VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

08 28. Žydų kultūros dienos primins gyvensenos ypatumus ir tradicijas

Elzė Grinkutė

Pirmomis rugsėjo dienomis Vilniuje, Kaune, kituose Lietuvos miestuose ir miesteliuose vyks tradicinių Europos žydų kultūros dienų renginiai, šįmet kviečiantys pažinti žydų kasdienio gyvenimo kultūrą: gyvensenos ypatumus, tradicijas, amatus, būdo bruožus ir humorą.

Rugsėjo 1 dieną pažintinės ekskursijos Kaune metu bus prisimintos žydų profesijos ir amatai, lankomos su tuo susijusios vietos. Bus lankoma Senoji sinagoga ir buvusi žydų ligoninė, Rotušės aikštė primins žydų karčiamininkus ir muzikantus, bus galima pamatyti pašto arklių stotį, susipažinti su kita žydų amatininkų veikla, o nuo Aleksoto apžvalgos aikštelės žvelgiant į miesto panoramą ir Santaką, bus galima prisiminti keletą profesijų, susijusių su upėmis.

Rugsėjo 2 dieną dviejų pažintinių pasivaikščiojimų po Vilnių metu bus supažindinama su istorinio žydų kvartalo kasdienybe, jo užstatymo savitumais bei svarbiausiomis vietomis, XX a. pradžios žydų inteligentiškosios, miestietiškosios gyvensenos kultūra, žymiomis to meto asmenybėmis bei jų nuopelnais, o pažintį su žydų kasdienio gyvenimo kultūra baigs paskaita, pristatanti žydų humoro dvasią.

Netikėti Vilniaus žydų pasivaikščiojimai prasidės Lukiškių aikštėje, kurioje atsiskleis jau primiršta šios vietos reikšmė garsiosios Vilniaus žydų teatro tradicijos raidai. Toliau kelias nuvinguriuos Gedimino prospektu link Katedros aikštės - vaikštinėdami šurmuliuojančia gatve, kuri mena įvairiapusę žydų istoriją, keliautojai sužinos, kur mėgo lankytis kompozitorius Benjaminas Gorbulskis, apie kokią kavinę eiles kūrė žymusis poetas, Nobelio premijos laureatas Josifas Brodskis. Katedros aikštėje bus galima pasiklausyti vietos žydų legendos apie paslaptingus XVIII a. įvykius, o Didžiojoje gatvėje ilgėliau bus stabtelėjama prie žymiųjų Antokolskių namų. Kitas pažintinis pasivaikščiojimas nusidrieks po buvusį Vilniaus žydų kvartalą senamiestyje.

Žydų kultūros dienų renginiai vyks ir kitose Lietuvos vietovėse. Joniškio kultūros centre rugsėjo 2-ąją vyks trijų dalių renginys "Europos žydų kultūros diena. Per humorą į praeities tradicijas". Jame dalyvaus ir savo karikatūrų parodą pristatys garsus karikatūristas, animatorius, režisierius Ilja Bereznickas. Bus ragaujami tradiciniai žydų patiekalai, o renginį užbaigs specialiai šiai progai perkusininko Arkadijaus Gotesmano ir eseisto, dramaturgo Rolando Rastausko sukurta poetinė džiazo programa "Nežinau - verkti ar juoktis".

Žydų kultūros paveldo dienoms skirtas renginys sekmadienį vyks ir Šiaulių "Aušros" muziejaus Chaimo Frenkelio vilos parke. Jo metu Rafailas Karpis, Darius Mažintas, Arkadijus Gotesmanas, Petras Vyšniauskas atliks žydų kompozitorių bei žydų liaudies dainas jidiš ir hebrajų kalbomis su džiazo interpretacijomis. Klausytojai prieš koncertą kviečiami apžiūrėti parodą "Chaimo Frenkelio viloje Šiauliuose - "Urbi et orbi", kurioje atspindima žymiausio visų laikų Šiaulių fabrikanto Ch. Frenkelio fabriko istorija. Rengėjai primena, kad visi Žydų kultūros paveldo dienų renginiai yra nemokami, tačiau būtina registracija.

Atgal