VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

08.05. Palangoje tarptautinė paroda “Keliaujantis iliustracijų lagaminas. Komiksai”

Ula Šimulynaitė

Parodos kuratorė

Palangos miesto savivaldybės viešoji bibliotekoje (Vytauto g. 61) pradėjo veikti paroda “Keliaujantis iliustracijų lagaminas. Komiksai”.

Parodoje “Keliaujantis iliustracijų lagaminas. Komiksai” pristatyta Vilniuje vykusios parodos “Baltijos iliustrcija 2. Komiksai” dalis. Projekte dalyvauja kūrėjai iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos.

Palangoje galima pamatyti šių menininkų darbų fragmentus: Miglės Anušauskaitės „Pasikėlę“, Viktorijos Ežiuko „Memel Blue/s“, Linos Itagaki „Mr Pinkman“, Gerdos Jord „Gertrūda“, Anete Melece „How I Forgot My Pin Code Because of Modern Talking“, Ann Pajuväli „Busy Doing Nothing“, Ulos Šimulynaitės „Kaip Tvardauskas mėnulyje atsidūrė“, Anna Vaivare „ The Game“.

Menininkai yra baigę pačias įvairiausias studijas: landšafto architektūros, grafinio dizaino, animacijos, žurnalistikos, semiotikos, lietuvių filologijos, tarptautinės ekonomikos, grafikos, tapybos. Tai išties įspūdinga, bet nestebina – juk norint sukurti komiksą reikia mokėti piešti, gebėti kritiškai žvelgti į pasaulį ir turėti ką pasakyti!

Parodos kuratorė Ula Šimulynaitė

Parodos plakatas

Komikso žanras žavingas ir genialus tuo, kad kiekviename kadre ne tik pasakomi, bet ir pavaizduojami esminiai naratyvo epizodai. Apčiuopti aktualią problemą, „ištraukti“ esmę ir tada kadras po kadro, puslapis po puslapio sudėlioti istoriją – tai be galo imlus laikui ir kruopštus darbas.

Parodos kolekciją sudaro įvairiausių temų komiksai. Vienų siužetuose galima užuosti kone tikrų nutikimų skonį, kiti mena senas legendas, treti gi iš fantazijos pasaulio, tačiau visos istorijos nuotaikingos ir be galo pozityvios. Skiriasi darbų išraiška ir technika, bet įdomu tai, kad visų autorių darbai daugiausia piešti ranka. Kolekcijoje nėra nė vieno grynai kompiuterinės grafikos pavyzdžio. Kompiuteris naudojamas kaip pagalbinė priemonė siekiant sukurti galutinį vaizdą. Taigi, nors komiksui sukurti reikia nemažai laiko, autoriai linkę mėgautis kūrybiniu procesu ir renkasi apčiuopiamas piešimo priemones, popierių.

Mūsų parodos tikslas supažindinti žiūrovus su komikso žanru, o leidėjams pristatyti galbūt kai kuriuos dar nepažįstamus komiksų kūrėjus.

Taip pat visada smagu palyginti vyraujančias tendencijas menininkų plotmėje, pasidžiaugti kūriniais ir tiesiog maloniai praleisti laiką ekspozicijoje.

Žadame tęsti šios parodos tradiciją ir stengsimės surengti ją ir kitais metais – su naujais autoriais, naujais darbais ir naujomis istorijomis.

Projekto organizatorius –  VšĮ “Kūrybinės idėjos”, grafinis apipavidalinimas Rusnės Šimulynaitės. Rėmėjai: LR Kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba ir asociacija LATGA. Paroda Palangoje veiks iki rugpjūčio 25 dienos. Vėliau paroda keliaus į Jurbarką, Zarasus.

Atgal