VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra, menas

2023.11.24. Spaudos dailininko dienoraštis. Nauja realybė – slapti ir gundantys informaciniai karai

Kęstutis K. Šiaulytis

Causerie - Pašnekų esė

Praeitin nurašyti tie laikai, kai visa lietuviui reikalinga informacija sutilpdavo į Lauryno Ivinskio (1810-1881) rengiamą veikalą “Kalendorius, arba metskajtlius ukiszkas”, pasirodydavusį 1848-1864-aisiais. Dabar, net nevartydami popierinių puslapių, kas 24 valandas gauname tokią mums patiekiamų “žinių” dozę, kad ją suklojus į knygą, kasdien susidarytų solidus enciklopedinis tomas. Pastebėjote, prie to daug žadančio, vos ne švento žodžio, pripiešiau kabutes, tad jūs teisėtai suklusote – ar viskas gerai, su mus taip narčiai užklupusia žingeidžiava?

Kainų šamanas

 Patys netikėčiausi ir kartu daugiaprasmiai įspūdžiai patiriami modernių parduotuvių konglomeratuose, kur virš galvų skraido papūgos su prie kojos prikabinta kaina, sklando karštašonių bandelių kvapai, prisiglausti kviečia dailių antropomorfinių formų foteliai, su pasiūlymu įsigyti tarsi veltui – išsimokėtinai. Kad nepamestum galvos, rastum kelią iki tau reikalingos prekės, tenka pasitelkti tiek įgytus gebėjimus, tiek įgimtą nuovoką bei savisaugos instinktus. Maisto prekyvietės ypač turtingos jusline informacija, ne šiaip sau sakoma: neik apsipirkti alkanas – akys ištuštins piniginę. Ten, net agurkėliai stiklainiuose surikiuoti lyg meninė instaliacija, o raugintų kopūstų statinėje taip švyti vienintelė spanguolė, kad nepraeisi nepakrovęs viso to į prekių karutį! Tarp lentyninių kalnų pasijauti lyg geologas kasantis auksines pakuotes (kavos), sidabrines skardines (skumbrių), deimantais tviskančias karameles. Jei netyčia užklydai į stipresnių gėrimų skyrių, tau švyti kažkada skaitytų nuotykingų “Drąsiųjų kelių” viršelius primenančios butelių etiketės – su burlaiviais ir piratų kapitonų portretais, Meksikos dykumų kaktusais, romantiškais Škotijos viržynais, Prancūzijos pilių kuorais.

Informacija yra ginklas

Televizinių serialų motyvai

Priklausomybė

Kasdienybės kryžiažodžiai

Nesuklydote, tie spalvingi vaizdiniai, skirti ne Aleksandro Diuma ar Valterio Skoto romanų reklamai. Moksliukus suvilioja “tikrą tiesą” bylojantys smulkiaraidžiai prekių aprašai, aptariantys produkto sudėtį ir priemaišas: nitratus, sulfitus, konservantus, fruktozę, laktozę, stabilizatorius, modifikatorius, dažiklius, koaguliantus, oksidantus. Tuose trumpametražiniuose tekstuose neužmirštos ir maistinės, gydomosios, biologinės bei ekologinės vertės. Kainas perskaityti, tapgi išmanu: jos varijuoja spalva bei papildomais įrašais: apie nuolaidas, akcijas, palankias valandas ar dienas. Apsipirkimuose dalyvauja ir tavo ausys – lyg šikšnosparniai triukšmingame muzikiniame fone atsirenka džiugaus balso deklamuojamus prekybcentrio pranešimus.

 Bet visa tai – tik informacinė mažmena, palyginus su skaitmeninių žiniatinklių musgaudžiais (pastarasis dvižodis sudarytas iš “mus gaudo”), prie kurių prilipę praleidžiame didžiąją gyvenimo dalį. Jaunimėlis – įsikibęs mobiliakų, prakutėliai – kabo internete, o nuobodžiaujantys senjorai snūduriuoja televizinių programų lopšiuose. Per visas jusles mus pasiekiantis kūrybingasis dvidešimt pirmasis amžius, nesitenkina reportažais ar interviu – naujausi mus intriguojantys žanrai: “tūsas”, “feikas”, “mobingas” ir nervus sustyguojantys komentarai!

 Kartą, protagalvis ekranų kalbėtojas prasitarė: informacija yra galia ir turtas! Nejaugi tos gėrybės dalinamos veltui – kaip sūris pelėkautuose?

Atgal