VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra, menas

2023.12.15. Dainų šventė pradeda žygį per Lietuvą – pirmasis renginys Kretingoje

Gruodžio 16 d. 16 val. Kretingos muziejaus Žiemos sode, vyks pirmasis Dainų šventės žygio per Lietuvą renginys.

Kitais metais šimtmetį minės vienas svarbiausių mūsų kultūros reiškinių – Lietuvos dainų šventė. 

Šalies kolektyvams intensyviai ruošiant įspūdingų jungtinių koncertų programas, šventės rengėjai pradeda specialių renginių ciklą, laukimo nuotaika užkrėsiantį visą Lietuvą.

Dainų šventės žygio per Lietuvą renginiai nuo šio gruodžio iki kitų metų balandžio aplankys vienuolika savivaldybių – Kretingą, Vievį, Pasvalį, Marijampolę, Lazdijus, Mažeikius, Jonavą, Anykščius, Plungę, Tauragę ir Nemenčinę.

Šiuose miestuose bursis ne tik vietos bendruomenės, bet ir aplinkiniai dainų švenčių papročio puoselėtojai.

Įtraukiančiais pasakojimais bus pristatomos kiekvienos žygio vietovės dainų švenčių papročiai, koncertuo šventei besiruošiantys vietos kolektyvai, o renginius ves žinomi veidai.

Dainų šventė yra visos Lietuvos šventė, todėl jos šimtmetį pradėsime minėti regionuose, dėkodami buvusiems ir esamiems šio didelio papročio skleidėjams, – sako šventės rengėjas Lietuvos nacionalinio kultūros centro direktorius Saulius Liausa.

– 2024 m. Lietuvos dainų šventei pasirinkome temą „Kad giria žaliuotų“ ir jos programose kalbėsime apie visas gyvybės formas, apie tai, kaip svarbu išsaugoti mums brangius kultūros reiškinius, kuriais žavisi visas pasaulis.

Tam, kad dainų švenčių paprotys būtų išsaugotas ir gyvybingas – esmingai svarbus visos Lietuvos įsitraukimas. Šį įsitraukimą ir švęsime žygio renginiuose“.

Dainų šventės žygis per Lietuvą kvies žmones ne tik dalyvauti renginiuose, bet ir veikti gamtos labui: šventei besiruošiantys kolektyvai gamins inkilus, kuriuos iškels atėjus pavasariui.

Prie inkilų kėlimo galės prisidėti visi norintieji, kad juos supančios girios ne tik žaliuotų, bet ir čiulbėtų.

Nemokamame renginyje koncertuos chorai, folkloro ir šokių kolektyvai iš Klaipėdos, Palangos, Gargždų, Kretingos, Salantų, Darbėnų, skambės artėjančios šventės kūriniai, bus apmąstomos pagrindinės renginių temos, o svarbiausia – į Dainų šventę vasarą negalėsiantys atvykti žiūrovai pajus ypatingą šventės dvasią. Renginį ves aktorė Nijolė Narmontaitė.

„Kretingos apylinkėse, Petrikaičių kaime, 1905 m. sausį buvo surengtas pirmasis lietuviškas viešas vakaras.

Jo metu skambėjo ne tik lietuvių liaudies dainos, bet ir buvo sušokta garsioji „Aguonėlė“. Šis įvykis žymi tautinio sceninio šokio kelio pradžią šalyje.

Tad labai simboliška ir svaru, kad Dainų šventės žygis per Lietuvą prasideda būtent Kretingoje“, – sakė Kretingos rajono kultūros centro direktorė Kristina Rimienė.

 

Atgal