinti pasiruošimą šioms grėsmėms", sakoma cituojamame pranešime.

Daugiau kaip 70 proc. vokiečių nepritaria musulmoniškų švenčių įvedimui

Daugiau kaip 70 proc. vokiečių nepritaria Vokietijos vidaus reikalų ministro Tomo de Mezjerio (Thomas de Maiziere) pasiūlymui įstatymais įvesti musulmoniškas šventes kai kuriuose šalies regionuose. Tai antradienį pranešė laikraštis "Tagesspiegel".
Musulmoniškų švenčių įvedimui pritaria tik 7,8 proc. apklaustųjų. Tyrime dalyvavo 2011 žmonių.
Pirmadienį T. de Mezjeris pareiškė esąs pasirengęs apsvarstyti musulmoniškų švenčių įvedimo Vokietijoje klausimą. Jis tai sakė per agitacinį renginį Volfenbiutelyje (Žemutinė Saksonija).
"Esu pasirengęs svarstyti, ar mums neįvedus ir musulmoniškos šventės", - pažymėjo jis. Anot ministro, tai būtų galima padaryti kai kuriuose šalies regionuose. "Ten, kur gyvena daug musulmonų, būtų galima pagalvoti apie musulmonišką šventę", - pareiškė T. de Mezjeris.
Vokietijoje gyvena daugiau kaip 4,5 milijono musulmonų. Tai sudaro 5,5 proc. visų šalies gyventojų.

Irako pajėgos užėmė visus valstybinės naftos bendrovės telkinius Kirkuke

Irako pajėgos sėkmingai užbaigė operaciją, kurios tikslas buvo perimti visų Kirkuko provincijoje esančių valstybinės naftos bendrovės "North Oil Company" valdomų naftos telkinių kontrolę, pranešė aukšto rango karininkas, kuriuo remiasi naujienų agentūra "Reuters".
Irako pajėgos antradienį perėmė į šiaurę nuo Kirkuko miesto esančių Bai Hasano ir Avanos naftos telkinių kontrolę. Pirmadienį jos jau buvo užėmusios Baba Gurguro, Džamburo ir Chabazo telkinius, informavo karininkas.
Pranešama, kad naftos gavyba telkiniuose nenutrūko ir vyksta įprastu režimu.
Telkinius prieš tai kontroliavo kurdų saugumo pajėgų kovotojai, dar vadinami pešmergais. Tačiau Irako federalinės valdžios pajėgoms pradėjus puolimą, jie iš teritorijos pasitraukė.

"Eurostat": rugsėjį Lietuvoje fiksuota metinė infliacija lieka aukščiausia visoje ES

Europos Sąjungos (ES) statistikos agentūros "Eurostat" duomenimis, šių metų rugsėjį infliacija euro zonoje buvo stabili - 1,5 proc. Tuo pat laikotarpiu pernai, metinė infliacija euro zonoje siekė 0,4 proc. 
Visoje ES metinė infliacija šių metų rugsėjį siekė 1,8 proc. ir, lyginant su rugpjūčiu, išaugo 0,1 procentinio punkto. 2016 m. rugsėjį visoje ES buvo užfiksuota 0,4 proc. infliacija. 
Tuo tarpu Lietuvoje šių metų rugsėjį buvo užfiksuota 4,6 proc. metinė infliacija ir 0,8 proc. mėnesinė infliacija. Šis rodiklis išlieka aukščiausias visoje ES. 
Šių metų devintąjį mėnesį žemiausia metinė infliacija buvo užfiksuota Kipre (0,1 proc.), Airijoje (0,2 proc.) ir Suomijoje (0,3 proc.). Aukščiausia metinė infliacija fiksuota Lietuvoje (4,6 proc.), Estijoje (3,9 proc.) ir Latvijoje (3 proc.). 
Palyginti su 2017-ųjų rugpjūčiu, metinė infliacijos augimo sparta kilo vienuolikoje ES šalių, liko stabili penkiose, o sumažėjo devyniose valstybėse. 
Didžiausią įtaką metiniam kainų augimui euro zonoje turėjo kuras transportui (0,20 proc. punkto), restoranų ir kavinių paslaugos (0,15 p. p.), tabakas (0,10 p. p.), tuo tarpu smuko socialinės apsaugos (0,05 p. p.), telekomunikacijų (0,04 p. p.) ir daržovių (0,02 p. p.) kainos.

Atgal