VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

03.04. Dailininkės Emilijos Gaspariūnaitės-Taločkienės tapybos darbų paroda – Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui

Lidija Veličkaitė

 

Pasitinkant Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį, Vilniaus apygardos administraciniame teisme 2018 m. vasario 8 d. buvo atidaryta dailininkės Emilijos Gaspariūnaitės-Taločkienės tapybos darbų paroda „Mano Lietuva“.

 Dailininkė Emilija Taločkienė yra Lietuvos dailininkų sąjungos, Vilniaus tapytojų sekcijos ir akvarelininkų grupės „Aqua 12“, Lietuvos bajorų karališkosios sąjungos ir Šv. Kazimiero ordino narė. Parodose dalyvauja nuo 1968 m. ir yra surengusi 56 autorines parodas Lietuvoje, Baltarusijoje, Rusijoje, Olandijoje, Suomijoje, Lenkijoje ir kitur. Dalyvaudama tarptautiniuose ir įvairiuose meno projektuose 236 kartus eksponavo savo kūrinius grupinėse parodose Lietuvos ir užsienio galerijose. Už geriausią kūrinį lietuviška istorine tematika 2005 m. apdovanota dr. Genovaitės Kazokienės ir Australijos lietuvių bendruomenės vaizduojamojo meno fondo  premija. Pirmoji Teofilio Petraičio premija, kurią įsteigė Čikagos (Jungtinių Amerikos Valstijų) M. K. Čiurlionio galerija, 2009 m. skirta dailininkei už Lietuvos istorinių temų vaizdavimą tapyboje ir akvarelėje. Dailininkės E. Taločkienės kūryba yra susijusi su Lietuvai svarbiomis istorinėmis datomis, vietovėmis, asmenybėmis ir Vilniaus miesto architektūros objektais.

Parodoje eksponuojamos 29 didelio formato drobės, kurioje išskirtinis ciklas: „Lietuva istorijos laike“, „Vilniaus katedra“, „Gedimino pilis“, „Aušros vartai“ ir kiti. Daugelyje paveikslų dailininkė gilinasi į baltų ženklų filosofiją. 

Parodos atidarymo metu kalba dailininkė Emilija Taločkienė. Iš kairės: Sigita Jacinevičienė-Baltaduonė, Sofija Jonaitytė. Emilija Taločkienė, Arvydas Bagdonas, Vygantas Kazlauskas

 Dailininkė Emilija Taločkienė. "Gedimino pilis" 

 Dailininkė Emilija Taločkienė. "Vilniaus Katedra" 

Atidarydama tapybos darbų parodą, Vilniaus apygardos administracinio teismo pirmininko padėjėja ryšiams su visuomene ir žiniasklaida Sigita Jacinevičienė-Baltaduonė, kalbėjo: „Šiandien mūsų teisme neeilinis įvykis – pasitikdami visiems mums brangią šventę – Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį, atidarome dailininkės Emilijos Gaspariūnaitės-Taločkienės parodą simboliniu pavadinimu „Mano Lietuva“. Kadangi įvykis ir proga šventinė, teismo pirmininko padėjėja pasiūlė renginį pradėti neeiliniu akordu – Lietuvos himnu, kurį, pritariant visiems susirinkusiems į  konferencijų  salę, giedojo operos solistė Sofija Jonaitytė.

Po šio neeilinio akordo S. Jacinevičienė-Baltaduonė pristatė į renginį susirinkusius svečius: nuostabios parodos autorę dailininkę Emiliją Gaspariūnaitę-Taločkienę, jos kolegą dailininką Arvydą Bagdoną ir dainuojantį daktarą, kompozitorių, bardą Vygantą Kazlauską. Renginio vedėja džiaugėsi, kad jų teismas pasipuošė labai savitais, žaižaruojančiomis spalvomis, jautriai ir kruopščiai tapytais poetiškais ir muzikaliais kūriniais, kurie apkeliavę nemažai pasaulio galerijų, eksponuoti prestižinėse Lietuvos parodų salėse.

Kalbėdamas apie nuostabią kolegę E. Taločkienę dailininkas Arvydas Bagdonas  taip pat džiaugėsi jos skambančiais muzikiniais ir spalviniais kūriniais, kuriuos parodų salėse tarp kitų autorių labai lengva pastebėti. Tai labai sudėtingi darbai, reikalaujantys daug laiko ir pastangų, džiuginantys ryškiomis ir subtiliomis spalvomis. Dailininkas palinkėjo kūrybiškumo ir pažymėjo, kad greitu laiku, jau balandžio mėnesį, įvyks Emilijos darbų paroda Panevėžio rajone, Naujamiesčio  miestelyje esančioje gražioje galerijoje.      

Dailininkė E. Taločkienė buvo šiek tiek nustebinta, kai jai pasiūlė surengti parodą teismo rūmuose. Pirmą kartą atsidūrusi teismo konferencijų salėje ir matydama tiek daug susirinkusių į parodos atidarymą teisėjų, dailininkė sakė, kad visada būna pirmas kartas. Ji priminė, kad taip pat buvo nustebusi, kai jai buvo pasiūlyta surengti parodą Vilniaus kunigų seminarijoje. Tačiau atėjusi į seminariją apsidžiaugė pamačiusi daug jaunų studentų ir didžiulę erdvę ekspozicijai. Dailininkei teko su studentais bendrauti, pasakoti apie kūrybą, kaip gimsta paveikslai, kokią žinią jie neša. E. Taločkienė turi daug kūrinių ir čia teisme tik dalis jos kūrybos. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės bibliotekai ji yra padovanojusi per šimtą savo kūrybos darbų, kurie pakankamai dažnai eksponuojami, tad dailininkė džiaugiasi, kad paveikslai gyvena atlikdami edukacinį poveikį. Jos visas gyvenimas yra kūryba ir ji neįsivaizduojanti dienos, kad neprieitų prie drobės ar nelietų akvarelės. Dailininkė padėkojo dainininkui Vygantui Kazlauskui, su kuriuo kartu pristatinėjo parodas Baltų dienos proga Varšuvoje, kurioje dalyvavo Latvijos ambasados atstovai, taip pat Kaliningrado tarptautiniame daugiakultūriame centre, į kurį atvyko vietinė lietuvių bendruomenė, ir visur Vygantas lietuviškas dainas dainavo. Taip pat dailininkės kūryba buvo eksponuojama Černiachovskyje (Kaliningrado sritis) vykstančiose IV-osiose Lietuvos kultūros dienose, kurias organizavo Lietuvos Respublikos Seimas. Ir Lietuvoje ji su dainininku vis kartu parodose, tad žmonėms su gera nuotaika pateikiami paveikslai ir muzika. Jau treti metai dailininkė kartu su Lietuvos dailininkų sąjunga vykdo edukacinį vaikų ir jaunimo dailės projektą „Mano Lietuva“, kurio metu ieškoma talentingų moksleivių, rengiamos parodos, įvertinami jų darbai, įteikiami diplomai ir atminimo dovanos. Išskirtinis renginys įvyko 2017 m. ir buvo skirtas semiotikui Algirdui Juliui Greimui jo 100-ųjų gimimo metų proga. Dailininkė Emilija padėkojo Sigitai Jacinevičienei-Baltaduonei už kuratorinį darbą –  puikiai paruoštą ekspoziciją, kuri teismo rūmuose bus eksponuojama pora mėnesių. 

Šiame renginyje bardas Vygantas Kazlauskas sudainavo pora dainų dailininkės E. Taločkienės poezijos tekstais, poetės Violetos Palčinskaitės žodžiais, žavėjo puikia prancūzų kalba atliekama daina.                                    

Vilniaus apygardos administracinio teismo pirmininkė Jolanta Malijauskienė tokią šventinę dieną kreipdamasi į teismo kolektyvą – kiekvieną teisėją ir kiekvieną darbuotoją padėkojo jiems už mažus, nors kartais nelabai matomus, nelengvus darbus, iš kurių susideda mūsų visų gyvenimas ir kasdienybė. Pirmininkė pabrėžė, kad tie darbai nėra beprasmiai, iš mažų darbų gimsta idėjos ir dideli darbai. Ir pasitinkant Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį, šiandienos paminėjimas nebūtų toks spalvingas be tapybiškų darbų, be muzikos garsų, kurie sukūrė šventišką nuotaiką. Viso kolektyvo vardu pirmininkė padėkojo dailininkei E. Gaspariūnaitei-Taločkienei už šią pirmąją jos parodą teisme, įteikdama jai puokštę iš Lietuvos trispalvės vėliavos spalvų ir dainininkams Sofijai Jonaitytei ir Vygantui Kazlauskui.

 

Atgal