VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

01 03. V. Landsbergis: Čiurlionio institutą galėtų įsteigti valstybė arba koks nors milijardierius

Kipras Mickus

2011 metais valstybine programa paminėjus dailininko ir kompozitoriaus Mikalojaus Konstantino Čiurlionio mirties šimtmetį, svarstoma Lietuvoje turėti Čiurlionio institutą, kuriame būtų sisteminama ir tyrinėjama per šimtmetį sukaupta čiurlionistika, vykdoma jos sklaida užsienyje.

 "Aš įsivaizduoju, kada nors turėtų atsirasti, gal jau ir seniai turėjo atsirasti, ir kitose valstybėse gal egzistuotų koks nors Čiurlionio institutas. Nes tai yra toks šakotas ir turtingas palikimas, ir problematika yra taip išsišakojusi, kad turėtų dirbti nemažas būrys žmonių, ir būtų geriau pagal koordinuotą programą", - baigiantis Čiurlionio metams Lietuvos radijui kalbėjo garsiausias M. K. Čiurlionio kūrybos tyrinėtojas prof. Vytautas Landsbergis.

 "Kol kas to nėra nei prie Kauno Čiurlionio muziejaus, nei Čiurlionio draugija, kurią man kažkada pavyko įsteigti dar paskutiniais sovietiniais metais, nepajėgi pati tapti tokiu institutu, jeigu valstybė nesteigia arba neatsiranda kokio nors milijardieriaus. Mes ne Amerika, pas mus tokių nėra, kurie paliktų porą milijardų, kad veiktų Čiurlionio institutas, pastatytų rūmus, paskirtų atlyginimus. Čia fantastika - Lietuvoj to nėra ir dar greitai nebus. Bet gal valstybė pradės galvoti, gal po dešimties, dvidešimties metų ir atsiras tai, ką aš matau kaip Čiurlionio institutą..." - svarstė V. Landsbergis.

 Užsienio šalyse veikia garsiausių kūrėjų vardais pavadinti nacionaliniai institutai, pavyzdžiui, Ispanijoje - Servanteso institutas, Lenkijoje - Frideriko Šopeno ir Adomo Mickevičiaus institutai, turintys atskirus rūmus, finansuojami valstybės. Jie ne tik populiarina konkrečių menininkų kūrybą, bet ir visą tos šalies kultūrą pasaulyje, skatina tarptautinius kultūros mainus.

 Dailininkas ir kompozitorius M. K. Čiurlionis (1875-1911) gimė Varėnoje, mokėsi Varšuvos ir Leipcigo konservatorijose, Varšuvos dailės mokykloje, gyveno ir kūrė Vilniuje ir Sankt Peterburge. Mirė Lenkijoje, netoli Varšuvos. Palaidotas Vilniaus Rasų kapinėse.

 Pasak menininko kūrybos tyrinėtojų, visas žinomas M. K. Čiurlionio kūrybinis palikimas saugomas Lietuvoje, išskyrus keletą dailės kūrinių Sankt Peterburge ir Varšuvoje.

Atgal