VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

01 31. Šiaurės pašvaistė tarp Lietuvos ir Italijos

Lidija Veličkaitė

Vilniaus paveikslų galerijoje (Chodkevičių rūmai) 2016 m. pabaigoje nuskambėjo pirmieji  VIII tarptautinio jaunimo muzikos festivalio „Le strade d’Europa“ Lietuva–Italija 2016 akordai. Kasmetį festivalį surengė VšĮ Musica Vitale, kurio meno vadovė ir organizatorė Nijolė Dorotėja Beniušytė. Festivalio globėjai: Lietuvos, Latvijos, Estijos Respublikų ambasados Italijoje, Galėze ir Nepi miestų savivaldybės ir Akvilos Alfredo Casellos konservatorija Italijoje. Partneriai Lietuvoje: Čekijos Respublikos ambasada Lietuvoje, Vilniaus paveikslų galerija, Vytauto Kasiulio dailės muziejus Vilniuje. Partneriai Italijoje: Romos miesto savivaldybės kultūros skyrius, Vilos Torlonijos teatras Romoje, Accademia Musicale Romana, Akvilos miesto koncertų įstaiga „B. Barattelli“, Galėzes „Marco Scacchi“ muziejus – kultūros centras, kultūros asociacijos „Leonardo“ ir „Antiquaviva“.  Festivalio viešbutis Romoje „Villa Lituania“. Dalinis rėmėjas – Lietuvos kultūros taryba, sklaidos programa „Globali Lietuva“. Turtingoje ir turiningoje festivalio programoje dalyvavo jaunieji atlikėjai iš šešių Europos Sąjungos šalių: Lietuvos, Latvijos, Estijos, Čekijos, Slovėnijos ir Italijos. Du koncertai įvyko Lietuvos sostinėje Vilniuje,  penki pasklido po Italijos miestus: Romą, Akvilą, Nepį ir Galėzę.

Pirmajame italų atlikėjų koncerte „Made in Italy“, įvykusiame 2016 m. lapkričio 23 d. Vilniaus paveikslų galerijoje (Chodkevičių rūmai), festivalio meno vadovė Nijolė Dorotėja Beniušytė pabrėžė:  „Kaip ir kiekvienais metais festivalis išlieka jaunas ir veržlus, toliau sėkmingai tęsiantis savo idėją pristatyti talentingus atlikėjus iki 28 m., triumfuojančius  tarptautiniuose muzikos konkursuose ir jau įgijusius pripažinimą savo šalyse ir svetur. Šį vakarą klausytojai išgirs retai Lietuvoje skambantį tradicinį itališką instrumentą – mandoliną.“

 Į festivalio atidarymą atvykęs Italijos ambasadorius Lietuvoje Stefano Taliani de Marchio pasveikino visus susirinkusius į koncertą, padėkojo organizatorėms, jau aštuntus metus rengiančioms festivalį ir parinkusioms labai gerą festivalio pavadinimą. Padėkojo, kad muzikinė vakaro programa pateiks Italijos kompozitorių kūrybą, skirtą mandolinai. Taip pat ambasadorius pasidžiaugė, kad koncerte skambės jo mėgiamų kompozitorių – D. Rosinio ir R. Calacė kūriniai. Kompozitorius R. Calacė, gyvenęs XIX a. pabaigoje, ne tik rašė kūrinius mandolinai, bet jas ir gamino.

 Koncerto metu skambėjo A. Vivaldžio, L. van Bethoveno, G. Rosinio, R. Calacė, V. Montio, E. Marucelio ir E. Morriconės kūriniai. Juos įspūdingai atliko tarptautinį pripažinimą pelnę mandolina grojęs Francesco Mammola akomponuojant pianistei Giuliai Mangonei.  Lydimi gausių plojimų, abu virtuozai pradžiugino klausytojus atlikę tradicinių neapolietiškų dainų popuri.

Francesco Mammola, 1989 m. gimęs Pescocostanzos mieste, nuo 2008 m. studijavo Akvilos Alfredo Casellos konservatorijos mandolinos klasėje, kurią 2015 m. baigė su apdovanojimu. F. Mammola yra laimėjęs Nacionalinį menų apdovanojimą „CLAUDIO ABBADO“, kurį 2015 m. jam skyrė Italijos švietimo ministerija. 2016 metai atlikėjui buvo ypač dosnūs, nes jis tapo tarptautinio „Tito Schipa“ konkurso laureatu, grojo su Nacionaliniu Belgijos simfoniniu orkestru, gavo išskirtinį kvietimą koncertuoti stilistų „Dolce&Gabbana“ kūrybinio trisdešimtmečio jubiliejaus Gala vakare Neapolio Ovo pilyje. Taip pat yra Italijos Respublikos senato apdovanotas garbės bronzos medaliu. Francesco yra laimėjęs apdovanojimų: „Palma Accademica“ tarptautinės meno akademijos, S. Giovanni Crisostomo“, geriausiam jaunosios kartos Abrucų regiono artistui „Campo di Giove“, pirmos vietos prizą Nacionaliniame konkurse „Marco dall’ Aquila“ ir specialų prizą 2013 m. „Piero Farulli“, 2012 m. apdovanojimą „Augusto Daolio Dante Pergreffi citta di Loreto“ ir daugelį kitų.

Giulia Mangone, gimusi 1992 m. Romoje, vos penkerių metų žengė pirmuosius žingsnius muzikos pasaulyje, nuo dešimties mokėsi prof. Drahommiros Biligovos fortepijono klasėje. Giulia dalyvavo įvairiuose Italijos nacionaliniuose bei tarptautiniuose konkursuose visada užimdama prizines vietas („Tastiera D’Argento“, „Verdi Note“, „Citta di S. Gemini“, Camillo Togni“, „Dianae Nemus“, „Harmoniae“, „S. Giovanni Teatino“, „Citta di Gorizia“, „Urania“, „Marco da I’Aquila“ ir kt.)

Antrasis koncertas, skirtas fortepijoninės muzikos mylėtojams, įvyko lapkričio 26 d. Vilniuje,  Vytauto Kasiulio dailės  muziejuje. Koncerte „Atspindžiai“ dalyvavo du jaunosios kartos pianistai virtuozai – Nejc Kamplet iš Slovėnijos ir Pavel Michael Zemen iš Čekijos. Atvykęs į koncertą Čekijos Respublikos ambasadorius Lietuvoje Bohumil Mazanek padėkojo festivalio organizatorei N. D. Beniušytei už galimybę prisidėti rengiant šį festivalį, palinkėjo muzikantams tolesnės koncertinės sėkmės jų kūrybiniame gyvenime, klausytojams – malonių akimirkų.

Vakaro programą pianistas Nejc Kamplet pradėjo romantiška muzikos linija, atlikęs F. Chopino Sonatą Nr. 3, dažnai įvardijamą kaip vieną sudėtingiausių tiek techniškai, tiek emociškai ne tik kompozitoriaus, bet ir romantizmo epochos fortepijoninių kūrinių. Romantizmo muzikos stilistiką pianistas pratęsė atlikęs F. Liszto  „Mefisto valsą“. Aistra pulsuojanti literatūrinė fabula, kupina kraštutinumų ir jausmų, kuria intensyvius bei tirštus, tik romantizmo epochai būdingus lyg iš sielos gelmių kylančius sąskambius.

Iš kairės: festivalio meno vadovė N. D. Beniušytė, F. Mammola, G. Mangone, Italijos Respublikos ambasadorius Lietuvoje J. E. Stefano Taliani de Marchio Vilniaus paveikslų galerijoje (Chodkevičių rūmai)        

Iš kairės: Čekijos Respublikos ambasadorius Lietuvoje J. E. Bohumil Mazanek, P. M. Zemen, festivalio meno vadovė N. D. Beniušytė, N. Kamplet Vilniuje, Vytauto Kasiulio dailės muziejuje"  Nuotrauka M. Beniušio    

Iš kairės: Lietuvos Respublikos ambasadorė Italijoje J. E. Jolanta Balčiūnienė, Latvijos Respublikos ambasadorius Italijoje J. E. Artis Bertulis, festivalio meno vadovė N. D. Beniušytė Vilos Torlonijos teatre Romoje" Nuotrauka A. Nenėno    

Iš kairės: V. Talerko, G.  Macijauskaitė, M. L. Urb, K. Plink, J. Jurgenson" Nuotrauka A. Nenėno    

Pianistas Pavel Michael Zemen pasirinko kompozitoriaus S. Rachmaninovo, kone paskutiniu romantiku vadinamo atlikėjo ir kūrėjo, Etudes–Tableaux op. 39 Nr. 5 es-moll, Nr. 8 d-moll ir retai Lietuvoje skambančias Variacijas F. Chopino tema op. 22. Variacijos, sukurtos    1902 m., atspindi ypatingą rusų kompozitoriaus susižavėjimą F. Chopinu, iš kurio muzikos, kaip teigė pats S. Rachmaninovas, mokėsi muzikos subtilumo, gelmės, fortepijoninės faktūros suvokimo. S. Rachmaninovo ciklo „Variacijos Chopino tema“ pagrindu tapo F. Chopino Preliudo c-moll (op. 28, Nr. 20) tema, kuri skamba ir 22 variacijose.

 Pianistas Nejc Kamplet yra daugiau nei 20 tarptautinių konkursų pirmųjų vietų ir specialių prizų laureatas. 2016 m. atlikėjas buvo geriausias trijuose konkursuose: laimėjo pirmąją vietą ir specialų prizą „Europa“ kaip geriausias dalyvis iš Europos Sąjungos VI–jame „Young Academy Award“ konkurse Romoje; pagrindinį prizą IV–jame „Euregio International piano competition“ pianistų konkurse Geilenkirchene (Vokietijoje) bei antrąjį prizą XV–jame „Ettlingen International piano competition“ konkurse Vokietijoje.

 Pianisto Pavelo Zemeno biografijoje pažymėtina daugybė prizų iš įvairiausių konkursų. 2016 m. jis laimėjo šeštąją prizinę vietą ir finalisto diplomą tarptautiniame konkurse „Mauro Paolo Monopoli Prize“ Barletoje (Italija) ir pirmąją vietą tarptautiniame konkurse „Young Academy Award“ Romoje.

 Lapkričio pabaigoje festivalis „Le strade d’Europa“ Lietuva–Italija 2016 persikėlė į Italiją, kurioje penki koncertai pasklido po Romos, Akvilos, Nepi ir Galėze miestų sales. Bendradarbiaujant su Lietuvos, Latvijos ir Estijos Respublikų ambasadomis Italijoje festivalio koncertuose buvo pristatyti šių trijų šalių atlikėjai. Lapkričio 30 d. koncertas „Aurora Borealis“ (Šiaurės pašvaistė), įvykęs istoriniame Vilos Torlonijos teatre  Romoje, buvo skirtas trijų Baltijos šalių 25 m. diplomatinių santykių atkūrimui su Italija. Koncertas sulaukė didelio susidomėjimo, į jį atvyko atstovai iš 15 ambasadų Italijoje. Pirmasis Italijos ambasadorius nepriklausomoje Lietuvoje Franco Tempesta puikiai prisiminė 1991 m. politinius neramumus Lietuvoje ir džiaugėsi galėdamas dalyvauti minint tokią svarbią sukaktį. „Baltijos šalių vienybės reikšmė didžiulė. Pagalvokite, mes, būdami šiauriečiai, veikiame Europos pietuose, kur apie mus žino labai mažai. Mūsų respublikos greitai minės valstybių atkūrimo šimtmečius, o tik aštuntą Respublikos dešimtmetį skaičiuojančių italų mentalitetui vis dar esame naujokai. Todėl manau, kad tik veikdami kartu, būsime geriau pastebimi“, – Italijos lietuvių naujienų portalui ITLIETUVIAI.IT kalbėjo Latvijos Respublikos ambasadorius Italijoje Artis Bertulis. Kolegai iš Latvijos pritarė ir Lietuvos ambasadorė Italijoje Jolanta Balčiūnienė. „Puiku, kad visos trys šalys šią diplomatinę sukaktį mini kartu. Taip ir italai lengviau sužino apie mus, nes kaip bebūtų gaila, kai kuriems dar tenka aiškinti, kas mes ir iš kur,“ – kalbėjo Jolanta Balčiūnienė.

Klausytojai žavėjosi Veros Talerko (sopranas – Lietuva, Latvija) ir Gintarės Macijauskaitės (fortepijonas – Lietuva) subtiliai atliktais G. Enescu, F. Poulenc kūriniais. Jauna vokalistė Vera Talerko, nuolatinė tarptautinių forumų dalyvė, tokių kaip European Liedforum 2012 (Vokietija), ReStart 2013, 2014, 2015 (Latvija), Liedforum 2013 (Lietuva), Muzikalais Aprilis 2014 (Latvija), tarptautinis festivalis „Sugrįžimai“ (Lietuva). Šiuo metu Vera Talerko yra Norvegijos nacionalinės operos ir baleto teatro solistė. Pianistė Gintarė Macijauskaitė, laimėjusi ne vieną pirmąją vietą muzikos konkursuose, šiuo metu tęsia studijas Ecole Normale de Musique de Paris „Alfred Cortot“, prof. Guigla Katsarava fortepijono klasėje.

Antroje koncerto dalyje klausytojai išgirdo „Trio Fantastico“ (Mari-Liis Urb – smuikas, Kristian Plink – violončelė, Joonatan Jurgenson – fortepijonas) iš Estijos. Jų repertuare skambėjo estų J. Raats ir suomių J. Sibelijaus kompozitorių muzika. 2016 m. balandžio mėn. Armėnijoje vykusiame konkurse festivalyje „Renaissance“ trio pelnė „Grand Prix“. Smuikininkė Mari-Liis Urb yra laimėjusi prizą už išskirtinį pasirodymą „Ester Magi“ kamerinės muzikos konkurse Taline, taip pat dalyvavusi „Festari“ ir „In Corpore“ muzikos festivaliuose. Violončelininkas Kristianas Plinkas yra trokštamas orkestrų ir kamerinių ansamblių muzikantas tarp Estijos nacionalinio simfoninio, Mikkeli miesto orkestrų, UensembleEstijos violončelių ansamblio. 2013 m. IX festivalio „Villahermosa“ konkurse, skirtame kamerinei muzikai Meksikoje, Kristianas laimėjo pirmąją vietą. Pianistas Joonatan Jurgenson debiutavo vos 13 m. su Parnu miesto operos orkestru ir iškovojo pirmąją vietą, taip pat pažymėtas specialiuoju prizu už išskirtinį stilių ir J. S. Bacho kūrinių interpretaciją tarptautiniame „Youth Musician“ konkurse Taline (Estija). Pianistas  dažnai dalyvauja nacionaliniuose konkursuose ir tarptautiniuose muzikos festivaliuose Estijoje laimėdamas prizines vietas.

Gruodžio 1 d. „Aurora Borealis“ koncertas skambėjo ir Akvilos miesto Pilies parko koncertų salėje. Gruodžio 2 d. „Trio Fantastico“ iš Estijos savo programą pristatė Nepi savivaldybės „Kilmingojoje salėje“. Galėze miesto Marco Scacchi muziejuje įvyko du koncertai - gruodžio 3 d. duetas – Vera Talerko (sopranas) ir Gintarė Macijauskaitė (fortepijonas).  Ir paskutinis, baigiamasis pasirodymas gruodžio 11 d. „Made in Italy“ – Francesco Mammola (mandolina) ir Giulia Mangone (fortepijonas).

Ne vienerius metus rengiamas tarptautinis jaunimo muzikos festivalis „Le strade d‘Europa“ Lietuva–Italija įgavo nemažą pagreitį. Belieka tikėtis, kad ir 2017 metų vėlyvą rudenį sugrįš kaip visados jaunas ir veržlus į Lietuvos ir Italijos koncertines scenas.

Atgal