VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra, menas

03.26. HUMORO KALENDORIUS. BALANDIS. Paskiepyta juokų diena

Kęstutis K.Šiaulytis

 

Jau vakar internetinė žiniasklaida išplatino mielą pranešimą: „Savaitgalį įvedamas vasaros laikas“. Kadangi naujienų portaluose įpratau perskaityti tik straipsnių antraštes, pradėjau spėlioti kas ten toliau dėstoma, kas slypi po šiais daug žadančiais žodžiais. Sekmadienį sužydės alyvos? Pirmadienį jau galėsime lįsti į šortus, matuotis maudimosi kostiumus? Antradienį vartysimės Palangos paplūdimį, kaitinsimės prie ežerų?

Smagu būti valdžioje vien todėl, kad gali persukti laiką. Bet, gal jis gali būti ir nusukamas? Įtariu, kad senjorams kažkas laiką dozuoja mažesnėmis porcijomis – labai jau greitai prabėga trečiojo amžiaus studento diena – išgėrei rytinę kavą, apsižvalgei, žiūrėk, jau ir vakaras...

Vasaros laikas

– Žiū, mūsų gandras žmoną iš tolimų kraštų parsigabeno…

Kiškis – margučių dailininkas

Kulinarijos šefas

Lokdaunas

Šiuolaikiniai margučių raštai

Tačiau mąstykime plačiau. Valdžia nuolat akumuliuoja gerus sumanymus. Antai LR Teisingų Perspektyvų Ministerija (toliau TPM) pasiūlė paskiepyti pačią Juokų dieną. Minėtos ministerijos pažymoje Seimui rašoma: „Kadangi mūsų moderniame, inovatyviame, progresyviame pasaulyje kasdien randasi begalė naujovių, ne visos socialinio sąlyčio grupės suspėja laiku adaptuotis, sparčiai kintančios tikrovės suvokimui naudoja pasenusius komunikacinius resursus, karnavališkai margą šiandieną dažnai priima per savo atgyvenusią prizmę – juokus. Kaimo senoliai šaiposi net iš žinių skelbiamų per televiziją, pagyvenusių miestiečių karta rezga sarkastiškus komentarus apie šviesią nūdieną, tomis karikatūriškomis mintimis dalinasi ne tik artimojoje aplinkoje (taip vadinamoje šeimoje), bet ir tretiems asmenims retransliuoja iškreiptą matymą, dažnai naudodamiesi net elektroninėmis priemonėmis. Štai vienas Geranoris informavo apie tokį, pačioje Vilniaus širdyje, ties Baltuoju tiltu, nugirstą pokalbį. Cituojame jo ataskaitą: „Du vidutinio amžiaus piliečiai vienas kitam pritardami nepagarbiai atsiliepė apie šalies politines realijas garsiai rėkaudami: „Praėjusią kadenciją Lietuvą valdė valstiečiai, o dabar – piemenys!” Čia priėjo kažkoks Kindziulis ir tarė: „Nieko nuostabaus. Esame žemdirbių tauta““. Citatos pabaiga. Išsiaiškinome – Kindziulis jau septyniasdešimt metų vaikščioja po šalį taukšdamas visokius niekus. Gal šį kartą jis buvo teisus, bet eidamas pro šalį nesilaikė dviejų metrų atstumo. Mūsų Geranoris apie tai informavo organus. Išvada: Šalies garbaus amžiaus dauguma per daug sau leidžia. Rekomenduojame tolerancijos vakcina paskiepyti atgyvenusį kalendorinį reiškinį – Juokų dieną, kad visi mes, į laukiančias realybės permainas galėtume žvelgti be satyros, grotesko ir kitų humoro bacilų savo atnaujintoje visuomenėje“. Ši TPM pažyma Seime bus svarstoma Balandžio Pirmąją.

Atgal