VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

01.15. Visuomenė jau gali nominuoti įsimintiniausias 2017 metų žmogaus teisių iniciatyvas

Nuo pirmadienio, sausio 15 d., visuomenė jau gali siūlyti Nacionalinių lygybės ir įvairovės apdovanojimų kandidatus. Šiais apdovanojimais kiekvienais metais įvertinami labiausiai Lietuvos žmogaus teisių srityje nusipelnę žmonės, organizacijos ir iniciatyvos. 

Pasak lygių galimybių kontrolierės Agnetos Skardžiuvienės, tradicija tapę apdovanojimai padeda kiekvieną kartą iš naujo pamatyti, kokia įvairi ir atkakli iš tiesų yra Lietuva. 
„Svarbu valstybiniu mastu ne tik įvertinti, bet ir „išryškinti" aktyvių žmonių darbą. Jų indėlis į lygybės ir įvairovės idėjų sklaidą akivaizdžiai stiprina mūsų šalies darną, tvirtina jos demokratijos pagrindus", - džiaugiasi ji. 
Per penkerius Nacionalinių lygybės ir įvairovės apdovanojimų gyvavimo metus juos pelnė tokie žinomi žmonės kaip profesorius Leonidas Donskis, aktorė ir laidų vedėja Beata Tiškevič su iniciatyva „Moterys kalba", aktorius Dominykas Vaitiekūnas kartu su platformos „Išgirsti" komanda, portalo „15min.lt" žurnalistė Kristina Aržuolaitienė, grupių „Skamp", „Biplan" nariai bei daugybė kitų pilietinės visuomenės atstovų.
Pretendentai į apdovanojimus už 2017 metais nuveiktus darbus bus teikiami aštuoniose kategorijose. Ekspertų komisija atrinks po tris kiekvienos kategorijos kandidatus, kuriuos vėliau internetiniu balsavimu vertins ir visuomenė, ir į antrą posėdį susirinkę komisijos nariai. 
Šiemet pirmą kartą bus teikiamas Atviros visuomenės piliečio apdovanojimas, įsteigtas Atviros Lietuvos fondo. Jis skiriamas už drąsų demokratinių vertybių puoselėjimą darbo, socialinėje ir visuomeninėje aplinkoje. Taip pat bus apdovanojamos iniciatyvos, išsiskyrusios lyčių lygybės, tautų savitarpio supratimo, LGBT lygiateisiškumo, amžiaus, negalios, religijų ir įsitikinimų bei metų proveržio kategorijose. Į pastarąją patenka plačiai nuskambėję, prie įvairovės ir lygybės skatinimo prisidėję poelgiai, darbai, iniciatyvos ar kūriniai. 
Iškilminga apdovanojimų ceremonija vyks kovo 22 d. Valdovų rūmuose. 
Nacionalinius lygybės ir įvairovės apdovanojimus organizuoja Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba kartu su Nacionaliniu lygybės ir įvairovės forumu.

Atgal