VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

08 28. Pažaislio festivalio pabaigtuvėmis kauniečiai palydėjo vasarą

Mindaugas Kuolys

Nepaisant visą dieną dulksnojusio lietaus, sekmadienio vakarą šimtai kauniečių susirinko į Pažaislį. Čia, ant Taikos kalno prie Kauno marių esančio senojo vienuolyno kieme, paskutinį vasaros sekmadienį įvyko atsisveikinimas su tradiciniu, jau septynioliktuoju, Pažaislio muzikos festivaliu.

Dėkodamas Pažaislio festivalio organizatoriams, dalyviams už nepakartojamus susitikimus su muzika ir atsisveikindamas su kauniečių pamiltu festivaliu, Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas sakė, kad šios pabaigtuvės sutampa su vasaros pabaiga. Ir nors dar bus saulės ir šiltų dienų, skambanti vasara Kaune jau baigiasi. Prasidės naujo, būsimo Pažaislio festivalio laukimas.

Baigiamajame septynioliktojo festivalio koncerte skambėjo ispaniška muzika - temperamentingoji sarsuela. Tarp atlikėjų buvo ir trys solistai iš Ispanijos. Menininkai pristatė Ispanijos aistromis ir energija žymią sarsuelos istoriją, - nuo XVII a. menančios mažosios sarsuelos iki XIX-XX a. suklestėjusios didžiosios sarsuelos, ypač žavėjusios Madrido publiką.

Sekmadienio vakarą Pažaislio vienuolyno kieme vyksiančiame koncerte „Gala sarsuela" griežė Kauno miesto simfoninis orkestras (vadovas Algimantas Treikauskas), dainavo Kauno valstybinis choras (meno vadovas ir vyr. dirigentas prof. Petras Bingelis), solistė Raminta Vaicekauskaitė (sopranas) ir ryškiausi Teatro Lirico Andaluz (Ispanija) dainininkai Luisas Pačetis (Lui Pacetti, tenoras), Antonio Toresas (Antonio Torres, baritonas) ir Pablo Prados (baritonas). Aistringos muzikos šventėje dirigavo buvęs Kauno simfoninio orkestro vyriausiasis dirigentas Modestas Pitrėnas.

Anot Pažaislio festivalio koordinatoriaus Justino Krėpštos, sarsuela - ispanų nacionalinis muzikinis draminis žanras, artimas operetei. Choriniai, soliniai numeriai čia kaitaliojami su šnekamaisiais dialogais ir šokiais. Žanras - neįprastas, gimęs dar barokinėje Ispanijoje, kupinas ispanų tautai būdingų ritmų bei melodijų. Manoma, kad pirmą kartą sarsuela buvo atlikta Madrido užmiesčio karališkosios medžioklės viloje Palacio de la Zarzuela, todėl taip ir pavadinta. O pati vila vardą gavo nuo vietovės, garsėjančios gausybe ten augančių gervuogių (isp. k. zarzas).

Beje, kol vyko festivalio baigiamasis koncertas, Pažaislyje nelijo. Tik atliekant paskutinį kūrinį, iš dangaus vėl pradėjo krapnoti. Tačiau žiūrovai neskubėjo palikti vienuolyno kiemo ir dar ilgokai plojimais dėkojo visiems menininkams, dovanojusiems puikios muzikos vakarą.

Atgal