VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra, menas

09.26. Vertinant kultūros paveldo objektus – daugiau skaidrumo ir aiškumo

Kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas patvirtino naujus Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybų pavyzdinius nuostatus. Nuostatai pakoreguoti ir papildyti siekiant daugiau skaidrumo, aiškumo ir tikslumo, nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryboms vertinant kultūros paveldo objektus.

Pakeitimai nustato aiškesnį kompetencijų pasiskirstymą Kultūros paveldo departamento ir savivaldybių nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryboms sprendžiant klausimus, susijusius su paveldo objektų apsauga. Tarybos sprendžia, ar suteikti teisinę apsaugą nekilnojamojo kultūros paveldo objektams (įrašyti į Kultūros vertybių registrą), ar jos nesuteikti, panaikinti teisinę apsaugą ar ją palikti, patikslinti jau įrašytų į Kultūros vertybių registrą objektų vertingąsias savybes ar jų netikslinti.

Patvirtintame dokumente naujai reglamentuojami tarybų sudarymo, darbo organizavimo, sprendimų priėmimo ir atsakomybės klausimai, siekiant maksimalaus jų veiklos skaidrumo.

Vienas svarbiausių pakeitimų – vertinimo tarybų sudarytojai – savivaldybės ir Kultūros paveldo departamentas – įpareigoti iš anksto teikti informaciją apie svarstomus klausimus nekilnojamojo turto valdytojams, viešinti savo sprendimų projektus tarybą sudariusios institucijos interneto svetainėje, skelbti spaudoje apie būsimus posėdžius ir svarstomus klausimus. Tarybų nariams taip pat nustatomas nepriekaištingos reputacijos reikalavimas.

Ankstesni nuostatai galiojo nuo 2005 metų, juos atnaujinti taip pat paskatino Specialiųjų tyrimų tarnybos, Seimo Antikorupcinės komisijos ir Kultūros ministerijos vidaus audito išvados bei rekomendacijos dėl korupcijos rizikos šioje srityje.

Pagal pavyzdinius nuostatus kultūros ministras pavedė Kultūros paveldo departamentui (KPD) prie Kultūros ministerijos patvirtinti KPD sudaromų nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybų nuostatus, o savivaldybėms rekomendavo patvirtinti savivaldybių sudaromų nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybų nuostatus.

Atgal