VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

07 27. Druskininkuose vėl susirinks čiurlionianos tyrinėtojai

Vilmantas Janulis

 

Kitą savaitę Druskininkuose vyks tradicinė Mikalojaus Konstantino Čiurlionio studijų savaitė ir tarptautinė konferencija "M. K. Čiurlionis ir pasaulis". Tai kulminacinis Lietuvos muzikų rėmimo fondo rengiamo 10-ojo festivalio "Druskininkų vasara su M. K. Čiurlioniu" renginys.
Į liepos 30 - rugpjūčio 5 dienomis vyksiančią Čiurlionio studijų savaitę atvyksta per dvidešimt M. K. Čiurlionio kūrybos tyrėjų, muzikologų, literatūrologų iš Lietuvos, Italijos, Lenkijos, Norvegijos, Rusijos. Konferencijos dalyviai ne tik susipažins su naujausiais žymių tyrėjų darbais apie didįjį menininką, bet turės progos plačiau pažvelgti į M. K. Čiurlionio kūrybos sklaidą Lietuvoje ir pasaulyje, dalyvaus diskusijoje "Čiurlionis ir mūsų laikas", naujausių leidinių apie M. K. Čiurlionį pristatymuose.
Mokslinę konferencijos dalį papildys tapytojo Aloyzo Stasiulevičiaus kūrinių paroda, turtinga muzikinė programa, tradicinė smuiko muzikos šventė ir meistriškumo mokykla, Druskininkų moksleivių piešinių paroda ir rašinių M. K. Čiurlionio kūrybos temomis konkurso darbų skaitymai.
Per dešimt konferencijos "M. K. Čiurlionis ir pasaulis" metų 170 pranešimų Čiurlionio kūrybos temomis parengė mokslininkai iš 20 pasaulio šalių. Festivalyje viešėjo žymūs Lietuvos čiurlionianos specialistai, Čiurlionio muzikos ir dailės tyrinėtojai iš Argentinos, Danijos, Estijos, Ispanijos, Italijos, Japonijos, JAV, Jungtinės Karalystės, Lenkijos, Norvegijos, Prancūzijos, Šveicarijos ir kt. 
Pasak Lietuvos muzikų rėmimo fondo direktorės Liucijos Stulgienės, žinia apie festivalį Druskininkuose ir mokslinę konferenciją sklinda po įvairias pasaulio šalis, todėl rengėjai kasmet gauna daugybę pasiūlymų."Esu nustebinta, kad pasaulio mokslininkai ir meno atlikėjai noriai studijuoja Čiurlionio kūrybą ir savo žiniomis dalijasi. Norisi, kad šią žinią skleistų ir Lietuvos menininkai, dirbantys užsienyje. Nuostabu, kad kasmet atrandama vis naujų dalykų apie Čiurlionį po šitiek metų nuo jo mirties, sugebama pažvelgti į unikalią jo kūrybą įvairiais aspektais", - teigė L. Stulgienė.
Tarptautinio menų festivalio "Druskininkų vasara su M. K. Čiurlioniu" renginiai įvairiose kurorto erdvėse tęsis iki rugsėjo 22-osios, M. K. Čiurlionio gimimo dienos. Festivalį užbaigs Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, dainininkai Asta Krikščiūnaitė ir Liudas Norvaišas, diriguos prof. Juozas Domarkas.
Atgal