VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

08 28. Režisierės E. Vertelytės filmas pakerėjo Europą

Karolis Dėksnys

Jaunos mūsų šalies režisierės Eglės Vertelytės pirmasis dokumentinis filmas "UB Lama" toliau skina laurus tarptautiniuose festivaliuose - praėjusią savaitę Italijoje vykusiame XVIII Lessinia filmų festivalyje Lietuvos atstovės filmas įvertintas antruoju prizu "Lessinia D'Argento", pranešė Respublika.lt.
"Tai, kad filmas pastebimas ir įvertinamas, visų pirma yra didžiulis šio filmo pagrindinio herojaus - dvylikamečio mongolų berniuko Galaa - nuopelnas, - įsitikinusi režisierė. - Už palaikymą ir patarimus, kurie buvo labai reikalingi kuriant šį filmą, noriu padėkoti savo tėvams, šeimai, draugams, žmonėms, su kuriais dirbu".
Italijos miestelyje Bosco Chiesanuova visą praėjusią savaitę vykusiame tarptautiniame festivalyje buvo pristatyti 59 filmai iš 21 šalies. Beveik pusę šių filmų - net 24 - italų premjeros. Į konkurso programą buvo įtrauktas 21 filmas: demonstruota dokumentika, animaciniai filmai, trumpo ir ilgo metro vaidybiniai filmai.
Antrąjį šio festivalio prizą pelniusiai E. Vertelytei įteikta 2 tūkst. eurų premija ir statulėlė. Pirmoji vieta atiteko vienam žymiausių norvegų dokumentinio kino meistrų Skulės Erikseno filmui "Vinterlys" ("Žiemos šviesos").
Iš kino režisierių bei kino kritikų sudarytos tarptautinės komisijos vertinimu, E. Vertelytės filmas yra "didelės ekspresijos dokumentinis filmas, kurio pagrindinis personažas - tarsi iš neorealizmo filmų. Filmo kalba ištikima ir artima tikrovei, bet jis jaudina taip, tarsi būtų fiktyvi istorija".
Pasaulinio garso režisieriaus Arūno Matelio studijoje "Nominum" sukurtas filmas "UB Lama" pasakoja apie jurtoje prie Ulan Batoro (Mongolija) gyvenantį išdykusį dvylikametį mongolų berniuką Galaa, ketinantį tapti budistų vienuoliu lama. Filmas "UB Lama" yra Lietuvos bei Didžiosios Britanijos studijų "Nominum" ir "Wostok" koprodukcija.
Šių metų gegužės pradžioje filmas "UB Lama" sulaukė pačių aukščiausių apdovanojimų Turkijoje vykusiame tarptautiniame kino festivalyje - lietuvaitės sukurtam filmui buvo skirtas pagrindinis šio festivalio prizas.
Pavasarį "UB Lama" buvo demonstruojamas ir dviejuose festivaliuose JAV, birželio 1-ąją jis rodytas Krokuvos festivalyje Lenkijoje. Rugsėjį šis filmas bus pristatytas dar viename festivalyje Italijoje, kitąmet dalyvaus budistinių dokumentinių filmų festivalio Šri Lankoje konkursinėje programoje.

Atgal