VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

11.06. Vyriausybėje bus pasirašyta sutartis, užtikrinsianti nuoseklų mokytojų darbo užmokesčio didinimą

 Pirmadienio vidurdienį Vyriausybėje su švietimo darbuotojų profesinėmis sąjungomis bus pasirašoma kolektyvinė šakos sutartis, kurios esmė - nuoseklus mokytojų darbo užmokesčio didinimas.

Pasirašyti sutartį atsisakė Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) pirmininkas Andrius Navickas. Anot jo, pasirašius dokumentą grėsmių mokytojams kils daugiau negu bus iš to naudos. 
"Švietimo ir mokslo ministrė manipuliuoja viešąja nuomone teigdama, kad šakos kolektyvine sutartimi įvykdomas pagrindinis mokytojų reikalavimas - etatinio darbo apmokėjimo įvedimas. Tačiau visiškai nėra aišku, koks tas naujasis modelis bus, dabar jį visi įsivaizduoja taip, kaip nori", - pasirašymo išvakarėse sekmadienį pareiškė A. Navickas.
Jo teigimu, pirmiausia reikia galutinai susitarti dėl esminio mokytojų laukiančio pokyčio, t. y. dėl etatinio darbo apmokėjimo modelio, o po to bus galima nuspręsti ir dėl sutarties pasirašymo.
Šią sutartį pasirašyti Vyriausybė įgaliojo švietimo ir mokslo ministrę Jurgitą Petrauskienę, o pagrindiniai sutarties punktai susiję su mokytojų etatinio darbo užmokesčio įvedimu.
Numatoma, kad etatinis darbo apmokėjimas laipsniškai bus įvedamas nuo kitų metų rugsėjo per dvejus metus. Valstybė etatiniam darbo užmokesčiui įvesti papildomai skirs 93 mln. eurų. Iki 2020 metų mokytojų atlyginimas sieks tūkstantį eurų. 2018-2022 m. numatyta sudaryti prielaidas didinti dėstytojų, mokslininkų algas, gerinti jų darbo sąlygas.
Sutartyje numatytos ir kitos mokytojo statusą gerinančios sąlygos - iki 2020 metų siekiama ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo pedagogų atlyginimą sulyginti su bendrojo ugdymo mokyklų mokytojų darbo užmokesčiu, taip pat sudaryti galimybes mokytojams įgyti kitą pedagoginę specializaciją.
Sutartį parengė 6 profesinės sąjungos kartu su Švietimo ir mokslo ministerija.

Atgal