VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra, menas

10.14.Kultūros ministerijos apdovanojimas įteiktas Stenliui Balzekui

Balzeko lietuvių kultūros muziejaus prezidentui, Lietuvos Respublikos garbės konsului JAV Stenliui Balzekui (Stanley(Stasiui) Balzekui) jaunesniajam Čikagoje įteiktas aukščiausias Kultūros ministerijos apdovanojimus – garbės ženklas „Nešk savo šviesą ir tikėk“. Žymus mecenatas apdovanotas už svarų indėlį ir ypatingus nuopelnus Lietuvos kultūrai ir menui, už iniciatyvas, inspiruojančias bendruomenę pozityviai veiklai, už asmeninę atsakomybę, kuriant kultūrinę ir dvasinę aplinką.

Stenlio Balzeko apdovanojimas | lrkm.lt nuotr.

1966 metais Stanley Balzekas jaunesnysis įkūrė Balzeko lietuvių kultūros muziejų. Čikagoje muziejus veikia kaip nevyriausybinė organizacija.

Tai didžiausia Lietuvos istorijai, kalbai, kultūrai, išeivijos JAV istorijai, lietuvių išeivijos bendruomenėms pasaulyje skirta institucija už Lietuvos ribų. Muziejaus veikla daugiausia orientuota į angliakalbį lankytoją, žinių apie Lietuvą JAV bendruomenėms sklaidą.  Muziejaus įkūrėjo siekis – nutiesti tiltą tarp amerikiečių ir lietuvių.

Muziejuje veikia nuolatinė Lietuvos istorijos ir kultūros ekspozicija, yra archyvai ir biblioteka, rengiami koncertai, filmų peržiūros, edukaciniai užsiėmimai, kūrybinės dirbtuvės, visuomenės susibūrimai,  organizuojamos teminės Lietuvos istorijos parodos. Muziejus daug bendradarbiauja su JAV švietimo įstaigomis, rengia šviečiamąsias programas, taip pat kas dvejus metus organizuoja temines ekskursijas į Lietuvą. Muziejus priklauso JAV muziejų asociacijai, Ilinojaus valstijos  muziejaus asociacijai ir kitų kultūros organizacijų aljansams.  Šiuo metu yra apie 3000 aktyvių muziejaus draugų ir rėmėjų.

Kultūros ministerijos tradiciniai apdovanojimai „Nešk savo šviesą ir tikėk“ yra padėka už daugelio metų darbą kultūros ir meno srityje, už kūrybą ir jos sklaidą.

Atgal