VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

09 25. Repino laiškai. 1927 metų vasario 18 d.

Gerbiamas pone Ilja Jeframovičiau,

 Begėdiška. Piktadariškai aš pasivėlinau jums su savo atsakymu. Apie Savą Ivanovičių Mamontovą. O, svarbiausia, tokiu neramiu laiku, jei būčiau ką gavęs nuo savos Ivanovičiaus, aš būčiau tai pametęs. Jums apie jį galiu tik pranešti – bendra vieta, kuri mūsų anksčiau buvo pripažinta, --visų jo Ivanovičius – visai Abramcevo meno oazei - buvo gaivinantis, linksmas, vaisingas lietus.

Sava Ivanovičius turėjo daugybę kapitalinių reikalų, atsakingų, pastovių. Ir, kai ir visų žmonių reikaluose, Sava Ivanovič nieko neatidėliojo ir daug užsiėmė skulptūra, lipdė biustus visų artimųjų. Sava Ivanovičius pakeliui užsukdavo namo, Į Abramicus, ir kaip tikras menininkas tuojau stengėsi grįžti prie savo reikalų pagrindinėje šakoje –pradėtų darbų. Jis turėjo daugybę pradėtų biustų. Jo namai garsėjo sargais Aksakovais, ir juos lankė amžininkai garsieji slavofilai, priedo Gogolis, Turgenevas ir daugelis kitų vardų, gana garsių. Ten gyvenome ir mes, jo amžininkai, turintys ten savo ateljė ir dirbantys ten savarankiškai savo numatyta tvarka.

Vladimiras Michailovičius Bechterevas (1857-1927)  - žymus rusų mokslininkas, psichiatras ir neurologas. 1913 metais Repinas nutapė jo portretą. Repiną ir Bechteriovą siejo draugiški santykiai, apie tai liudija laiškas 1924 metais 6 rugpjūčio ryšium su dailininko aštuoniasdešimties metų jubiliejumi

“Gerbiamas Ilja Jefremovičiau. Iki šiol menu tas dienas, kai jūs buvote tarp mūsų jaunimo su amžinatilsį Nordman, ir menu, su kokiu entuziazmu jus visuomet sutikdavo šis jaunimas, pasveikinti nuo jos, todėl aš pats, nebebūdamas susijęs su šiuo jaunimu teisėtai, perduoti jums palinkėjimus dar ilgam ir laimingam gyvenimui mūsų tėvynės labui, kurio šlove jūs naudojatės, ir visos žmonijos naudai, kur nonokę Jūsų kūrybos vaisiai, tegul neišsisemia ir nepasimiršta.

Jūsų draugas ir nuolatinis gerbėjas V. Bechteriovas (Repino archyvas VIII, A-Z, K 5).

Bechterevas privalėjo pasitraukti iš direktoriaus posto jo paties įkurtame Psichoneurologijos institute, tai buvo rezultatas gainiojimo iš švietimo ministerijos pusės, nes jis buvo tručijamas kaip pažangus mokslininkas demokratas.

Iš rusų kalbos vertė dr. Elina Naujokaitienė

Atgal