VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra, menas

2023.12.13. Paskelbti Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų laimėtojai

Gruodžio 11 d. Kultūros ministerijoje paskelbti 2023 metų Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų laimėtojai.

„Pirmiausia noriu padėkoti naujos sudėties Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų komisijai, kuriai tenka labai nelengvas, bet svarbus ir prasmingas uždavinys. Išrinkti geriausius iš geriausių visuomet yra sudėtinga. Tačiau manyčiau, kad į komisijos priimtus sprendimus renkant laimėtojus reikėtų žvelgti ne kaip į konkurencinę kovą, o kaip į galimybę visiems susitelkti, pasidžiaugti vieni kitų darbais ir įvertinimais. Būti dvyliktuke jau yra didžiulė garbė ir įvertinimas.

Tai, kad komisijai tenkantys sprendimai yra nelengvi, tik patvirtina, kiek daug Lietuvoje turime talentingų žmonių ir koks gyvybingas bei įvairus yra mūsų kultūros ir meno pasaulis“, – sakė kultūros ministras Simonas Kairys.

Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų komisijos pirmininkas, Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus direktorius dr. Arūnas Gelūnas paskelbė 2023 metų Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų laureatus.

Rašytoja Violeta Palčinskaitė premiją pelnė už  vaizduotės žaismę kūryboje kelioms skaitytojų kartoms ir daugialypės patirties liudijimą memuaruose, tarpdisciplininio meno kūrėja Eglė Rakauskaitė už kultūros paradigmas keičiančią kūrybą ir ilgalaikį poveikį šiuolaikiniam menui, fotomenininkė Violeta Bubelytė už drąsą ir autoironiją fotografiniuose monospektakliuose, dailės istorikė, kitikė, parodų kuratorė Giedrė Jankevičiūtė už visuomenės kritinės atminties formavimą tarptautinio kalibro knygomis ir parodomis, aktorė Rasa Samuolytė už įspūdingą aktorystės diapazoną ir įtaigą teatre ir kine, kompozitorius Mindaugas Urbaitis už urbanistinę energiją ir minimalizmo grožį muzikos ir šokio scenose.

„Šešios nacionalinės kultūros ir meno premijos man šiandien atrodo dar vertingesnės, kai dabar jau ne vien iš pasakojimų žinau tą velnioniškai sunkų kelią, kurį komisija turi nueiti, kad būtų atrasti verčiausi kandidatai ir kandidatės.

Negaliu nesididžiuoti Lietuva, kuri turi išugdžiusi ištisą plejadą aukščiausio lygio kūrėjų, kasdien turtinančių mus savo aukščiausio lygio veikla, neretai tampančių mūsų valstybės veidu pasaulyje.

Gyvename gan tamsiais, kupinais nerimo ir blogų naujienų, laikais, tad šie kūrėjai ir kūrėjos yra tikra alternatyva blogio jėgoms, šviesiosios žmogaus prigimties pusės liudytojai“, – kalbėjo A. Gelūnas, kartu dėkodamas už darbą kitiems komisijos nariams.

Šiemet naujam trejų  metų laikotarpiui sudarytoje komisijoje dirbo aktorė Nelė Klimienė, kompozitorė Lina Lapelytė, kino režisierius Arūnas Jonas Matelis, menotyrininkė, fotografijos ekspertė Agnė Narušytė, vizualaus meno kūrėjas Artūras Raila, literatūrologė Brigita Speičytė, muzikologė Rūta Stanevičiūtė-Kelmickienė, rašytojas Rimvydas Stankevičius, menotyrininkas, šokio ekspertas Helmutas Šabasevičius, istorikas Aurimas Švedas.

Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų komisija šiemet vertino 47-ių pasiūlytų kandidatų veiklą kultūros ir meno srityje ir iš šio sąrašo iš pradžių atrinko dvylika pretendentų gauti premijas.

Lietuvos nacionalinėmis kultūros ir meno premijomis įvertinami reikšmingiausi kultūros ir meno kūriniai, Lietuvos ir pasaulio lietuvių bendruomenės kūrėjų sukurti per pastaruosius 7 metus, taip pat kūriniai, sukurti per visą gyvenimą.

Kasmet skiriamos premijos yra 800 bazinių socialinių išmokų dydžio. Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų laureatų diplomai ir ženklai įteikiami Lietuvos valstybės atkūrimo dienos proga.

 

Atgal