VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

07 27. Barbora ir Žygimantas įamžinti paauksuotame medalyje

 

Daiva Katiliūtė

 

Viena iš garsiausių Lietuvos istorijos porų Barbora Radvilaitė ir Žygimantas Augustas įamžinti paauksuotame kolekcijos "Iškiliausi Lietuvos žmonės" medalyje.

Medalio averse pavaizduoti karūnuotų Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės portretai. Greta jų iškaldinti abiejų gyvenimo ir mirties metai. Medalio reverse pavaizduotas įvairių epochų stilizuotas Vytis. Medalį sukūrė olandų dizainerė Eles Klosterman (Elles Kloosterman).

Pasak Valdovų rūmų muziejaus direktoriaus pavaduotojos, istorikės dr. Jolantos Karpavičienės, Žygimantui ir Barborai skirtas medalis pagilins mūsų istorinę atmintį, žadins domėjimąsi Lietuvos istorija bei jos europiniu kontekstu.

"Tirdami praeitį istorikai dažnai pirmenybę teikia valstybės ar politinių įvykių istorijai. Tačiau dabarties žmogui rūpi ir subjektyvioji istorijos tėkmė - žmonių santykių raiška, o visų pirma universalioji aistros ir meilės tema. Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės meilė skleidėsi Renesanso epochoje, kuri iškėlė laisvos, išsilavinusios, kuriančios ir mylinčios asmenybės idealą", - teigia istorikė.

Atkakliai kovodamas už savo meilę Žygimantas Augustas drįso sulaužyti to meto dinastinių vedybų stereotipus ir pasipriešinti visuomenės opinijai. Valdovas slapta vedė mylimąją ir išsireikalavo, kad Seimas pripažintų žmonos teisę į karūną. 1550 m. gruodžio 7 d. Barbora Radvilaitė Krokuvoje buvo vainikuota Lenkijos karaliene ir Lietuvos didžiąja kunigaikštiene. Susirgusi nepagydoma liga, 1551 m. gegužės 8 d. Barbora mirė. Palaidota Vilniaus arkikatedros požemiuose.

Barbora Radvilaitė Lietuvoje iki šiol laikoma grožio idealu. Jos ir Žygimanto Augusto meilės istorija įkvėpė įvairių šalių menininkus. Literatūros kūriniai buvo rašomi Lietuvoje, Lenkijoje ir Baltarusijoje.

Monetą nukaldinusios bendrovės "Monetų namai" vadovė Ieva Galiauskienė sako, kad Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės istorija pagyvina bei suteikia spalvų mūsų šalies senosioms kronikoms. "Įamžindami juos paauksuotame medalyje, tikime, kad taip prisidėsime prie šalies istorijos puoselėjimo ir neleisime pamiršti apie tokias iškilias asmenybes", - pažymėjo I. Galiauskienė.

Bendrovės leidžiamos kolekcijos "Iškiliausi Lietuvos žmonės" medaliuose įamžinamos istorinės asmenybės nuo pirmųjų kunigaikščių iki XX amžiaus šviesuolių: Mikalojus Radvila Juodasis, Romas Kalanta, Jonas Basanavičius ir kiti.

Atgal