VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

09 18. Vilniaus architektūra ir asmenybės - trijų fotografų parodoje

Asta Rakauskienė

Europos paveldo dienų programoje Vilniaus klubas kviečia miestelėnus į grafų Umiastovskių rūmus Trakų gatvėje.

 Ketvirtadienį čia pradeda veikti trijų fotomenininkų - Arūno Baltėno, Ramūno Danisevičiaus ir Dainiaus Labučio - paroda "Genius loci.Vietos dvasia".

 Dvidešimt septyni parodos herojai yra žinomi ir daug mūsų kultūrai nusipelnę žmonės, įamžinti jiems brangiose Vilniaus vietose. Pasak Vilniaus klubo tarybos pirmininkės Ritos Bartkevičienės, mintis surengti šią parodą kilo pagalvojus apie tai, kad labiausiai miesto dvasią kuria gilios ir talentingos asmenybės. Vilnius joms - daugiau nei vieta gyventi bei kurti, ir šia paroda siekta parodyti jautrią abipusę sąsają.

 "Su Arūnu Baltėnu daug bendravome per praėjusių metų Europos paveldo dienas, kai jis fotografavo sienų tapybą privačiuose Vilniaus interjeruose. O kadangi šįkart norėjome, kad paroda būtų įvairiapusiška, dar pasitarėme su Fotomenininkų sąjungos pirmininku Jonu Staseliu. Taip atsirado Ramūnas Danisevičius ir Dainius Labutis", - pasakoja R.Bartkevičienė.

 Kadangi parodą rengė trys saviti autoriai, fotografijose išvysime tris skirtingus žvilgsnius ir vis kitokį techninį atlikimą. D. Labutis rusvą nuotraukų tonaciją pasirinko todėl, kad pats dar prisimena nenugludintą ir neišpuoselėtą Vilnių, kuris jam liko mieliausias. A. Baltėnas džiaugiasi šiltais savo herojų komentarais apie vietas, kuriose fotografavosi.

 "Tai miestas ir dvylika jo gyventojų. Jaučiu, kad visiems šiems žmonėms Vilnius yra šiek tiek daugiau, negu tik gyvenamoji vieta, tai glaustai užrašyta ir jų pasakojimuose. Manau, kad lygiai taip pat jie yra svarbūs ir Vilniui, būdami tikrais šio miesto apaštalais", - sako A. Baltėnas.

 Ketvirtadienio vakarą Umiastovskių rūmuose įvyks susitikimas su fotografijų parodos herojais ir autoriais - A. Baltėnu, Juozu Budraičiu, Viktorija Daujotyte, Gražina Drėmaite, Petru Geniušu, Edmundu Gedgaudu, Aušra Marija Sluckaite Jurašiene, Gražina Mareckaite, Jolita Mulevičiūte. Bus progos padiskutuoti apie tai, kokia yra toji unikali Vilniaus dvasia, skirianti mūsų miestą nuo kitų pasaulio sostinių.

 Rugsėjo 14-23 dienomis vykstančių Europos paveldo dienų metu rengiamos pažintinės išvykos aplankant išskirtinius kultūros paveldo objektus, viešosios paskaitos, edukaciniai užsiėmimai, dokumentinių filmų peržiūros ir parodos. Šiais metais Europos paveldo dienų tema - "Genius loci. Vietos dvasia", siekiant atkreipti dėmesį į tai, kas sukuria savitą atskiro paminklo, rajono, viso miesto ar miestelio išskirtinę vietos dvasią.

Atgal