VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra, menas

12.29. Minčių šviesa ir spindesys...

Birutė Silevičienė

LKRS ir valdybos narė

 

Tarptautinė literatų, rašytojų ir menininkų gildija „Vingis“ sulaukė iš spaustuvės atkeliavusio „Vingis 11“ almanacho.

Lapkričio mėn. 19 dieną susirinkę gildijos „Vingis“ nariai į Tautinės bendruomenės namų salę pasidžiaugti nauju almanachu, kartu prisiminė išėjusius į Amžinybę gildijos narius. Gildijos pirmininkė Onutė Kulbokienė, pasisveikinusi su kūrėjais, sakė: „Lapkritis – mėnuo, kai prisimename tuos, kurių nebėra tarp mūsų. Mes netekome 3 gildijos narių: LKRS-gos narės Vandos Mikoliūnienės ir Kazimiero Daniūno bei Elenos Kubilienės, kurie paliko mums šviesų prisiminimą kaip taurūs žmonės ir kūrėjai, netekome jų, bet kūryba išlieka gyva ir nepamirštama“. Atminimas pagerbtas tylos minute.

                      „Šią dieną susitikimą pradėsime be dienotvarkės. „Vingis 11“ raskite malonumą skaitydami. Viena perskaityta knyga – tai tarsi plaštakė paširdžiuose ir smūgis jausmuose. Rašome tam, kad tavas mintis skaitys. Kad tai, kas gera, kas bloga pamatytų, kad kas parašyta įvertinti galėtų ir už viską komplimentų negailėtų“, - sakė Onutė Kulbokienė. 

                      „Vingis 11“ išėjo nauju viršeliu, jo autorė – Loreta Pladienė, viršelio fotografijos autorius – Vytautas Buckus. Maketavo ir iliustravo Loreta Pladienė. Knygos sudarytoja – Onutė Kulbokienė.

                      Knyga išleista lietuvių, rusų, lenkų kalbomis. Kūrėja Svetlana Kločinskaja parašė eilėraštį ukrainiečių kalba. Tekstų redaktoriai: lietuvių kalbos – Leopoldas Stanevičius, rusų kalbos – Liudmila Intejeva, Birutė Gaučienė, Vladislava Kursevičienė, lenkų kalbos – Vladislava Kursevičienė. 

Įžanginį žodį apie šį almanachą parašė Jonas Laurinavičius – Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos narys, rašytojas, poetas, publicistas. Puikiai supranta kiekvieną kūrėją ir nuoširdžiai džiaugiasi parašytu žodžiu: „Gyvenimas gražus, jei į jį žiūri šviesiomis akimis, optimistiškai, su meile poezijai, Dievo Kūrinijai. Ir jeigu pats skleidi grožį kasdien darbu, bendravimu su kitais, savo poetiniu žodžiu, skaidria šypsena“, - rašė Jonas Laurinavičius. 

Almanache spausdinama 36 kūrėjų kūryba: poezija, proza. 

Kiekvienas kūrėjas skaitė po vieną eilėraštį iš naujojo almanacho. Buvo apdovanoti padėkomis. Almanacho „Vingis 11“ redaktoriai apdovanoti suvenyrais ir gėlėmis.

Renginyje dalyvavo Šnypiškių ansamblis, vadovė Eugenija Norvilienė ir ansamblis „Viršuliškių aidai“, vadovas Vilius Šiaudinis. Grojo ir dainavo studijų kurso draugai Eugenija Norvilienė ir Edvardas Žižys. Pianinu grojo Lija Neugasimova, dainavo Antanas Kiveris.

Salė buvo išpuošta Ninos Kalitos, Svetlanos Kločinskajos rankdarbiais: paveikslais, atvirutėmis, Galinos Tomkevič išpuoštais buteliukais. Paroda džiugino susirinkusiųjų širdis ir veidus. O kūrėjos Tatjanos Kaziūnienės piešti paveikslai (8) sumažintu vaizdu puošia mūsų „Vingį“ 202 puslapyje. 

Džiugūs vaizdai ir mintys ramina šiuo nelengvu „Covid 19“ laikotarpiu. Nina Kalita – auksinių rankų dailininkė, kuri gimė Ukrainoje, nuo 1989 metų gyvena Lietuvoje. Ilgą laiką domėjosi fotografija, dalyvavo foto pleneruose, jos darbai eksponuojami kolektyvinėse parodose. Nuo 2010 metų dirba kvilingo technika. Surengusi dvi personalines parodas. Šiuo metu atlieka siuvinėjimo juostele darbus. Ji – puiki segių, apyrankių meistrė. Puikiai įvaldžiusi piešimą, atvirukų gamybą, daug sukaupusi paveikslų pagal metų laikotarpius. Žavingi peizažai, gėlės. Jos dailūs darbai glosto žiūrovų širdis. Niną Kalitą traukia noras tą meno gyslelę perduoti ateinančioms kartoms. Ji mielai aiškina ir moko vaikus, jaunimą, moteris. Ji sako: „Ką moki – ant pečių nenešioji! Turi leisti ir kitiems išmokti kurti grožį, rasti sieloje ramybę ir veltui laiko nešvaistyti!“

Nina Kalita yra Tarptautinės literatų, menininkų, rašytojų gildijos „Vingis“ narė. Dažnai atvyksta į poezijos renginius su naujais savo darbais, paveikslais. Ninos Kalitos nuoširdumas, pagarba kitiems kūrėjams, menininkams yra geranoriška. Tik jautrios sielos žmogus atsiveria pasauliui, ir žmonės įvertina.

Paklausta, kas ją įkvėpė darbuotis šioje meno šakoje, atsakė: „Myliu puošti pasaulį savo rankomis. Prieš aštuonerius metus susidomėjau karpinių menu visai neplanavusi. Tai prieinama meno šaka kiekvienam norinčiam turiningai praleisti laiką. Paėmiau adatą ir popierių ir karpiau. Pamačiusi draugė darbus, pakvietė sudalyvauti parodoje. Žmonių susidomėjimas buvo įspūdingas ir išpirko mano karpinius. Jau tada supratau, kad galiu savo rankomis kurti meną. Dabar vis surandu naujas technologijas savo meniniams dirbiniams. Esu laiminga, suradusi pati per save kelią į meną ir žmonių širdis“.

Ačiū už Jūsų darbų, minčių grožį, kurį dovanojote „Vingio 11“ sutiktuvėms.

Stiprios sveikatos, gerų ateinančių Šventų Kalėdų ir laimingų Naujųjų metų!

Iki naujų susitikimų!

Atgal