VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Mokslas ir IT

12.20. Lietuva pereis prie pasaulinės mokslo klasifikavimo sistemos

Lietuva prisijungs prie visame pasaulyje naudojamos mokslo klasifikavimo sistemos – patvirtintas naujas mokslo sričių klasifikatorius. Šiandien Vyriausybė pritarė Švietimo ir mokslo ministerijos siūlymui pereiti prie Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) naudojamos mokslo klasifikacijos. Tai leis Lietuvos mokslo pasiekimus geriau palyginti kitų šalių kontekste, paskatins tarptautinį bendradarbiavimą, palengvins mokslo statistikos rinkimą.

Perėjus prie EBPO sistemos, dabartinėje klasifikacijoje biomedicinos mokslo sričiai priklausantys medicinos mokslai bus išskirti į atskirą medicinos ir sveikatos mokslų sritį, o likusieji biomedicinos mokslai kartu su fiziniais mokslais bus klasifikuojami kaip gamtos mokslai.

EBPO sistemoje, prie kurios pereis Lietuva, išskiriamos šios mokslo sritys: humanitariniai mokslai, socialiniai mokslai, gamtos mokslai, žemės ūkio mokslai, medicinos ir sveikatos mokslai, technologijos mokslai.

Lietuvai tapus EBPO nare būtina suderinti mokslo sričių klasifikaciją su EBPO ir naudotis geriausia praktika siekiant padidinti mokslo, technologijų ir inovacijų vaidmenį. Švietimo ir mokslo ministerija pabrėžia, kad siekiant turėti tikslius duomenis formuojant mokslo ir inovacijų politiką ir priimant sprendimus svarbu naudotis patikima mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros (MTEP)  duomenų baze.

 

Atgal