VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

12 31. Fotomenininko Iridijaus Švelnio personalinė fotografijų paroda „LIETUVOS SENAMIESČIAI“

2017 m. sausio 11 d. (trečiadienį) 17 val. Lietuvos švietimo istorijos muziejuje (Vytauto pr. 52, Kaune) vyks fotomenininko Iridijaus Švelnio personalinės fotografijų parodos „Lietuvos senamiesčiai“ atidarymas.

Fotomenininkas Iridijus Švelnys gyvena ir kuria Kaune. Kauno technologijos universitete studijavo radioelektroniką, vėliau ISM – vadybos magistrantūrą. Dvejus metus pas dailininką Vytautą Laukį mokėsi piešimo bei tapybos. Taip pat I. Švelnys yra Kauno Foto klubo valdybos narys. Šiuo metu savo fotografijos žinias jis gilina nuotoliniu būdu Fotografijos institute Niujorke. Fotografija autorius domisi jau dvidešimt metų. Dirbo naudodamas skirtingas technikas ir technologijas: tiek analogines, tiek šiuolaikines. Šiuo metu fotografas kuria naudodamas skaitmenines fotografijos technologijas. Iridijaus Švelnio fotografijose yra gamtos, dvarų, senamiesčių architektūros fragmentų motyvų iš viso pasaulio. Dažnoje nuotraukoje fiksuojamas ir žmogus. Iš atrodytų atsitiktinai sutiktų žmonių, miestovaizdžių, netikėtų matymų, autorius kuria savitą emocinį, psichologinį bei filosofinį ir itin individualų pasaulio, žmogaus sampratos vaizdinį, kurį atitinka ir filosofiniai daugelio nuotraukų pavadinimai: „Donoras“, „Spąstai“, „Motel 55 E“, „Kompaniono šypsena“, „Supynė“ ir kt. Iridijaus Švelnio darbai iš kitų Lietuvos fotomenininkų darbų išsiskiria modernia fotografine kompozicija, unikalia vaizdo „įrėminimo“ estetika, individualiu, interaktyviu, įtraukiančiu žiūrovą pasakojimu. Parodose I. Švelnys dalyvauja nuo 2015 m. Fotografijų serija „Lietuvos senamiesčiai“ sukurta 2016 m. Jau buvo pristatyta Lietuvos fotomeno bienalėje „Fotografinės istorijos“ (bienalės kuratorės: menotyrininkė Gabrielė Kuizinaitė, dailininkė Jūratė Sližytė), istorinėje Baronų Miunhauzenų šeimos pilyje, Vokietijoje, taip pat Nacionaliniame Kauno dramos teatre.

Švelnio kūryba yra netradicinė keliais aspektais: jis kuria ne vien tradicinę fotografiją, jo kuriamas meninis naratyvas yra jungiamas psichologiniu ir filosofiniu dėmenimis, įgauna savitą aplinkos matymo aspektą bei psichologinį emocinį potyrį. Įdomus faktas tas, kad savo kūryboje autorius dažnai naudoja „žuvies akies“ objektyvą, todėl jo kūryboje fotografinis vaizdinys įgauna apskritimo formą, matančią 180 laipsnių kampu. Ši I. Švelnio fotografijų ypatybė atsiskleidžia ir vyksiančioje autoriaus personalinėje fotografijų parodoje „Lietuvos senamiesčiai“. Tiek parodoje, tiek fotomenininko išleistoje knygoje pristatomos fotografijos pateikia kitokį žiūros tašką, netradicinį aplinkos bei pasaulio matymą.

Kaunas

Šiauliai

Ukmergė

Kalbėdamas apie savo kūrybą fotografas teigia: „Fotografija – tai vizualinė priemonė, skirta išjausti bei atvaizduoti sampratą dešimtimis kartų greičiau nei tai parašyta raidėmis. Filosofija – tai mano siekiamybė. Tai mano idealus pasaulis, kurį aš vejuos savo darbais, savo poelgiais, savo iššūkiais siekiant aukščiausių tikslų. Psichologija tai trečias dėmuo, kuris padeda išjausti emocinį jausmą, įterpti jį į esamą vaizdinio viziją.“ Parodos rengėjai VšĮ „Gabrielės meno galerija“.

Parodos partneris „Lietuvos švietimo istorijos muziejus“

Paroda veiks iki vasario 11 d.

Parodos kuratorė menotyrininkė Gabrielė Kuizinaitė.

Atgal