VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra, menas

01.03. Humoro snaigės, pusnys ir speigas

Kęstutis K.Šiaulytis

Žiemos sporto šypsenos

Pieštinis humoras, satyra, grafinės istorijos – visų laikų periodinės spaudos palydovai. Jau keli šimtmečiai, kaip nuolatiniai laikraščių skaitytojai kasdienį šiugždančių puslapių tyrinėjimą pradeda nuo linksmų „paveikslėlių“ – šaržuose švyti, raukosi politikai ir sporto žvaigždės, pasaulio naujienoms skirtuose plotuose dailininkai karikatūristai aktualijas perteikia grotesko štrichais, kultūros, meno skiltys marga šmaikščiomis iliustracijomis, o atsivertus paskutinį leidinio puslapį laukia pamėgtų komiksų herojai.

 Spaudos dailininkų „netikėtu kampu“ vizualiai perteikta žinia, papasakota istorija, aptartas eilinės įžymybės būdas ne tik linksma gaida gaivina skaitytoją, bet ir pasiūlo kasdienybės kaleidoskopiją suvokti kūrybiškai.

Periodinės spaudos istorijos tėkmėje tekstas ir grafika daug metų draugiškai konkuravo, redaktoriai, lyg išmanūs teisėjai, išlaikydavo taikią pusiausvyrą – vis, skaitytojo naudai.

Alpių grožis

Slidinėjimas kalnuose

Naujametinis biatlonas

Ilgų distancijų slidininko finišas

Šokiai ant ledo

Sportas Antarktidoje

Biatlonisto nuotykis

Sportas Arktyje

Netikėtai į šį ginčą įsivėlė fotografija. Atsiradus techninėms galimybėms, pastaroji tapo lygiaverte spaudos dalyve. Gerą šimtą metų jau trise: tekstas, grafika ir fotovizualika sutartinai tempė periodikos vežimą. Tačiau naujausieji komunikacinių galimybių pasiekimai netikėtai draugiškos konkurencijos persvarą nulėmė foto-filmo-tele vaizdijos naudai. Atrodo, šiandien, gero teksto rasi tik mažatiražėje poezijoje, o grafikos prorėžius išvysi tik belangėje paveikslų galerijoje... Kur bepažvelgsi – švyti skaitmeninė fotošopija, mirguliuoja ekranai, kalba jutūbinės galvos, o jei feisbuke ir pasirodo koks tekstas – kas jį skaito? Gal skaitmeniniai foto vaizdiniai tokie patrauklūs, nes primena sapnų viražus?

Tačiau, atrodo, ir šis tvanas baigiasi – atoslūgis pirmiausia jaučiamas „popierinėje“ spaudoje. Skaitytojas pasiilgo nuoseklaus, atidaus pasakojimo, autentiško dailininko žvilgsnio, kūrybinės grafikos. Prasideda klasikinės žurnalistikos pavasaris?

Bet šiame laikraščio puslapyje siūlau prisiminti humorografinę žiemą – snaiges, pusnis, sniego ir ledo sportą, kurių pasigedome šiemet, besidžiaugdami keistai šiltais orais.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Atgal