VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

12.12. Skapiškio pagrindinės mokyklos mokytojos metodininkės konferencijoje Kupiškyje

Dr. Aldona Vasiliauskienė

Lapkričio 29 d., Kupiškio kultūros centro Vitražų salėje vyks konferencija „Kupiškio žydų bendruomenės pastatai ir paminklai“.

Konferencijos pobūdis, eiga

Konferenciją, žvelgiant į pranešėjus, galima laikyti  respublikine. Pranešimus skaitė: humanitarinių mokslų daktare, KTU architektūros ir statybos instituto mokslo darbuotoja Marija Rupeikienė (vienintelė Lietuvoje tyrinėja sinagogų architektūrą) "Kupiškio rajono žydų kultūros paveldas"; Vilniaus universiteto dėstytoja bei vyresnioji Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos žydiškų knygų bibliografėdr. Lara Lempertienė „Akmenyse saugoma atmintis:  Kupiškio ir jo apylinkių žydų kapai“. Dr. L. Lempertienė tyrinėja Lietuvos žydijos kasdienybės gyvenimo aspektus, ji yra "Macevos" mokslinė konsultantė ir  žydiškų antkapinių įrašų pagrindinė  vertėja, savanorė.

Du pranešimus skaitė Skapiškio pagrindinės mokyklos mokytojos metodininkės  lituanistė Auksė Jankevičienė „Kupiškėnų krašto istorijos pėdsakai – amžininkų lūpose“ ir istorikė Rasa Kaušakienė, kuri pristatė projektą „Mano senelių ir prosenelių kaimynai žydai“.

Kaip ir kiekvienoje konferencijoje sulaukta sveikinimų, įteiktos padėkos, išklausyti muzikiniai numeriai, renginys apibendrintas. 

Konferencijoje dar buvo pristatyta knyga ir ji užbaigta edukaciniu užsiėmimu, kuriame apie Šabą pasakojo Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus edukatorė, religinių judaizmo tekstų redaktorė Natalja Cheifec. Edukacinio užsiėmimo metu giedojo kantorius Šmuelis Jatomas.

Renginį vedė ir svečius pristatė Kupiškio rajono savivaldybės Kultūros centro režisierė Nijolė Ratkienė. Konferencijos dalyvius sveikino renginio organizatorė  Kupiškio etnografijos muziejaus muziejininkė istorikė Aušra Jonušytė. Ji perskaitė Nepaprastojo ir Įgaliotojo Izraelio valstybės ambasadoriaus  Lietuvos Respublikoje Amiro Maimono sveikinimą, skirtą  konferencijos dalyviams. Išklausytas  LRS nario Jono Jaručio sveikinimas.

Nepaprastasis ir Įgaliotasis Izraelio valstybės ambasadorius  Lietuvos Respublikoje Amir Maimon su Aukščiausiu Tautinių mažumų departamento apdovanojimu – Didžiuoju Garbės Ženklu „Už nuopelnus“

Padėkos žodį po apdovanojimo taria Nepaprastasis ir Įgaliotasis Izraelio valstybės ambasadorius  Lietuvos Respublikoje Amir Maimon (kairėje), dešinėje - Tautinių mažumų departamento prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės direktorė dr. Vida Montvydaitė

Kupiškio kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėja Jurgita Trifeldienė (kairėje) padėką už bendradarbiavimą išleistas knygas ir organizuotą konferenciją įteikia Kupiškio etnografijos muziejaus muziejininkei, istorikei Aušrai Jonušytei (dešinėje) 

Kupiškio kultūros centro Vitražų salė sulaukė gausaus susidomėjimo konferencija

Konferenciją apibendrina Panevėžio miesto žydų bendruomenės pirmininkas Genadijus Kofmanas (dešinėje), kairėje –  Kupiškio Televizijos ir Informacijos Centras vadovas Povilas Vireliūnas 

Skapiškio pagrindinės mokyklos mokytoja metodininkė Auksė Jankevičienė (dešinėje) su Kupiskio Meno Mokyklos direktore Daiva Šakickiene (kairėje). Nuotraukos iš asmeninio dr. Aldonos Vasiliauskienės archyvo

Kupiškio kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėja Jurgita Trifeldienė perdavė Kupiškio rajono savivaldybės mero Dainiaus Bardausko sveikinimą ir įteikė Aušrai Jonušytei ir Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus direktoriui Jašai Markui Zingeriui padėkas už bendradarbiavimą.

Kupiškio meno mokyklos moksleivės atliko ne tik žydų tautos, bet, kas itin miela, ir lietuvišką melodiją (mokytoja Asta Petronienė).

Pagirtina, kad istorikė Aušra Jonušytė ėmėsi įdomios praktikos, kuri plačiai paplitusi Ukrainoje ir kai kuriose Lietuvos aukštosiose mokyklose. Prieš konferenciją išleidžiama pranešimų medžiaga. Tuomet vietoj klausomų pranešimų vyksta diskusijos, prelegentai atsakinėja į vartant leidinį iškilusius klausimus. Gal tai išsirutulios ateityje?

Naujas leidinys

Leidinys „Kupiškio krašto žydų bendruomenės pastatai ir paminklai“  beveik tarptautinio lygmenio – išleistas lietuvių ir anglų kalbomis, gausiai iliustruotas nuotraukomis (archyvinėmis ir nūdienos), schemomis, brėžiniais, planais – tad labai svarbus  istorijai. Pratarmę leidiniui parašė Nepaprastasis ir Įgaliotasis Izraelio valstybės ambasadorius  Lietuvos Respublikoje Amiras Maimonas (p.4–6 lietuvių kalba ir p. 108–110 anglų kalba).

Architektų  dr. Marijos Rupeikienės ir Antano Rupeikos straipsnyje  „Kupiškio rajono žydų kultūros paveldas“  išskirtas  tekstas (p. 7–46, atitinkamai anglų kalba p. 111–155) ir iliustracijos (p. 47–87). Po iliustracijomis įrašai lietuvių ir anglų kalbomis, tad iliustracijos nebekartojamos. Dr. Laros Lempertienės straipsnyje „Akmenyse saugoma atmintis: Kupiškio ir jo apylinkių žydų kapinės“ (p. 96–107, anglų kalba 165–168) iliustracijos pateikiamos tekste.

Knygoje ir Skapiškio pagrindinės mokyklos mokytojų metodininkių pranešimų medžiaga. Auksės Jankevičienės „Kupiškėnų krašto istorijos pėdsakai – amžininkų lūpose“ (p. 88–93, anglų kalba p. 156–162) ir Rasos Kaušakienės „Projektas „Mano senelių ir prosenelių kaimynai žydai“ (p. 94–95, anglų kalba p. 163–164).

Galima pasidžiaugti, kad knygoje yra spalvotos ir skapiškėnų nuotraukos. Tai šviesią atmintį turintis garbingo amžiaus senolis Jonas Uziela (gim. 1921 m.) pasakoja apie senuosius Kupiškio rajono Skapiškio miestelio žydų pastatus (p. 107) (nuotrauka Aušros Jonušytės). Kitoje nuotraukoje – Skapiškio pagrindinės mokyklos mokinės: Dominyka Šybaitė, Luka Janulionytė, Greta Tijušaitė, Gerda Kirklytė, Gabrielė Ščerbakovaitė, Austėja Vilimaitė ir Eglė Jasiūnaitė prie paminklo Skapiškio žydų kapinėse (nuotrauka Rasos Kaušakienės).

Leidinio „Kupiškio žydų bendruomenės pastatai ir paminklai“  parengėja (sudarytoja) Aušra Jonyšytė dėkojo straipsnių autoriams ir visiems prisidėjusiems prie jau antro leidinio šia tematika gimimo. Dabar abi knygos gražiai sutalpintos viename specialiame aplankale.

Aukštas ambasadoriaus veiklos įvertinimas

Kalbant apie ambasadoriaus atliktus darbus Lietuvoje, būtina paminėti ir pasidžiaugti, jo nauju apdovanojimu. 2017 m. lapkričio 16 d., minint tarptautinę Tolerancijos dieną, nevyriausybinės organizacijos atkreipė dėmesį į pagarbą žmogaus teisėms ir laisvėms. Tą dieną Lietuvos Respublikos Seime  buvo apdovanoti nediskriminacinę aplinką kuriantys ir daugiatautę Lietuvą vienijantys asmenys.

Aukščiausi Tautinių mažumų departamento apdovanojimai – Didieji Garbės Ženklai „Už nuopelnus“buvo skirti pirmajai Tautybių departamento prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės generalinei direktorei, Lietuvos karaimų kultūros bendrijos garbės pirmininkei, žurnalistei Halinai Kobeckaitei už veiklą ugdant visuomenėje pagarbą visoms tautoms, už tarpkultūrinio dialogo ir tolerancijos skatinimą. Taip pat ir Izraelio valstybės ambasadoriui Lietuvos Respublikoje Amirui Maimonui – už aktyvią veiklą Lietuvoje ir bendradarbiavimą su vietos savivaldos institucijomis, skatinant pagarbą Holokausto aukoms ir domėjimąsi Lietuvos žydų bendruomenės kultūra.Apdovanojimus įteikė Tautinių mažumų departamento prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės direktorė dr. Vida Montvydaitė, Ambasadorius Amiras Maimonas padėkojo Tautinių mažumų departamentui už darbų pripažinimą ir bendradarbiavimą nuo pat ambasados atidarymo. „Nuo ambasados atidarymo vadovaujamės pagrindiniu principu – galime nesutikti su įvairiais dalykais, bet gebame apie juos šnekėtis ir diskutuoti. Tai ir yra tolerancija“,– sakė ambasadorius.

,,Už nuopelnus“ buvo įteikti Aukso Garbės ir Sidabro Garbės ženklai, Tautinių mažumų departamento padėkos, o  pinigines premijas ir diplomus gavo žurnalistai.

 Galima priminti, kad Tarptautinė tolerancijos diena UNESCO pasiūlymu minima nuo 1995 –ųjų. Šių metų iškilmingą renginį globojo LR Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis. Jame dalyvavo virš 400 Lietuvos tautinių bendrijų atstovų, akademinės bendruomenės narių, švietimo darbuotojų, žurnalistų, politikų, valstybės tarnautojų, visuomenininkų ir diplomatų. Dera pažymėti, kad Lietuvoje gyvena 154 tautybių gyventojai, kurie sudaro 15 proc. šalies piliečių. 

Genadijaus Kofmano žodis

Panevėžio miesto žydų bendruomenės pirmininkas Genadijus Kofmanas, apibendrindamas konferenciją, džiaugėsi, kad Kupiškio rajono mero bei administracijos dėka sutvarkytos apleistos žydų kapinės, dėkojo visiems kupiškėnams bei mokslininkams, o ypač muziejininkei istorikei Aušrai Jonušytei už dviejų knygų išleidimą apie žydų gyvenimą iki Antrojo pasaulinio karo Kupiškio krašte. G. Kofmanas muzikos mokyklos mokiniams už nuotaikingas melodijas įteikė dėžę skanumynų, keliems asmenims padovanojo  po lietuvių – žydų bendrą naują kalendorių.

Džiaugdamiesi Skapiškio pagrindinės mokyklos mokytojų metodininkių pastangomis, kuo plačiau skleisti žinias apie šios tautos žmones, kadaise gyvenusius tarp mūsų prosenelių, senelių, mokytojos į renginį atsivežė ir Skapiškio mokyklos mokinukų, kurie,  skirtingai nuo kitų, kantriai klausė pranešimų, pasakojimų ir ištvermingai sulaukė renginio pabaigos. Todėl neatsitiktinai didžiausią dėmesį ir skirsime mokytojų metodininkių pranešimams, dėkodami už  taip kultūringai išugdytus mokinukus.

Atgal