VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra, menas

12.21.Lietuviški ženklai Tarptautinėje labdaros mugėje Dubline ir kvietimas į kitų metų Pasaulio žemaičių dailės parodą Plungėje

Virginijus Jocys

Jau tradiciją turinčioje kasmetinėje ambasadų  labdaros Dublino mugėje (RDS Arenoje) 2019 lapkričio 17 d. greta kitų pasaulio valstybių veikė ir Lietuvos respublikos ambasados Airijoje stendas. Tiek Lietuvoje, tiek kitose valstybėse metų pabaigoje gausėja šventinių, labdaringų renginių kviečiančių prisiminti sergančius vaikus ir suaugusius, socialiai remtinus gyventojus. Lankant artimuosius Airijoje, teko galimybė apsilankyti šioje labdaros mugėje ir vienaip ar kitaip prisidėti prie šios akcijos perkant įejimo biletus, dalyvaujant loterijoje, įsigyjant vienos ar kitos valstybės tautodailininkų dirbinių, skanaujant kulinarinį paveldą. Todėl įvairių pasaulio valstybių ambasadų reziduojandžių Dubline ambasadoriai su savo komandomis remiami tautiečių ir piliečių verslininkų Airijoje išradingai  pasipuošė nacionalinius stendus  su tautine atributoka, prekiavo gaminiais, vaišino  savo šalių kulinariniu paveldu. Kaip skelbia šios akcijos organizatoriai, visos mugėje surinktos lėšos bus skirtos sergantiems vaikams bei socialiniams projektams Airijoje.

Renginio Dubline akimirkos

Jei realiame gyvenime visų šalių ambasadų atstovai vykdydami savo šalių įpareigojimus dažnai bendrauja santūriai, tai šiame renginyje, savo oficialias pareigas palikę kebinetuose, tarpusavyje ir su svečiais bendravo nuoširdžiai, šventiškai.Todėl, kaip ir pridera, pirmiausiai aplankėme Lietuvos stendą, pasilabinome su tautiečiais, pasidomėjome apie išstatytus gaminius, paskanavome kulinarinio paveldo patiekalų. Pakalbinome poną ambasadorių Egidijų Meilūną, perdavėme linkėjimus nuo Lietuvos etninės kultūros globos tarybos, jos Žemaitijos regioninės tarybos, įteikėme atvežtas atminimo dovanas :  „Etninės kultūros“ žurnalą, Šilalės kraštiečių draugijos leidžiamą leidinį- „Žemaičių kultūros savastys“ II d.  Pasikeitėme informacija apie etninės kultūros ir švietimo aktualijas Lietuvoje ir Airijoje. Užsiminta, kad Lietuvoje vyksta daug kultūrinių, visuomeninių ir mokslinių renginių skirtų Vietovardžių ir Žemaitijos atmintiniems metams. Ambasadoriui atminimui įteikta dviejų eurų nominalo moneta su Žemaitijos etnografinio regiono herbu. Perduotas VIII Pasaulio žemaičių dailės parodos organizatorių -Plungės žemaičių dailės muziejaus - kvietimas teikti savo kūrinius į profesionalių darbų parodą, pasidalinti šia informacija. Parodos pavadinimas, – „Prisimenant Žemaitiją“ 2020 liepos 4 – gruodžio 1,  Plungėje ir Telšiuose, el. svetainė: www.zdm.lt. Vėliau atminčiai nusipaveikslavome su ambasadoriumi Egidijum Meilūnu, ambasados darbuotojais Eglė Sakalauskienė, Virginija Bukauskaite Umbrasiene ir Dublino šokių ansamblio „Suktinio“ šokėjomis.

Prie pagrindinės scenos buvo pakviesti vaikučiai su negalia, jų tėvai ar globėjai, kur kartu   su mugės lankytojais žiūrėjome dalyvaujančių šalių tautinio meno kolektyvų pasirodymus. Renginį savo apsilankymu pagerbė Airijos prezidento sutuoktinė Sabina Higgins, Dublino meras Paul Mc Auliffe. Pasisvečiavę prie kitų šalių ambasadų stendų, prie Lietuvos stendo nusipirkę lietuviškos duonos Dublin Duona,  atsisveikinome iki kito karto palinkėję vieni kitiems viso ko geriausio.

 

Autoriaus nuotr.

Atgal