VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra, menas

2023.12.21. Venecijos architektūros bienalėje Lietuvai atstovaus Lietuvos architektų sąjunga

Lietuvos kultūros tarybos sprendimu 19-oje Venecijos architektūros bienalėje Lietuvai atstovaus Lietuvos architektų sąjungos projektas „Medžių Architektūra: iš vietos šaknų virsta“.

Jo komisare bus architektūrologė, tyrėja, parodų kuratorė dr. Jūratė Tutlytė, sumanymo autorius ir projekto kuratorius architektas Gintaras Balčytis.

Projektui įgyvendinti skirta 200 tūkst. eurų.

 „Vaikų miško paviljonas“, „La Biennale di Venezia 2023“ | R. Juškevičiūtės nuotr.

 Venecijos bienalėje Lietuva įrengė pelkių paviljoną | Rengėjų nuotr.

Pasak Lietuvos kultūros tarybos žinovų, šis projektas sieks pristatyti Lietuvos architektūrą iš įvairių šalies vietų klasikinėmis priemonėmis, atsakys į svarbią, medžio naudojimo architektūroje temą, kvestionuos „žaliojo smegenų plovimo“ tendencijas.

Ši kryptis skirsis nuo ankstesnėse architektūros bienalėse pristatytų kūrinių.

Apie Venecijos architektūros bienalę

Venecijos architektūros bienalė yra kas dvejus metus nuo 1980-ųjų metų vykstantis, vienas svarbiausių šiuolaikinės architektūros įvykių visame pasaulyje.

2016 m. Lietuva debiutavo kartu su Latvija ir Estija prisistatydama „Baltijos paviljone“.

2017 m. „Architektūros fondas“ buvo atsakingas už „Nacionalinio paviljono statybą“, 2018 m. Nomeda ir Gediminas Urbonai įgyvendino projektą „Pelkių paviljonas“, 2021 m. (2020 bienalė dėl koronaviruso pandemijos neįvyko) – Julijonas Urbonas ir jo įsteigta Lietuvos erdvės agentūra sukūrė kosminės architektūros projektą „Planeta iš žmonių“.

2023 m. Lietuvai atstovauja Vilniaus dailės akademijos Nidos meno kolonijos projektas „Vaikų miško paviljonas“.

Venecijos architektūros bienalės suteikia progą pasaulinėje arenoje pristatyti Lietuvos kūrėjų sumanymus ir vizijas, kurias viešų varžytuvių būdu atrenka LKT architektūros srities žinovai.

 

 

Atgal