VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra, menas

12.04.Nuo knygos, laiško iki gimnazistų kūrybinių darbų...

Reda Kiselytė,

Rokiškio Juozo Tumo- Vaižganto gimnazijos bibliotekos vedėja

Jau praeityje tuometinio Rokiškio „Romuvos“ gimnazijos skaityklos Lituanistikos centro kūrimo akcentai.  Vizija pasiteisino. Čia alsuoja reti leidiniai, lankosi įžymūs žmonės, čia gimnazistų kasdieninė buveinė, čia gyvena leidinių su autografais kolekcijos. Visada buvau ir esu tos nuomonės, kad įstaigai  jaukumo, šilumos prideda nuoširdus darbas ir meilė žmogui, ypatingai bręstančiai asmenybei. Visada norėjau, kad bibliotekoje, kurioje dirbu vaikams ir suaugusiems būtų gera, jauku ir visuomet malonu užsukti. Šiandien tokiose erdvėse ir vyksta gyvenimas.

     Sklaidau aplankų „Lituanistikos centras“ puslapius. Tai jau istorija. Šį kartą stabtelėsiu prie ekslibriso ženklų. Ne vieną tuometiniam „Romuvos“ gimnazijos skaityklos Lituanistikos centrui padovanojo šviesios atminties Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo vadovas, poetas Mykolas Karčiauskas. Kai kurie ekslibriso ženklai puošia gimnazijos biblioteką, kai kurie aplankuose.

     2001-2002 m. m. „Romuvos“ gimnazijos ugdytiniams buvo paskelbtas ekslibriso konkursas. Dar iki šios dienos moksleivių darbus išsaugojome. Tą kartą originaliausiu ekslibriso ženklu buvo pripažintas I d gimnazijos klasės moksleivės Miglės Įvanauskaitės kūrybinis darbas. Pagal autorės piešinį pagamintas spaudas. Šiuo spaudu  bibliotekininkė Rūta Vilutienė paženklina dovanotus bibliotekai ir skaityklai  leidinius.

Ingos Vagonės nuotraukoje projekto  „Mano ekslibrisas gimnazijai“ dalyvių darbai.

Redos Kiselytės nuotraukose Rokiškio Juozo Tumo- Vaižganto gimnazijos „Romuvos“ padalinio skaityklos leidiniai su autografais ir ekslibrio ženklais.

Miglės Ivanauskaitės ekslibriso ženklas.

Šviesios atminties  poeto Mykolo Karčiausko dovanoti ekslibriso ženklai.

Kai vykdėme projektą „Autografuoti leidiniai“ net ant popierinių laiškų įžymiems žmonėms dėdavau spaudą su ekslibriso ženklu. Dabar šį veiksmą atlieku daug rečiau, nes daugiau parašau elektroninių laiškų. Šiuo spaudu paženklintos mums gerai žinomų įžymių žmonių: poeto, dramaturgo, vertėjo Justino Marcinkevičiaus, prozininkės, poetės, dailininkės Jurgos Ivanauskaitės, poeto, literatūros kritiko, redaktoriaus Algimanto Baltakio, rašytojo, dramaturgo, eseisto Vytauto Bubnio, poeto, eseisto, žurnalisto Rimvydo Stankevičiaus, rašytojo, dramaturgo Kazio Sajos, poetės, prozininkės, muziejininkės Aldonos Ruseckaitės ir daugelio kitų autorių dovanoti leidiniai gimnazijos skaityklai.

     Daug galima rašyti apie gimnazijos skaityklos Lituanistikos centrui dovanotus kunigo, poeto, visuomenininko Justo Jasėno leidinius. Tai brangūs įvairių mokslo šakų leidiniai, unikalioji leidinių su autografais kolekcija ir visos tos knygos paženklintos ekslibriso ženklais. Jų autorė grafikė, ekslibrisų kūrėja Stasė Medytė.

     Ištikimas mūsų gimnazijos bičiulis, Vilniaus rokiškėnų klubo „Pragiedruliai“ narys, biologas, entomologas, gamtos mokslų daktaras Algimantas Jakimavičius taip pat dovanoja retus leidinius. Jie irgi paženklinti ekslibriso ženklu.

     Tai tokia Rokiškio Juozo Tumo-Vaižganto gimnazijos „Romuvos“ padalinio bibliotekos istorija apie ekslibrisą. Laikas nestovi vietoje... Visada yra prasminga nuveiktų darbų tąsa.

     2019 m. su gimnazijos menų mokytoja Inga Vagone suguldėme bendras idėjas į projektą  „Mano ekslibrisas gimnazijai“. Projekto tikslas – populiarinti gimnazijos vardą, unikalius  kultūros reiškinius joje, išryškinti prasmingus žmonių darbus, akcentuoti tai, kad  pirmuoju lietuvišku ekslibrisu laikomas XIX a. pab. ar XX a. pr. nežinomo autoriaus sukurtas ekslibrisas, dedikuotas rašytojui, dvasininkui, visuomenininkui  Juozui Tumui- Vaižgantui. Mokytoja I. Vagonė analizavo „Romuvos“ padalinio unikalių leidinių kolekciją, ypatingai kunigo, visuomenininko Justo Jasėno dovanotus leidinius, kuriuose daug informacijos apie ekslibriso ženklo istoriją. Mokytoja rengė gimnazistams skaidres, kalbėjo apie ekslibriso atsiradimo istoriją, o jie pasitelkę kūrybiškumą kūrė ekslibriso ženklus. Dabar gimnazijos erdvėse eksponuojama ekslibrisų paroda.

   Į šį projektą gimnazistai įdėjo dalelę vaižgantiškos dvasios. Kraštietis žurnalistas Juozas Keliuotis apie rašytoją, kunigą Juozą Tumą- Vaižgantą rašė: „Yra žmonių, ir tokių labai daug, kurie be kaukių neišeina į gatvę. Kaukės jiems  yra antri drabužiai, be kurių jie niekad viešumoje nepasirodo. Jų visas gyvenimas – tai nuolatinis kaukių gaminimas ir apsukrus jomis naudojimasis. Taip jie žygiuoja iš laimėjimo į laimėjimą... J. Tumas- Vaižgantas buvo nuoširdžiausias lietuvis aukštaitis. Jis nesiekė karjeros, todėl ir nesitaikė prie aplinkybių, nenusikalė sau jokios kaukės, niekam neveidmainiavo, niekad nepasidarė dvilypis“.

     Gimnazistų darbuose alsuoja nuoširdumas, atvirumas, simbolių kalba ir meniniai gebėjimai be kaukių. Tai pati didžiausia gimnazistų dovana rašytojo, dvasininko Juozo Tumo- Vaižganto 150-ųjų gimimo metinių įamžinimui.

 

Atgal