VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

01 17. Panevėžio „Literatūrinę žiemą 2016“ prisimenant

Ona Striškienė, Lietuvos kaimo rašytojų sąjungos narė

Gruodžio pirmąjį savaitgalį Panevėžio G.Petkevičaitės-Bitės bibliotekoje surengta šventė. Vyko tryliktas tarptautinis festivalis „Panevėžio literatūrinė žiema 2016. Sulaukta svečių iš įvairių Lietuvos regionų ir užsienio. Atvyko ispanas, gyvenantis Italijoje, Maurilijus de Migilis Lapuentė, lenkas Jaroslavas Mikolajevskis, labai mielas ir nuoširdus tarp Lietuvos ir Ukrainos gyvenantis Vladislavas Žurba, poetė iš Rusijos Ana Gerasimova. Festivalis atidarytas pristatant Stasio Eidrigevičiaus grafikos darbų parodą „Šaknys ir šakos“.

Penktadienį atidarius parodą, vyko diskusija „Kūryba: iš kančios, stokos, pertekliaus, įkvėpimo?“. Buvo kviečiama dalyvauti anoniminių eilėraščių konkursuose: rimto eilėraščio „Mano pirmasis kūrybinis blyksnis“ ir nerimto eilėraščio „Ar pakankamai įspūdingai aš kenčiu“. Gana daug poetų skaitė savo kūrybą. Vėliau vyko naujausių poezijos ir eseistikos knygų pristatymas.

Poetė Ana Gerasimova bendrauja su literatūros mylėtojais panevėžiečiais

Smuikininkė Sigita Railaitė (kairėje) ir poetė Ona Šerėnienė prie parodos „Spalva ir žmogus“

Per pertrauką teko maloniai pabendrauti su literatūros tyrinėtoja, vertėja, barde Ana Gerasimova-Umka.  Ji yra išvertusi daug Henriko Radausko eilių ir parašiusi knygą apie jį: „Ugnim ant debesų“. Ana Gerasimova man padarė nepakartojamai paprasto, talentingo ir išmintingo žmogaus įspūdį.

Įvairios leidyklos knygų mugėje prekiavo, žurnalais, knygomis. Temstant vyko  ankstesnių metų festivalio laureatų kūrybos vakaras.

Šeštadienį festivalis prasidėjo Aukštaitijos regiono moksleivių skaitymais. Šiuose skaitymuose dalyvavo Pasvalio rajono literatų klubo „Polėkis” narė Kotryna Kraptavičiūtė. Ji tapo laureate: už netikėtą brandą poezijoje apdovanota specialiu prizu – Angelo skulptūrėle.

Pertraukos metu aplankėme bibliotekos galerijoje „2-asis aukštas“ veikusią dailės studijos parodą „Spalva ir žmogus“. Smuikininkė Sigita Railaitė, dvi poetės Ona Šerėnienė ir Ona Striškienė buvome fotomenininko Virginijaus Benašo pakviestos, geriant kvapnią arbatžolių arbatą, pasižiūrėti fotografijų, užfiksavusių įvairius vasaros, savaitgalio, kiemo įvykius. Žiūrint skaidres kalbėta  apie paties fotomenininko sumanytą ir įkurtą galeriją „Pamatai“, esančią gyvenamo namo rūsyje.

Po pietų vyko esė skaitymo valandos. Panevėžio krašto poetai skaitė savo kūrybą. Prieš iškilmingą baigiamąjį vakarą skambėjo įvairiomis tarmėmis skaitoma kūryba. Vakare buvo apdovanoti laureatai.

 

Atgal