VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra, menas

04.02. Apolinaras Juodpusis: Nuo 85-osios aukštumos

Loreta Nikolenkienė

Lietuvos žurnalistų sąjungos narė

Neseniai pasirodė žurnalisto, fotomenininko Apolinaro Juodpusio dviejų dalių knyga „Nuo 85-osios aukštumos“. Kaip knygos įžangoje rašo autorius, „mano gyvenimo laikrodis išmušė aštuoniasdešimt penkis dūžius 

Knygos "Nuo 85-osios aukštumos" viršelis 

(tą rytą net GOOGLE pasveikino!), atskaičiavo daug nueitų kilometrų, begales įvairių patirčių, daugybę parašytų eilučių (neblogų ir visai prastų, nereikalingų).

Kol jaunas, eini ir nėmaž nekyla minčių sustoti, atsigręžti: o ką ten pamatysi – nei tų kilometrų daug, nei eilučių, tai ko dairytis atgalios? O štai dabar... Ačiū Dievui ir Likimui – neverkšlenu dėl gyvenimo būdo, dėl vienokių ar kitokių darbų, kuriuos teko rinktis dėl įvairių aplinkybių; ir jei ne ta šių metų – 2019-ųjų – sausio 2-oji, kai likau vienišas, nors ne vienas, dar gal ir galėčiau nesigręžinėti į praeitį, bet šiaip ar taip kažkokios gyvenimo inventorizacijos ar buhalterijos imuosi.“

Knygoje A. Juodpusis trumpai apžvelgia kai kuriuos nueito kelio etapus,  bando prisiminti savo šiokios tokios kūrybos (fotografija, piešimas, sceninė vaidyba) ištakas, pateikia kai kurių savo parodų recenzijas, publikuoja pastaraisiais metais parašytus straipsnius, miniatiūras.  Dalį šio rinkinėlio sudaro autoriaus asmeninio archyvo nuotraukos, kai kurios anksčiau niekur neskalbtos, taip pat pastaruoju metu piešti sarbai darbeliai, fotografijos – portretai, peizažai.

Apie Vilniuje, Žurnalistų namuose pernai veikusią  Apolinaro Juodpusio retrospektyvinę meninės kūrybos parodą "Asorti" „Lietuvos aide“ rašė menotyrininkas Albertas Vaidila. Paroda surengta autoriaus 85 metų jubiliejaus proga. „Parodoje mes matome tik kūrybinės veiklos dalį - tai tarsi aisbergo viršūnė, kurio didžiulė povandeninė dalis nėra aprėpiama žvilgsniu“, - rašė A.Vaidila.

 Už darbą Akmenėje A. Juodpusis apdovanotas Akmenės rajono savivaldybės ženklu „Už nuopelnus", o 2019 m. jam įteiktas Lietuvos žurnalistų sąjungos vardinis medalis „Už nuopelnus žurnalistikai".  

Apolinaras Juodpusis - žurnalistas, fotomenininkas, rašytojas gimė 1934 m. rugsėjo 13 d. buvusios Mažeikių apskrities Viekšnių valsčiaus Kegrių kaime. 1954 m. baigė Viekšnių vidurinę mokyklą, 1977 m. – žurnalistikos mokslus Vilniaus Universitete. 1956–1962 metais dirbo Akmenės rajono „Pergalės vėliavos“ redakcijoje, 1965–1970 ir 1988–2003 m. Akmenės rajono „Vienybės“ laikraščio redakcijoje. 1959–1961 metais ėjo Akmenės cemento gamyklos laikraščio redaktoriaus pareigas. 1974–2001 metais Lietuvos fotografijos meno draugijos, vėliau fotomenininkų sąjungos narys. Yra surengęs daug parodų Akmenės rajone, Vilniuje, Bocholte (Vokietija). Jo fotografijose vyrauja peizažas ir portretas. Daug metų vaidino Naujosios Akmenės liaudies teatre, 2012 metais parengė ir išleido knygą „Stasė Niūniavaitė – teatro režisierė, literatė, politinė kalinė, visuomenininkė“ apie minėtą liaudies teatrą ir jo režisierę. Yra paskelbęs apsakymų, apybraižų, smulkesnių prozos kūrinėlių, kultūros žmonių fotoportretų, dainavo garsių chorvedžių Vinco Deniušio (Viekšniai) ir Albino Jasenausko (Akmenė) choruose.

2012 metais išleido knygą „Stasė Niūniavaitė – teatro režisierė, literatė, politinė kalinė, visuomenininkė“.

 2016 metais išleista knyga „Buvo rašyta, fotografuota, piešta...“.

„Turiu šiek tiek fotodokumentikos iš savo šeimos ir savo tėvų bei senelių gyvenimo. Deja, pastarųjų mažiausiai, nes nebesugebėjau ir pritrūko laiko atkakliai ieškoti. Bet kai ką noriu paskelbti čia. Tai mano mamos tėvai; mano tėčio mama - taip pat mano senelė. O jau toliau mudviejų su žmona Irena gyvenimas, jo tąsa - vaikai, nuotraukos iš mano darbo ir laisvalaikio, mūsų dukra, sūnus, anūkėlės, visa, kas liko nuotraukose sustojus laiko bėgsmui,“ – sako A. Juodpusis.

Atgal