VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra, menas

02.14. Įteiktos Nacionalinės kultūros ir meno premijos

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda įteikė 2019 metų Lietuvos nacionalines kultūros ir meno premijas.

Artėjant Vasaro 16-osios šventei, Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda pakvietė nusilenkti ir tiems, kas atkūrė laisvą valstybę, ir tiems, kas ją kuria toliau: „Nes kas, jei ne kadaise iškovota laisvė, leidžia mums šiandien realizuoti savo kūrybines galias? Kas, jei ne kultūra ir menas, yra tie esminiai tautos ir valstybės įtvirtinimo elementai, padedantys mums suvokti save, o pasauliui – sužinoti apie mus? Jus, brangūs laureatai, drąsiai galima vadinti naujaisiais Lietuvos kultūros signatarais. Patvirtinančiais jos brandą unikaliais parašais – savo kūryba.“

Prezidentas įteikia Nacionalines kultūros ir meno premijas. LR Prezidento kanceliarijos nuotr.

Lietuvos nacionalinėmis kultūros ir meno premijomis šiemet įvertinti gerai Lietuvai pažįstami, mylimi ir gerbiami kūrėjai: kino režisierius Algimantas Puipa už kino vaizdų poetinę realybę; rašytojas Saulius Šaltenis už daugialypę literatūrinę kūrybą ir išskirtinį stilių; operos solistė Asmik Grigorian už vokalinį meistriškumą ir įspūdingą artistinę įtaigą. Taip pat kūrybinė grupė – Rugilė Barzdžiukaitė, Vaiva Grainytė ir Lina Lapelytė už įkvepiantį bendradarbiavimą kuriant aukščiausio lygio kritinį meną; kompozitorė Zita Bružaitė už muzikos universalumą ir emocinį atvirumą; aktorė Viktorija Kuodytė už asmenybės žymę šiuolaikiniame teatre.

Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos – visos tautos padėkos ir pagarbos ženklas – kasmet skiriamos už reikšmingiausius kultūros ir meno kūrinius, Lietuvos ir pasaulio lietuvių bendruomenės kūrėjų sukurtus per pastaruosius septynerius metus arba už viso gyvenimo indėlį į kultūrą ir meną.

Atgal